Mange lider af allergi, og slås med ubehagelige symptomer, som røde, kløende øjne, kriller i halsen, træthed og en næse der løber konstant. Heldigvis har mange glæde af bl.a. antihistamin og næsespray, som kan lindre symptomerne. Men hvis man nu kunne behandle årsagen til allergien, ville det så ikke være oplagt at prøve?
Af Henriette Rosenthal
Allergi opstår ved en overreaktion i kroppens immunsystem over for ellers normalt uskadelige stoffer. Når man har allergi, danner kroppen
antistoffer mod stoffer, man møder i dagligdagen, og som normalt ikke er skadelige – der sker altså en „fejlreaktion“ fra kroppens side.
Løsningen kan være allergivaccination eller immunterapi, som det også hedder. Man tilfører kroppen det, som den reagerer på og vænner den gradvist til at acceptere, det som man er allergisk overfor. Man ”om-programmere”, så at sige, immunforsvaret, så det i højere grad kommer til at fungere, som det gør hos mennesker, der ikke lider
af allergi.
Injektioner eller tabletter
Man skal kontakte sin læge, hvis man vil i gang med en behandling med allergivaccination. Hvis man ikke ved helt konkret, hvad der fremkalder den allergiske reaktion, starter lægen med at udrede det, så behandlingen kan blive så målrettet som muligt. Man kan blive behandlet med injektioner, som lægen foretager hver 6.-8. uge i en treårig periode, dog med en uges interval i de første måneder, hvor der sker en gradvis øgning af dosis. Efter hver injektion skal man vente hos lægen i en halv time, så man er sikker på at der ikke opstår bivirkninger efter injektionen. Det er jo trods alt et stof, som kroppen først skal lære at kende som ufarligt.
En anden mulighed er at blive behandlet med tabletter. Første tablet skal man indtage hos lægen, og også her vente en halv time. Derefter tager man tabletten hjemme en gang dagligt i tre år. Når man starter behandlingen, kan man downloade og registrere sig på appen “Allergivaccination”, og indtaste hvordan behandlingen skrider frem. Her findes en guide med gode råd, hvis noget driller lidt undervejs i forløbet, eller man har spørgsmål til behandlingen.
Hvem kan blive behandlet med allergivaccination?
I injektionsform kan man få behandling fra man er fem år. Når det gælder tabletterne kan man starte fra femårsalderen, hvis man er allergisk overfor græs. Hvis balladen er husstøvmider, må man vente til man bliver 12 år. Der findes desuden en ”trætablet” som modvirker allergi overfor birkepollen, men fordi der er så stor krydsreaktivitet mellem birkepollen og pollen fra el, hassel, bøg, avnbøg og eg oplever mange, at den også virker mod allergi over for pollen fra de træer.
Tabletten kom på markedet sidste år, og her behandler man indtil videre kun voksne. Det er vigtigt at komme i gang med behandlingen så tidligt som muligt – helst fire måneder – inden den aktuelle pollensæson, for at få den bedste effekt af behandlingen. Derfor er det en god ide at starte i løbet af efteråret, hvis man lider af græs- eller birkepollenallergi. Behandling mod husstøvmideallergi kan sættes i gang hele året, da der ikke på samme måde findes en specifik sæson her.
Langtidsholdbar løsning
Allergivaccination behandler allergiens underliggende årsag og kan give både forbedring af symptomer efter et par måneder og langtidsvirkende effekt, også efter afsluttet behandling. Ved allergivaccination bliver man behandlet med de stoffer, man ikke kan tåle. Dvs.
at det er naturligt græs- og birkepollen, allergener fra husstøvmider etc. man får i præcist afmålte doser.
Vidste du at?
Du kan også finde masser af information om allergi og muligheder for behandling på pollentjek.dk eller i allergi-appen klarify, som er gratis
downloade i App Store eller Google Play.