Kreativ leg

De bedste gaver, og julegaver er dem, som er sjove at lege med. I hvert tilfælde set fra barnets synspunkt. Det sjoveste er, når man får købt og givet de helt rigtige gaver, dem som barnet kan bruge timevis med og som samtidig udvikler og styrker barnets fantasi og kreativitet.

Af Bonnie Jensen

Leg er godt for mange ting, det kan de fleste nok godt blive enige om. Leg styrker gode relationer, fællesskabsfølelsen, og styrker børns sociale kompetencer og – forståelse. Egenskaber, som er nødvendige for børn at lære, og som man tager med ind i voksenlivet – og så styrker leg desuden motorik og sanser.

Børn og byggeklodser er en velkendt kombination

Vi tester de fine Kayoni blokke

Det handler om, at der er basis for mange timers sjov og kreativ leg, når barnet stabler, bygger og skaber nye former og figurer, men også om den vigtige motoriske træning og stimulering som følger med. Byggeklodser er verdens mest enkle type legetøj, men også en af de helt basale på ethvert børneværelse. De mindste børn skal have de største klodser og i takt med at barnet vokser, og evner udvikles, skrumper størrelsen på de blokke, som er sjovest og mest udfordrende for barnet at lege med.

Kayoni er en helt ny type byggeblokke, der er produceret i EVA-skum, som gør det nemt for børn at håndtere, og nemt for de voksne at rengøre. Det er prisbelønnet dansk design og dansk udviklet legetøj, med fokus på leg og læring tilpasset barnets alders- og udviklingstrin. Kayoni har vundet en række anerkendende priser igennem de seneste par år. Kayoni er CE-mærket, PVC-frit, latex-frit og er uden ftalater og skadelig kemi. Legetøjet fås pt i tre forskellige størrelsesserier, så der er noget for alle aldersgrupper. Vi har bedt et par familier lade deres børn udfolde deres kreativitet med Kayoni, læs her hvad de synes.

Vokser med børnene

Britta Vendelbo er mor til Aya på snart 4 år og Sia på snart 2 år.
– Hjemme hos os er vi vilde med at være kreative, fortæller mor Britta.
– Vi kan bruge mange timer sammen, og det har været så sjovt, at få lov at kigge nærmere på de nye Kayoni blokke. Børnene syntes, at det sjoveste var at bygge tårne, som man kunne vælte bagefter. Jeg synes ,det er fedt med de forskellige størrelser, så de vokser med børnene, og kan udvides, da alle tre størrelser sagtens kan bruges i samme leg.

Flotte farver og former

Helene Sprogøe er mor til Asta på 20 måneder og Anna-Olivia på 5 år.

– Jeg synes at blokkene er rigtigt flotte i de mange forskellige farver, og at der er så stort et udvalg, så der er noget for alle aldersgrupper er da så fint, siger mor Helene.
– Materialet de er lavet af, er virkelig lækkert. Blokkene er lette, så der er ikke nogen der slår sig, hvis et tårn de har bygget, vælter ned over dem. Asta og jeg har lavet masser af Tetrismodeller med klodserne, og når vi sammen har lavet et højt flot tårn, så synes hun det er en fest at vælte tårnet. Der er ingen tvivl om at pigerne synes, at Kayoni blokkene er sjove og de flotte farver fanger dem.

Sansestimulerende og sjove

Katja Friis er mor til William på 3 år og Alexander på 5 år.

alexander leger med Kayoni blokke

– Mine to drenge er pseudotvillinger og de har begge udfordringer. William på 3 år er hypermobil og har meget bløde led, men elsker at udfordre sig selv. Alexander der lige er blevet 5 år, har atypisk autisme, fortæller mor Katja.

– Begge drenge elsker at bygge, være kreative og bruge deres krop og fantasi. Vi synes det har været sjovt at prøve de nye Kayoni blokke, fordi mine drenge qua deres udfordringer og diagnoser har godt af at blive udfordret og sansestimuleret. Kayoni blokkene er det perfekte legeredskab til dem. Alexander elsker huler og elsker at bygge og finde på. Jeg havde stillet de nye fine Kayoni blokke frem midt på gulvet inden jeg hentede dem, og de kastede sig over dem inden de overhovedet fik sko og jakker af. Alexanders første reaktion var at bygge en hule med blokkene, og senere en lille skildpadde. William byggede et tog og de har mange gode stunder med blokkene. Jeg synes at de fine blokke inspirerer til kreativ og fantasifuld leg, og de stimulerer alle drengenes sanser, med de finurlige former i skønne farver.

Tårnene skulle bare væltes

Trine Jansen er mor til Sofie på 2 år og Philip på 6 år.

søskende der leger sammen

– Vi synes det har været sjovt at få lov at lege med de nye Kayoni blokke, som vi ikke kendte til i forvejen, siger mor Trine.

– Vi fik lov at prøve to af de tre størrelser. Vi var særlig glade for de store som både min datter og min søn kunne lege med. Både sammen og hver for sig. Jeg tænker at hvis man har flere, bliver det endnu sjovere. De byggede meget tårn med de store klodser.

Derudover prøvede de at bygge en kasse og et tog, men mest tårne som skulle væltes igen. Philip forsøgte også at lege med de helt små byggeklodser. Det var dog svært for ham lige at gennemskue hvordan han skulle sætte dem sammen og han blev frustreret over, at han ikke lige kunne bygge et hus eller få dem til at forme sig som han gerne ville, da han forsøgte sig med en bil men det er nok blot et spørgsmål om, lige at lære og forstå hvad klodserne kan. Måske er han endnu bare for lille til de mindste klodser, men han var til gengæld meget glad for pladerne som fulgte med, dem byggede han en terning ud af og en øde ø, som han brugte til at lege ”Jorden er giftig” i stuen.

– Jeg synes det er genialt at byggeklodserne er lavet af EVA-skum. Det gør, at børnene ikke slår sig på dem, når et bygget tårn eksempelvis vælter. Når de ”kommer til” at kaste med dem sker der heller ikke noget ved det. Synes også at det er rart at de er så lette at rengøre.

Kayoni kan ses og besøges på www.kayoni.com