Plantebaseret, nemt og lækkert

En plantebaseret kost er ikke kun forbeholdt vegetarer, vi er nemlig blevet flere, der holder kødfri dage af hensyn til både vores miljø og ikke mindst vores sundhed.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Mængden af kød kommer mere og mere på dagsordenen i de danske hjem, og vi er mange, der enten skærer ned på mængden af kød eller har kødfrie dage. Men det kan være svært at få sammensat et solidt, velsmagende og mættende aftensmåltid uden kød, hvis familien har været vant til at servere kød med tilbehør, i stedet for lækkerier med kød til, altså at måltidet er bygget op om kødet.

Til alle os er her en nyhed fra OTA, der giver os lækre retter med den helt rigtige sammensætning af de gode mættende proteiner, men hvor retterne er 100% plantebaserede. Med serien No need for meat lancerer OTA nemlig fire nye vegetariske middagsprodukter: Feastly Falafel, Veggie Bolognese, Chili non carne og Veggiedeller. Lækre, nemme retter uden kød – og med masser af god smag.

Plantebaseret

En plantebaseret kost består af hele og uforarbejdede planter som frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder, kerner, frø og fuldkorn, eventuelt med supplement af små mængder animalske produkter. Et plantebaseret produkt er et produkt, som består 100 % af planter.

No need for meat, er navnet på den nye serie, der giver dig lækre, plantebaserede måltider på bordet, og der et perfekt til os, der gerne vil have at det går lidt stærkt, det tager nemlig kun 15 minutter at tilberede retterne. De fire nyheder er alle baseret på havre og ærteprotein, og hver ret er smagt til med masser af krydderier og smag, så alt du skal gøre, er at blande med vand, tilberede og servere. Vi har bedt et par familier prøvesmage retterne for os, og her kan du læse, hvad de synes.

Følger kostrådene og skåner klimaet

– Fordi vi har komælksallergi i familien, bruger vi alle mejeriprodukter fra planter, fortæller Stine Pedersen.

– Vi har prøvet nogle af produkterne for at følge kostrådene og skåne klimaet, og det vi indtil nu har prøvet, har smagt godt. Veggie Bolognesen er lækkert krydret og mættede godt, og så var det så nemt at tilberede med lidt pasta og tomat som topping.

– Jeg synes at retterne fra OTA er nemme at have liggende til de dage, hvor det skal gå hurtigt, eller når man ikke lige har fået handlet ind.

Grøntsagerne skal fylde mere end kød og stivelse

– Vi ønsker generelt at leve grønnere. Ikke at kødretterne forsvinder helt, men vores unger skal gerne have en god planet at vokse op på, og dette er en af måderne, hvor vi kan mindske vores klimaaftryk, fortæller Mia Lindberg.

– Vi prøver så vidt muligt at planlægge med en dag med fisk, to dage med kød og to dage plantebaseret. Ugens sidste dage svinger ud fra om vi hjemme, og/eller spiser rester fra ugen. Men vi tænker over det – også i madpakkerne tænker vi plantebasereret ind, så der måske kun er en enkelt rugbrød med spegepølse, og resten er kødfrit. F.eks. står der pt en rest fra OTA Veggie Bolognese – den tænker jeg ryger i nogle pirogger til madpakkerne.

– De her retter fra OTA er simple, og det er fantastisk i en hektisk børnefamilie som vores, hvor tiden til at kreere de sunde måltider ofte er knap. Vi har både i Veggie Bolognese og Chili non carne tilsat flere grøntsager og bønner under tilberedningen. Det gør vi altid, uanset om der kød i retterne eller ej, og det fungerer altså rigtig godt. Det er også en god måde at få brugt nogle af de “kedelige” grøntsager fra grøntsagsskuffen, og er dermed også med til at mindske madspild.

Læs mere her op otas hjemmeside: www.otasolgryn.dk/produkter/ota-veggime/

En mere plantebaseret kost kan redde kloden

Den animalske produktion er den af menneskets aktiviteter, der påvirker kloden allermest, og derfor er det måske ikke overraskende, at en mere plantebaseret kost har indflydelse på mindst 9 af FN’s 17 verdensmål.

Kilde: Dansk Vegetarisk forening