Naturlig nysgerrighed

Børn er nysgerrige og har ofte en umiddelbar glæde ved naturen og alt, hvad den gemmer på af krible, krablende liv. Hvis vi styrker denne glæde og går på ”opdagelse” med barnet, er der mange timers hyggeligt samvær i sigte.

Af Henriette Rosenthal

Det er ikke nødvendigt at være indehaver af en større have, for at få stor fornøjelse af naturens helt egne vidundere. En mindre altan kan være et slaraffenland for grønne planter, farverige blomster og andre små levende væsner, der så at sige lever med og af hinanden.

En hjælpende hånd til naturen

Planter og dyr er gensidigt afhængige af hinanden og derfor vil et nyt levested for en art ofte være til gavn for flere andre arter. Får du f.eks. flere insekter i haven, vil blomster blive bestøvet og pindsvin, fugle og flagermus få noget at leve af. Du kan f.eks. plante eller så blomstrende planter i altankassen, overlade et hjørne af haven ”til sig selv”, lade store grene og stammer ligge i haven, grave en lille havedam eller lægge en lille, uforstyrret stenbunke. Disse tiltag kan blive gode levesteder, og du vil kunne observere, hvordan forskellige arter vil bruge områderne.

Kilde: Miljøstyrelsen

fuglehuse hjælper Naturen

Småfugle, foder og spændende udvikling

Naturen er vigtig for alle levende skabninger. Derfor forenede en ornitolog og en landmand, for omkring 30 år siden, deres viden og udviklede særlige frøblandinger til de vilde fugle som findes ved en bondegård. Det blev til Vivara og siden er der kommet mange andre kvalitetsprodukter til og disse er med til at forbedre livet for havens vilde dyr. Alt sammen produceres så bæredygtigt som muligt og altid i den bedste kvalitet. Tre familier har hygget sig med at forberede et livligt dyreliv i haven.

Vilde med egern

David Jensen – Mine to sønner, Aske og Viggo er otte og 10 år og er lige så glade for naturen, som jeg er. De holder ofte øje med om der er egern i haven. Dem er der heldigvis et par stykker af, og de kigger forbi med jævne mellemrum. Vi er ret sikre på, at det
er de samme og nu skal de forkæles med nøddeblandingen fra Vivara. Drengene synes, at det er det vildeste hit, at der findes et egernfoderhus, som de kan fylde nødderne i. Vi skal også holde godt øje med, hvornår vi får gæster i insekthotellet. Det er fedt at have sådan nogle projekter i haven, som interesserer både Aske, Viggo og mig, siger David.

Brumbasseven…

man kan godt hjælpe til i haven selvom man er lille

Sille Bruun – For et par måneder siden flyttede vi og fik vores helt egen have. Vores datter Elise på fire år er vild med udeliv og har en særlig forkærlighed for snegle. Hun jubler, hver gang hun får øje på en, og vi må ofte have en lille snak om, at snegle ikke trives i en jakkelomme. Vi kigger også meget på fuglelivet i haven, men vores hund er ikke helt enig i, at fuglene skal have lov til at være her. Derfor er det så fint, at vi nu kan sætte de fineste fuglehuse op i træerne, hvor fuglene kan sidde trygt og spise fuglefrø og fugle-jordnøddesmør, mens de rækker tunge af hunden.

– Forleden dag sad der en kæmpe brumbasse på gulvtæppet i Elises værelse. Jeg blev forskrækket, da jeg ikke havde set den og var tæt på at komme til at træde på den. Elises far bar den ud i haven, mens Elise forklarede mig, at det var hendes ven og jeg behøvede altså ikke at være forskrækket. Det siger sig selv, at et insekthotel i haven bliver et hit. Vi er allerede i gang med at kigge på, hvilke blomster vi skal så, for at lokke flere insekter til vores have, fortæller Sille.

fuglehus og børn

Overnattende gæster i haven

Laura Pedersen – Min datter Harley er tre år og helt tosset med fuglene, der slår sig ned i vores have. Vi vil gerne fodre dem, men har været nervøse for at det skulle hidkalde rotter, så det er helt optimalt, at vi nu har fået sat ikke mindre end to foderautomater fra Vivara op haven. Så kan fuglene komme på ”restaurant” uden at frygte nabolagets katte. Vi har også sat et redeskjul op, så nu håber vi på at få overnattende gæster i det, siger Laura.

God gaveidé

Næste gang du eller dit barn skal til fødselsdag, kan du nemt finde en fin og lærerig gave – som vækker stor jubel – på Vivara.dk.
Få 10 % rabat på alle produkter på hjemmesiden, ved brug af rabatkode: DKBF621
Koden gælder til og med 31. juli 2021. Generelle vilkår gælder