Madpakken – en kærlig hilsen

Skal ungerne spise deres madpakke med glæde, og dermed få masser af energi til at lære alt det nye i skolen, så er det en god idé at nytænke de klassiske klapsammen-madder.

Af Bonnie Jensen

Madpakken hører til den danske madkultur og er den mest almindelige form for frokost. Når madpakken smøres, sendes der mange kærlige tanker med – man kan jo godt sige, at madpakken er en hilsen hjemmefra, så derfor er der er altså ingen undskyldning for en kedelig madpakke.

Børn i vuggestue eller børnehave synes, at det er spændende med madpakken, og de fleste ser frem til at de skal åbne den og se, hvad der gemmer sig af lækkerier. Den omsorg, der er i at lave madpakken til dem man holder af, fornemmer børnene, når de åbner madpakken.

Små opmærksomheder som deres yndlingsmad, frugtstykker, grøntsagsstave, en serviet, lidt rosiner eller andet skærper deres appetit, og så er det godt at huske, at synsindtrykket betyder mindst lige så meget som smagen, så lidt lækker pynt giver altid stor glæde.

Vi har ladet et par familier smage på lækkerier fra Stryhns, og her får du deres mening, sammen med et par skønne ideer til madpakker til børnene.

Vi smører madpakkerne sammen

Madpakken til hverdagen

– Herhjemme smører vi hele syv madpakker til hverdag. Både til min mand og jeg selv, og så får min datter på 6 år tre madkasser med. En til om formiddagen, en til frokost og en med frugt som mellemmåltid. Min søn på 1 år har en med til frokost i vuggestuen, og en med frugt, fortæller mor Linda Hindborg Olsen.

– Det har været sjovt at smage nogle ting, vi ikke havde smagt før, specielt Stryhns GrovHapsere. De er blevet et hit, som vi slet ikke kan undvære. De har en god størrelse og er så nemme at bruge i madpakkerne. Men vigtigst af alt, så smager de himmelsk.

– Herhjemme er vi vanedyr. Vi har altid købt den blå grovhakkede leverpostej, og har egentligt aldrig prøvet andet, fordi den er jo så god. Men efter vi har smagt den gule franske og den orange familiepostej, har vi fået delte meninger herhjemme om hvilken en, der er bedst. Så nu køber vi alle tre varianter i stedet for kun den ene.

– Vi voksne spiser mest tilbehør på selve rugbrødsmadderne, som champignon, bacon, rødbede, saltkød, ristede løg, rå løg, agurk, salatblade osv. – det giver lige det lille ekstra. Men min datter kan godt li´ leverpostej og agurk sammen. Eller med ristede løg eller bacon.

– Min datter synes, at det hyggeligste tidspunkt på aftenen er, når vi smører madpakker, fordi vi har tiden til at snakke og hygge imens, og hun syntes det er så sjovt, når vi sætter frugt på pinde, eller skærer det ud i hjerter eller stjerner.

Maden i hverdagen

Børn har brug for masser af energi for at lære, lege og have et godt børneliv. Den energi kommer fra den mad og drikke, som de hælder indenbords i løbet af dagen. De fleste af hovedmåltiderne spiser vi samlet omkring spisebordet. De snacks eller mellemmåltider, som børnene spiser mellem hovedmåltiderne, kan desværre ofte være en lidt tvivlsom affære. For de snacks, som vores børn gerne vil have, er ofte fyldt med sukker og kunstige tilsætningsstoffer, som ingen har spor gavn af.

Madpakker til hverdag og til når vi er på tur

Madpakken med stryhns

Når I køber ind og laver aftensmad, så tænk på, om den kan bruges til madpakken. Lav evt. lidt ekstra, både af kød, men også grøntsager eller råkost.

– Hjemme hos os bliver der smurt madpakker hver morgen fra mandag til fredag. Skal vi på tur rundt i Danmark, og har til det i køleskabet, laver vi også gerne madpakker til at tage med, så vi slipper for at bruge en formue på fastfood, fortæller mor Maria Eiler.

– I hverdagen bliver der primært lavet madpakker til Lucca på 4 år, Silje på 7 år og jeg selv. Vores piger spiser intet i deres madpakker, hvis de er lavet aftenen i forvejen. Derfor er det blevet en del af morgenrutinen, hvor jeg som oftest står for det. Vi er alle B-mennesker hjemme hos os, så pigerne snoozer den gerne så lang tid som muligt. Er der en af dem, der er morgenfrisk og gerne vil hjælpe med madpakken, bliver det taget imod med kyshånd.

– Når jeg handler ind til madpakker, går jeg efter at pigerne i denne ene madkasse skal kunne finde energi til en hel arbejdsdag i henholdsvis børnehave og skole. Det skal være indbydende, lækkert, næringsrigt, mættende, sundt og nemt for dem at spise. Derfor plejer de at få en god blanding af rugbrød med pålæg, grønt, nødder og grove snacks med, som både de og jeg er med til at udvælge.

– Vi kendte både den røgede medister samt den grove, den franske og den milde familieleverpostej i forvejen, da vi fik lov til at teste de lækre produkter fra Stryhns. Nogle er allerede fast inventar i køleskabet. Medisteren er pigerne blevet ret glade for, især hvis den bliver serveret på en skive kernerig, selvskåret rugbrød. Leverpostejerne deler lidt vandende, nogle er mest til den franske, en den grove og en dem alle. Det er som altid en smagssag i forhold til smag og konsistens.

Grovhapsene er vi ikke stødt på før, men det må man sige vi er nu, de kan godt gå hen og blive vanedannende. Jeg synes, de er gode, og de er et sundere alternativ til muslibar mm. Derudover er det megasmart, at man kan tage dem direkte fra fryseren og ned i madkassen, på den måde kan man også bedre undgå madspild.