Nem mad uden besvær

Airfryeren har for alvor fået plads i de danske køkkener. Den er fedtfattig i brug, og så klares madlavningen uden brug af potter og pander.

Af Bonnie Jensen

Den har været på markedet længe, den smarte varmluftfriture, i folkemunde kaldet en Airfryer, der næsten selv klarer madlavningen. Det er den varme og hurtigt cirkulerende luft, der gør det muligt at tilberede maden næsten lige så sprødt som i en friture, men bare med langt mindre brug af olie. Mange tror, den er lavet til at kokkerere sprøde pommes frites og fiskefileter, men den kan faktisk lave meget, meget mere og det har vi eksperimenteret lidt med.

90% mindre fedt, og meget hurtigere tilberedning

En god Airfryer har mange forudindstillede programmer, der gør de gængse retter meget nemmere at tilberede. Vi har fået to familier til at afprøve en Cosori Premium Airfryer, og den kommer med 11 nemme programmer, der er forudindstillede til oksekød, kylling, skaldyr, rejer, bacon, frossen mad, pommes frites, grøntsager, rodfrugter, brød og desserter samt forvarmnings- og opvarmningsfunktioner.

Den er endda så smart, at den minder dig om, at du skal ryste madkurven med jævne mellemrum for at få det bedste resultat. Man kan altså godt regne med at komme til at bruge den mere, end man lige tror. Og når man først har haft fingrene i den smarte varmluftsfriture, er den garanteret køkkenets bedste plads, så den altid er klar til brug.

Alle burde have en Airfryer

Airfryer

– Ved modtagelse var jeg ret så skeptisk, for hvordan kan maden blive sprød på luft? Vi er lidt bidt af at spise sund mad hjemme hos os, og det er jo genialt med en Airfryer. Med den laver man jo maden på den sundeste måde, altså med et minimum af fedtforbrug, fortæller Susanna Hochheim.

– Vi fik maskinen fra Cosori dagen før Sankt Hans, og vi har lige siden testet den på alle leder og kanter. Vi har kokkereret alt fra pommes frites, blæksprutter, indbagte dadler, kyllingespyd og meget andet. Denne Airfryer har fået sin helt egen plads i køkkenet og der skal den få lov at deltage i madlavningen. Man kan jo gøre det meste af det, man vælger at spise, sundere ved brug af denne super smarte maskine.

Mine teenagere fik pludseligt stor interesse for madlavning

– Min ældste søn har længe talt om en Airfryer, og jeg må indrømme, at jeg ikke vidste en dyt om, hvad han snakkede om. Da vi modtog den, gik hans lillebror straks i gang med at pakke den ud og læse vejledningen, og fik sat en lækker sandwich i gang. Den blev så sprød og lækker, og han var lykkelig. Da storebror kom hjem, gik der ikke mange minutter før han var i gang med at kokkerere, og imens maden var i Airfryeren, sad han og studerede opskrifthæftet og fik downloadet en smart app med masser af opskrifter, fortæller Kate Jensen.

– Hvis denne maskine kan vække mine børns interesse for at lave deres egen mad, så er jeg en meget taknemlig curlingmor. De plejer at ringe inde fra værelset og plage mig om at lave mad, så det er da virkeligt nye tider hjemme hos os. Jeg er oprigtigt glad for at vi fik lov at prøve denne her fra Cosori. Jeg har selvfølgeligt svært ved at sammenligne den med andre modeller, men jeg har læst mig frem til, at den er testvinder, så der er andre, der har blåstemplet den.