Vil du gerne øge fiberindholdet i din og din families kost? Så læs med her, hvor vi sammen med et par familier har testet FiberHUSK i både bagværk og madlavning.
Af Bonnie Jensen
“Annonce”
Der er mange gode grunde til at putte lidt ekstra fibre i vores mad, og vidste du egentlig, at FiberHUSK indeholder hele 85 % fibre? Det gør det nemt at tilføre lidt ekstra fibre i hverdagsmåltiderne. De pulveriserede loppefrøskaller har en gelerende effekt, der gør det meget nemmere at samle en dej, specielt hvis du i forvejen bager glutenfrit. Den gelerende effekt får du, fordi fibrene binder væske til sig, og derfor samler den din fars eller dej til en god og meget fleksibel masse.
Hvad er loppefrøskaller?
Loppefrøskaller er skallerne fra frøene fra planten Plantago ovata. Loppefrøplanten dyrkes i Indien og Pakistan. Når man opløser skallerne i vand, suger de vandet til sig. FiberHUSK bruges ofte i glutenfrit bagværk, da fibrene er gode til at suge væske og give brødet en god tekstur, men man skal endelig ikke lade sig begrænse til kun at bruge det i bagværk. FiberHUSK kan også tilsættes i langt de fleste opskrifter – lige fra frikadeller til smoothies. To familier har fået FiberHUSK med i køkkenet, og her kan du læse mere om, hvad de synes.
Sådan anvender du FiberHUSK
Det kræver ikke en bageruddannelse at bage godt brød med FiberHUSK, men det kræver måske lidt tilvænning, fordi dejen vil opføre sig en smule anderledes end en almindelig dej – også selvom du bager glutenfrit. Det er vigtigt at du tilfører nok væske og blander rigtigt godt sammen.
Står menuen på frikadeller, madpandekager, madvafler eller måske en dejlig omelet, er en spiseskefuld FiberHUSK til en portion til fire personer en god mulighed for at tilføre ekstra fibre, og samtidig give retten en god og sammenhængende konsistens. Det kan gøres på to forskellige måder. Brug detenten til at samle retten, så loppefrøskallernes gelerende effekt giver farsen fylde, eller gør dejen spændstig.
Husk bare lige at lade farsen stå og samle sig i 10 minutter inden du steger. Hvis du blot ønsker flere fibre, kan du tilsætte FiberHUSK med kødet, grøntsagerne eller æggene, for på den måde at sikre, at loppefrøskallerne glider naturligt ind i retten. Her er det værd at holde øje med, om du skal tilsætte lidt ekstra væske end normalt.
Godt i frikadellerne og i rugbrødsdejen
– Min søn Johannes elsker at være med i køkkenet, og vi har virkelig hygget os med at bage med FiberHUSK, fortæller Stine Pedersen.
– Vi har nu bagt med det i tre uger, og vi er positivt overraskede over, hvor lækre bløde og saftige vores boller bliver. Vi har både bagt gluten- og mælkefrit, men også brugt det i vores almindelige boller. Især i det gluten- og mælkefrie bagværk kan jeg mærke, at bollerne bliver mere bløde og ikke bliver kedelige og tørre, når de bliver kolde. Faktisk er de gluten- og mælkefrie boller stadig gode efter 3-4 dage i køleskabet, hvilket jeg aldrig har oplevet før, hverken med hjemmebag eller noget af det færdigbagte man kan købe. Derfor er jeg positivt overrasket over, hvilken god og uundværlig effekt FiberHUSK faktisk har på glutenfri bagværk.
– Jeg har også brugt det i mine frikadeller og i rugbrødsdejen, og det giver bare en god konsistens i madlavningen. Det er ikke sidste gang, vi bruger det – det er faktisk allerede nu blevet en del af vores obligatoriske lagervare.
Overrasket over, hvor lækker og svampet kagen blev
– Jeg elsker at bage, og hvis der er noget, jeg er specielt glad for, er det opskrifter, hvor jeg kan nyde tilværelsen, men også tilføje lidt ekstra fibre til herlighederne, fortæller Sarah Lindbæk.
– Sammen med min mand Henrik og vores to drenge fik vi i fællesskab bagt den skønneste æblekage med FiberHUSK. Jeg havde aldrig bagt med loppefrøskaller før, så jeg var noget spændt på, hvordan resultatet blev, og jeg blev virkelig overrasket over, hvor lækker og svampet kagen blev – mums. Så da vi skulle bage hjemmelavede knækbrød til vores første suppe i dette efterår, fandt jeg en opskrift, der indeholdt FiberHUSK. Vi er jo netop kommet ind i den første måned af efteråret, og for vores vedkommende har vi tit lyst til suppe eller noget let at tage med på farten, hvis vi spontant får lyst til at tage på udflugt.
– Det er helt sikkert ikke sidste gang vi skal bage med det, jeg glæder mig allerede til næste spændende opskrift.
Hvis du mangler inspiration til bagværk eller madlavning med flere fibre, så finder du et stort udvalg på www.fiberhusk.dk