Når bogstaverne hopper og danser

Mor troede, at Mille på 9 år var ordblind ligesom hendes far, men et besøg hos en læsevejleder, der henviste hende til øjenlæge, hjalp
hende med at opdage, at det var synet, den var gal med.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Mille går i 3. klasse, og man kan godt se i bøgerne at bogstaverne er blevet mindre, og teksten er længere og tættere, og Mille fik sværere og sværere ved at følge ordentligt med. Hun syntes simpelthen, at bogstaverne hoppede, og havde svært ved at skelne dem fra hinanden.

Vi sendte hende derfor afsted til læsevejledning i skolen, og hun spurgte, om vi havde haft hende omkring en øjenlæge. Jeg havde slet ikke
tænkt tanken, at det kunne være dét. Milles far er nemlig stærkt ordblind, så min umiddelbare tanke var, at det sikkert også var det, der var problemet for hende, men lyttede naturligvis, så afsted kom vi, fortæller mor Marianne Wynne.

Hovedpine og hoppende bogstaver

Øjenlægen kunne konkludere, at Mille havde brug for briller til de ting, der foregik tæt på. Hun har ikke en høj styrke, den ligger på +1 og +1,25, men øjenlægen lavede diverse tests og anbefalede ud fra de problematikker Mille havde med hovedpine ved vedvarende læsning og hoppende bogstaver, at det sikkert ville kunne hjælpe.

– Mille fik jo så briller, og hold da op en ændring det gjorde for hende. Lige pludselig begyndte vores datter at kunne se forskel på bogstaverne og tallene, og læsningen tog fart. Faktisk har vi heller ikke hørt noget til hovedpine siden, men det var bare slet ikke noget, vi ellers havde tænkt over tidligere. De briller, vi købte i første omgang, var vist mest mor her, der valgte, så vi blev glade, da vi nu fik chancen for at komme i Synoptik og vælge nye. Og denne gang har Mille haft ordet og den endelige beslutning – brillevalget er hendes, og hun glæder sig mega meget til de kommer.

Vi blev mødt i både børne– og forældrehøjde

– Den fredag eftermiddag vi trådte ind i Synoptik, blev vi budt velkommen af Mark, som er butikschef i Hjørring. Han formår simpelthen, at lade barnet være i fokus, og lade HENDE få sine ønsker ud. Til tider var Mille og jeg ikke enige, i hvilke modeller der var pæne til hende, og uden at jeg helt selv fangede hvordan det skete, så vupti – så var de ˮknap så pæneˮ (til Milles ansigt altså) ude af billedet, endda med Milles accept. Mark var meget ærlig og rolig, og mødte os både i børnehøjde, og man følte sig meget tryg, ved at lade ham hjælpe og rådgive. Det er trods alt en ændring af sit ansigt, og det man altid præsenterer sig med, så det skal helst være godt og passe på alle parametre.

– Der var et rigtig fint og stort udvalg i butikken – smalle og brede stel, runde og kantede, anonyme farver og pangfarver – der var virkelig noget at vælge imellem. Vi fik barberet udvalget ned, som vi tog med over til et bord, hvor Mille igen i ro og mag kunne prøve dem, og til sidst sad vi tilbage med det par, som vi faktisk begge bedst kunne lide. Så nu går der 1-2 uger, og så får jeg en sms om, at de er klar til afhentning. Så det bliver rigtig spændende, og Mille glæder sig til sine nye briller, som hun selv valgte.

– Milles valg er faldet på noget med lidt farve, uden at de bliver for markante. Man må gerne kunne se dem, så de giver lidt spil i ansigtet, men samtidig skal det være hende, der kommer gående med brillen og ikke omvendt, og det synes jeg virkelig er opnået her. Samtidig var det dem, hun følte var rarest at have på, og de virkede ikke lige som nogle, der faldt ned på næsen som en ˮbedstebrilleˮ.

Børn under 10 år skal altid starte hos øjenlægen

I Danmark er det sådan, at børn under 10 år, skal starte med en undersøgelse hos en øjenlæge, inden de kan få briller første gang. Når øjenlægen har konstateret, at der er brug for briller, gælder det om at finde en optiker, man føler sig tryg ved, som kan hjælpe med at finde de helt rigtige briller til barnet.

– Synstesten hos Synoptik viste det samme som vi fik at vide hos øjenlægen. At børns øjne udvikler sig, og så længe styrken er så lav, er det slet ikke alle børn, som har brug for brillerne, men i Milles tilfælde har det givet pote. Det kan være i en periode på et år, tre år eller
længere, og så KAN det være, at hun kan undvære dem igen senere.

– Jeg havde selv samme problemstilling som barn. Ikke at bogstaverne hoppede, men jeg døjede meget med hovedpine, og jeg fik derfor også selv briller omkring 9-10 års alderen som Mille. Og jeg vil tro, at jeg var omkring 14-15 år, da jeg stoppede med at bruge
dem. I dag kan jeg døje, hvis jeg læser længe i en bog, eller sidder med hovedet i en lille skærm, som f.eks telefonen, for længe. Så får jeg kvalme og hovedpine, men det er ikke noget, jeg ville have brug for briller til at afhjælpe.

– Jeg ville ønske jeg selv tidligere havde tænkt tanken, så jeg kunne have kommet problemet til livs lidt tidligere. Men mine tanker var desværre slet ikke i den retning, så min anbefaling går helt klart på, at man hellere får en synstest for meget end en for lidt, slutter mor
Marianne.

Hent en bog og tjek dit barns syn

Synoptik har udviklet bogen, Da fantasien forsvandt, som hjælper os med at vurdere vores børns syn, imens vi læser historien om Albert og Alva sammen. Undervejs i historien, er der øvelser som barnet skal deltage i, og via tredimensionelle briller, og en ”tryllestav”, hvor barnets finmotorik tjekkes, er det muligt at opdage, om det er en god idé at bestille tid til en synstest til barnet. Bogen fås gratis i Synoptiks butikker landet over. Læs mere her på deres hjemmeside: www.synoptik.dk