Familie valgte at skifte alt ud til økologisk

Økologi og dyrevelfærd, er ord der er meget oppe i tiden. Vi er alle enige i, at vi går ind for et bedre dyrevelfærd. Eller gør vi nu egentligt også det?

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

kødboller med økologisk svinekød fra friland økologi

Hvad vil du helst spise? Svinekød fra en gris, der har levet et frit liv på marken? Der har levet af økologisk foder, og som ikke har fået medicin? Eller svinekød fra et dyr, der har levet inde i en stald, og som aldrig har set dagens lys?

Når man stiller det op på denne måde, vil de fleste af os sikkert svare det samme, men så tænker jeg bare på, hvordan det så kan være, at der kan blive udsolgt af den flæskesteg i køledisken, der sælges på tilbud til under en flad 10’er? De fleste mennesker må da kunne regne ud, at den gris, som stegen kommer fra, ikke har haft et godt liv. Den kan da umuligt have levet frit i naturlige rammer med adgang til frisk luft på grønne marker.

Hos Friland Økologi opfostrer de grise med krølle på halen. De fødes i hytter på en græsmark, hvor de har mulighed for rulle rundt, og grise sig ind i støv og mudder. Der er de vilde med dyrevelfærd, og det sætter de først. Og at grisen, vi spiser, har haft et godt liv, giver på mange måder en bedre smag i munden.

Det har vi kigget nærmere på, bogstaveligt talt. Vi har sat økologisk svinekød fra Friland Økologi på menuen, og det har vi haft en familie bestående af Kristine Holst, hendes to børn Alma på 7 år og Oskar på 9 år og deres far til at hjælpe os med at teste. Læs her hvad de synes:

Vi skiftede alt ud til økologisk

mad lavet med hele familien

– For et par måneder siden, efter jeg fik set dokumentaren “min sindssygt sunde familie” på TV2, fik jeg virkelig en øjenåbner i forhold til økologisk mad og økologisk svinekød. Her blev familierne testet for diverse pesticider og insektgiftstoffer, som deres kroppe indeholdt. Jeg var da godt klar over, at økologi jo er bedre, men jeg havde faktisk ikke forestillet mig, hvor meget, det gør i kroppen, om det er økologisk eller ej, fortæller Kristine Holst.

– Jeg fik et chok over, hvor meget kroppen kan indeholde af diverse midler, som stammer fra ikke-økologisk mad. Jeg har godt været klar over, at økologi i bund og grund er bedre, end ikke-økologisk. Men jeg var ikke klar over, hvor meget skidt der kom ind i kroppen, når man fravalgte det økologiske. Så derefter skiftede vi alt det ud, vi kunne, så det blev økologisk i stedet. Det er ikke kun kød, vi nu spiser økologisk. Brød, kiks, frugt, grønt osv. er også blevet skiftet ud til økologisk.

Økologisk svinekød er mere mørt og meget, mere smag

børn laver mad med økologisk svinekød

– Så da I søgte efter familier, der ville prøve økologisk svinekød fra Friland, så meldte vi os til, og blev de heldige udvalgte. Og det smager jo bare virkelig af noget. Vi synes, der er rigtig meget forskel. Vi har virkelig lagt mærke til, hvor meget smag, der pludselig kommer frem i kødet. Samt at kødet er meget mere mørt og lækkert, end vi tidligere har oplevet.

Det har også gjort en stor forskel for vores børn. De er begyndt at spise meget mere forskelligt, fordi kødet har mere smag, og er mere mørt at tygge. De begynder at nævne, når vi spiser, at maden er mere lækker, og de synes det smager meget bedre. At vi har skiftet alt til økologisk, har også givet en masse snakke rundt om bordet, i forhold til hvad forskellen på økologisk og ikke-økologisk er. Hvad det gør ved dyrene og miljøet. Det er også en spændende snak at starte med ungerne.

Dyrevelfærd og vores miljø

– Ungerne spørger meget ind til forskellen på økologisk kød og ikke økologisk kød. Så vi er pludselig begyndt at snakke mere om dyrevelfærd, samt hvad det gør ved miljøet, at vi spiser økologisk. Vi snakker meget om, at dyrene har haft bedre forhold at leve under, end da vi spiste ikke-økologisk kød. Samt at det er bedre for miljøet, at vi spiser mere økologisk, og derved får færre sprøjtemidler ud i miljøet.

økologisk svinekød fra friland økologi

Fedt at være med i test

– Børnene synes, det har været fedt, at være med i testen. De synes, det var fedt, at der foran vores dør, stod en masse kasser med råvarer i, som vi kunne snakke om, mens vi pakkede dem ud. De synes, at det har været sjovt, at vi har taget billeder af maden, og af dem undervejs, mens vi lavede maden, dækkede bord osv. De synes, det er fedt at høre om forskellen på økologisk og ikke økologisk. Og de synes, at maden er blevet mere lækker, efter der er kommer mere smag i.

Vi synes alle, at det har været lækkert at være med i jeres test, og igen har det bare bekræftet os i, at økologi er den rigtige levevej for os. Vi får meget mere ud af maden, end vi tidligere gjorde. Det giver pludselig anledning til flere snakke omkring dyrevelfærd, miljø, samt forskellen på økologi og ikke økologisk.

– Menuen stod på økologiske nakkekoteletter, grillet squash og tomater, samt lækkert tilbehør. Under middagen snakkede vi om, at vi syntes, at forskellen på økologiske nakkekoteletter og almindelige koteletter er meget stor. Der var mere smag, og kødet var meget mere mørt.

– Vi fik en opskrift med fra Frilands hjemmeside, på kødboller med pasta. Alle var enige i, at det smagte så lækkert. Ungerne synes dog, at det var mærkeligt, at vi skulle have kødboller – og ikke kødsovs, som vi plejer, men de elskede det.

Psst… Når øko-grisene vejer 100 kg har de et areal på mindst 2,30 m2 pr. gris. Økologiske grise æder økologisk foder, der er GMO-frit, og de skal have fri adgang til grovfoder, i form af for eksempel friskt grønt, hø, eller rodfrugter. Kød fra økologiske grise er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse og har det røde Ø-mærke, som fortæller, at grisene har lavet efter de økologiske regler.

Vil du læse mere om friland Økologi? Læs mere her på deres hjemmeside: www.friland.com/da-dk