Styrk dit barns interesse for at læse

For at kunne lære nye og spændende ting i skolen, er det vigtigt, at det grundlæggende er på plads, nemlig evnen til både at læse – og til at forstå det, man læser. Det gør indlæringen langt nemmere. Derfor har vi sammen med et par familier testet læse- og lytteappen Pickatale.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Jeg selv har altid været glad for at læse bøger. Man forsvinder ind i et andet univers, og fantasien får frit spil. Derfor har jeg forsøgt at lære mine egne sønner, hvor fantastisk en oplevelse det er at læse, siden de var helt små. Men de er vokset op i den digitale tidsalder, og bøger var ikke nær så spændende som computer og ipad, så det var en svær kamp at vinde, og det lykkedes aldrig helt. Så da jeg fik øje på den smarte læse– og lytteapp Pickatale, blev jeg nærmest lykkelig på vegne af de forældre, der nu sidder i samme situation som jeg gjorde dengang, med mindre skolebørn der nu skal i gang med at lære at læse.

Interaktiv læseapp

Pickatale er en læse- og lytteapp udviklet til børn, for at give dem større læselyst. Appen er et kæmpestort digitalt bibliotek, som gør det nemt at finde dit barns favoritter, hvad enten det drejer sig om underholdning eller fakta-bøger om spændende dyr og fænomener. Der er også et væld af velkendte bøger fra Disney, Marvel og berømte og elskede figurer som Peter Plys, Alfons Åberg og Peter Pedal.

Man downloader appen Pickatale som findes i App Store og Google Play. Her kan I læse og lytte til så mange bøger, som I vil, og der kommer nye bøger til hver uge.

– Børn i de første skoleår er nysgerrige på, hvad læseapps kan. Det, som fanger dem, er især de interagerende elementer som illustrationer, hvor der ved klik dukker ord op på skærmen. Mange opgraderer fra gratis til premium-appen, fordi det gør det muligt for børnene at bevæge sig rundt i velkendte universer som Disney og Marvel – det motiverer læselysten yderligere, siger Thomas Tegner, der er landechef
for Danmark hos Pickatale.

– Vi startede med at introducere appen til private brugere, og den er blevet modtaget rigtigt godt. Sidenhen har vi videreudviklet på den, så vi nu også samarbejder med mange skoler med ”Pickatale til Skoler”. Den har vi målrettet skolens indskoling og mellemtrin. Pickatale tilbyder en Gratis adgang til alle folkeskoler og inkluder mere end 600 danske/ engelsk skønlitterære børnebøger og faktabøger til de fleste skolefag. Det er smart, at man nu kan kombinere Pickatale til skole– og hjemmebrug.

Vi har bedt et par forældre prøve den smarte læse– og lytteapp med deres børn, og her kan du læse hvad de synes.

Nemt at navigere rundt

– Vi kendte ikke appen i forvejen. Både vi forældre, samt vores to drenge er vilde med appen. Den er meget nem at navigere rundt i for både store og små. Appen er smækfyldt med underholdning og viden, fortæller mor Carina Klarskov.

– Hector på 6 år er en rigtig læsehest, og sluger bøger i hans læsetrin hurtigere end vi kan nå at låne/købe bøger og udvalget er også ofte begrænset. Derfor har Pickatale fuldstændigt ramt plet på hans behov, da der her er fyldt med bøger i mange forskellige niveauer. Der er også oplæsningsfunktion, der kan kombineres.

Læsemotivationen øges

læse– og lytteapp Pickatale

– Det er fedt, at der kan oprettes fire brugere på et abonnement, så børnene ikke skal slås om at bruge appen, fortæller mor Anne Bjørnskov Schalech, hvis børn Naya på 9 og Mikkel på 10, har prøvet Pickatale appen.

– App’en er opdelt i 2 dele – skoledelen, hvor man kan læse bøger inden for de forskellige skolefag – også på engelsk, og familiedelen, hvor det er læsning “for sjov”. Begge børn blev fanget af forskellige bøger i appen. Mikkel er vild med fodbold, så bogen om de 10 bedste fodboldspillere i verden var den første, han faldt over og måtte læse, hvor Naya gav sig i kast med en anden bog under emnet “Top 10”. Det er fedt, at bøgerne er inddelt i emner, så det bliver mere overskueligt for børnene. En anden ting, som var rigtigt godt var, at der både er mulighed for at læse bogen på skærmen eller få bogen læst højt, hvor ordene der læses, markeres på skærmen. En super god ting for de børn, der måske har lidt svært ved at læse. Mine børn bruger også lydbøger som et supplement til den almindelige læsning for at styrke fx ordforrådet.

– Begge børn brugte både familiedelen og skoledelen. I skoledelen synes de, det var sjovt at kunne lære noget om fagene på en anden måde end kun gennem deres bøger fra skolen. Det var rart for dem, at fx engelskbøgerne kunne læses højt, så de også kunne høre ordene, hvis der var svære imellem.

– Det har helt sikkert været en positiv oplevelse at bruge appen. Ungerne synes, der er mange spændende bøger og vil rigtigt gerne bruge appen som supplement til den daglige læsning i bøgerne, de får med hjem fra skolen. Det gør at motivationen til at læse øges/fastholdes i stedet for at den daler kun ved at læse almindelige bøger.

Nemt at navigere rundt

pickatale app

– Mine børn er selv begyndt at efterspørge, om de må læse og høre historier i Pickatale, og fortæller en hel masse om den nye viden, de har tilegnet sig, såsom facts om planeter. Da vi en aften lå og så på stjerner i haven, kom der mange facts på bordet, som de havde lært i Pickatale.

– Som forældre blev vi især enormt glade for den funktion, hvor barnet får læst et ord op, det ikke kender ved blot at klikke på det. Med en læsehest på 6 år, der gerne læser bøger over hans klassetrin, så bliver der ofte spurgt hvad enkelte sværere ord betyder, og selvom vi gerne svarer, så er det også dejligt at han selv kan finde svaret ved blot et enkelt tryk. Han fordyber sig på en anden måde i historien. Vi er vilde med alle de fagbøger, der er derinde, og også at der er engelske bøger. Vores søn på 10 år er meget dygtig til engelsk og har længe trængt til at blive mere udfordret end ved at læse engelske bøger til sit klassetrin. Inde i appen kan man ved nogle bøger både vælge at læse på dansk og på engelsk, og det er nemt at navigere rundt i.

Pickatale i skolen

I foråret lanceredes en version af Pickatale, som kan bruges i skolen. Appen, som er målrettet skolens indskoling og mellemtrin, er allerede udrullet på mere end 100 danske skoler. Kontakt gerne skole@pickatale.com, hvis du er interesseret i at høre nærmere.