Med børn på ski

For mange er skiferien årets højdepunkt. Bevares, sommerferie skal man ikke kimse ad, men skiferie er aktiv ferie og en fantastisk mulighed for leg og udfordring for hele familien, hvilket giver anledning til mange timers ”god pral” i tiden efter.

Af Bonnie Jensen

At tage på skiferie med små børn kan give anledning til utallige bekymringer. Er det farligt? Kan børnene komme til skade? Kan de klare de fysiske udfoldelser? Bliver det måske for koldt for de små ører? Er det ikke frygteligt dyrt at leje ski, gå på skiskole, og købe liftkort?

Mange af disse bekymringer er reelle nok, men risikoen for uheld kan minimeres, hvis børnene fra start lærer at stå på ski på en god skiskole. Det skal ikke være far eller mor der introducerer børnene for skiene, den bedste lærer vil altid være en skiinstruktør. Om børnene kan klare de fysiske udfoldelser på en pist en hel dag, afhænger af temperament. Som børnefamilie kan man jo booke et par ekstra dage, og dermed bruge færre timer på pisterne om dagen, så børnene ikke køres for hårdt. Lej en hyggelig skihytte og nyd hinandens selskab i de sene eftermiddagstimer. Præcis som en sommerferie, kan skiferien planlægges efter hvad økonomien tillader, og ud fra de enkelte ønsker. Nogle skisportssteder er dyrere end andre, og både udstyr og tøj kan lejes på de fleste destinationer, hvis økonomien ikke tillader powershopping i den nærmeste sportsforretning.

Skiskole

Med tiden er skiudstyret blevet bedre og bedre, og det bevirker at der sker færre og færre ulykker. Dog er det en rigtigt god ide at lade børnene starte på en professionel skiskole. Her tales der sjældent dansk, men det er som om der blandt børn sjældent er kommunikationsvanskeligheder, børn kan nemt lege sammen uden at forstå hinandens sprog. Og skiinstruktørerne kan sagtens kommunikere med børnene ved hjælp af fagter og simple gloser, uden at børnene behøver at kunne tale f.eks. engelsk. Det er en dårlig idé at droppe skiskolen for at spare lidt penge. Det gælder børnenes sikkerhed, og på længere sigt deres glæde ved at stå på ski. Den bedste start for børnene, er at lære det fra en ekspert.

Destinationen

Der findes mange skisportssteder rundt omkring i Skandinavien og i Europa. Men som altid når man rejser ud med børn, er det vigtigt at sikre sig at destinationen er børnevenlig. De fleste steder i Norge og Sverige er oplagte steder at tage til, men der er også mange gode steder i Mellem -og Sydeuropa. Specielt i Østrig er der rigtig god familiestemning og ofte afterski-hygge med tyrolermusik. Hvis I planlægger en skiferie for hele familien, skal det være et familie- og børnevenligt sted med skiskole og mulighed for både inden og udendørs aktiviteter for børn. Det er en fordel, hvis det er et sted, hvor børnene kan forstå sproget, men som tidligere nævnt, er det absolut ikke nogen betingelse for at få en god ferie.

Udstyr og beklædning

Skiudstyret kan I enten selv tage med, eller det kan lejes på destinationen. Hvis I “kun” er på skiferie én gang om året, er det en lidt dyrere investering selv at købe udstyr til en hel familie. Tøjet kan man også leje, men med de danske kolde vintre, kan skitøjet i de fleste tilfælde sagtens bruges hjemme også. Så det kan ofte betale sig at investere i sit eget skitøj. Det er en god idé at have flere lag tøj på, så det kan tages af og på efter behov. Undertøjet bør være med lange ærmer og ben helst af uld, men bomuld kan også bruges. Strømperne skal være så lange som muligt, og en rullekrave gerne med lynlås, er et must. En dejlig varm striktrøje hvis det er koldt, og yderst en flyverdragt eller et todelt sæt. Det kan blive varmt pga. solen, og så er det rart at kunne tage overdelen af i perioder. Solbriller og solcreme er meget vigtigt at huske, da solen

ofte brænder, også selvom det er overskyet! Den hvide sne kan føles som om den blænder i øjnene, så et par ski- eller solbriller vil være en rigtig god idé at tage med. Handsker er uundværlige, og til børn er luffer den bedste løsning frem for handsker. En elefanthue varmer også dejligt om hals og ører, og er en god ting til de kolde skilifter.

Har du tegnet den rigtige rejseforsikring?

Har du og din familie, tegnet en rejseforsikring der dækker jeres behov for hjælp, hvis uheldet er ude. Vær opmærksom på at når I tager på skiferie, kan det være nødvendigt at tegne en tillægsforsikring, fordi nogle forsikringsselskaber betragter det som en ekstremsport.

Nogle tror fejlagtigt, at det er rigeligt at medbringe det blå EU-sygesikringskort på rejsen i Europa. Det er under alle omstændigheder en god idé, men da der er ret store begrænsninger på dækningen, er det sjældent tilstrækkeligt til at man kan rejse med fuldstændigt ro i maven. På www.borger.dk kan du læse om det blå EU-sygesikringskort, og hvordan det dækker.

Børneulykkesfondens fem tips til en sikker skiferie:

  • Giv dit barn en skihjelm på.
  • Vælg sikkerhedsudstyr i korrekt størrelse, og sørg for at bindinger på skiene er indstillet korrekt, og at støvlerne er korrekt fastspændt på ben og fødder.
  • Invester i en skiskole til dit barn, da en skiskole forbedrer dit barns teknik og hjælper til at gøre dit barn mere sikker på ski.
  • Snak med dit barn om at man på pisten skal vise hensyn og være opmærksom på andre, der kommer kørende.
  • Glem ikke at du som forælder er den bedste rollemodel! Husk derfor også din egen sikkerhed og udstyr.

Pas på hovedet

For nogle år siden var skihjelme forbeholdt de vilde og seje skiløbere, der udfordrede sig selv maksimalt på løjperne. Sådan er det heldigvis ikke mere. Flere og flere har fået øjnene op for, at det er en god idé at købe eller leje en skihjelm. En undersøgelse fra Børneulykkesfonden viser, at skihjelmen har vundet indpas blandt de danske børnefamilier. Knap ni ud af 10 børn ─ 86 % ─ bliver i dag udstyret med en skihjelm, når turen går til de sneklædte alper.

Udover at skihjelmen varmer godt om hovedet, når termometeret viser langt under frysepunktet, så gør den en markant forskel, hvis uheldet er ude. En undersøgelse fra Norge viser, at skihjelmen reducerer antallet af hovedskader med 60 %. Så på med hjelmen, når skiene spændes på.