Da Marie blev mor, opdagede hun hurtigt, hvor godt hendes søn sov i en slyngevugge. Han sov dog bedst, hvis hun vuggede ham, og det gav hende idéen til en vuggemotor, der kan indstilles på tid og intensitet og sættes på både en slyngevugge og en fladbundet vugge. Det system har vi kigget nærmere på.
Af Bonnie Jensen
“Annonce”
Når baby ligger trygt og godt inde i mors mave, bevæges baby sammen med livmoderen. Og derfor vil det for de fleste babyer føles trygt og
velkendt at blive vugget i søvn. Ligesom mor bevæger sig både lidt og meget i løbet af en dag, giver det god mening, at en vugge, der bevæger sig i forskellig styrke, vil kunne virke søvndyssende på baby. Flere jordemødre peger da også på, at hvis man har lidt ubehag i kroppen, som uro eller utilpashed, vil bevægelse aflede opmærksomheden fra ubehaget, og gøre det nemmere at falde i søvn.
Vuggemotor med søvndyssende bevægelser
Marie fik derfor, sammen med sin mand Adam, sat slyngevuggen i produktion, og har sidenhen videreudviklet idéen til en fladbundet vugge, og en motor der kan kobles på begge vugger. Vuggemotoren til Moonboon vuggerne er designet til børn fra 3 til 20 kg. Den sættes sammen med et fjedersystem, der giver bevægelse til enten en slyngevugge eller en fladbundet vugge – og endda i forskellig intensitet, så det passer til børns sovemønster.
Vi har talt med en mor, der har prøvet begge vugger og den dertilhørende vuggemotor. Her kan du læse om hendes erfaringer.
Et must-have på babylisten
– Jeg har fået mine to drenge (pseudotvillinger) inden for de seneste to år, og har derfor været så heldig at få børn i en tid, hvor teknologien giver os forældre en kærlig hjælpende hånd til at klare os igennem den omvæltning, det er at blive nogens mor, og det kaos, det medfølger, fortæller Sidse Kinnerup.
– Allerede fra annonceringen af min graviditet har mine veninder og co-mødre italesat Moonboon slyngevuggen som værende et musthave på babylisten. Også selvom jeg, fra forældre før motortiden, fik de klassiske bekymrende råd og vejledninger omkring ikke at gøre baby afhængig af de vuggende bevægelser: “Du kommer til at skulle agere hoppebold, fordi dit barn ikke kan sove normalt”.
– De blev heldigvis hurtigt manet til jorden. Og begge mine drenge, Nobel og Atlas, blev lagt i vuggen med dertilhørende motor lige fra start stort set. Så de har aldrig prøvet, at den ikke har været til rådighed, og jeg har egentlig heller aldrig forsøgt at begrænse brugen af den. Det har fungeret rigtig godt for os med lure i den om dagen og aftenen, og så er de blevet lagt til natten i en helt almindelig tremmeseng uden bevægelse.
– Jeg kan klart mærke forskel både i varighed og invarians i forhold til søvnen uden motoren – hvis vi selvfølgelig tager gåture i barnevognen ud af ligningen. Vuggens fantastiske funktion er netop at holde baby i søvnen længere, og få dem til at falde hen i søvnen igen, efter deres naturlige opvågninger, da deres søvncyklus er relativt kort. Der har jeg erfaret, at de ofte skal hjælpes tilbage i søvnen igen uden motoren.
Forudindstillede søvnprogrammer
Vuggemotoren fra Moonboon har tre forudindstillede søvnprogrammer. Søvnindstillingerne giver en kort eller lang lur og et langt program til natten, hvor intensitet og varighed af vuggebevægelserne stiger og falder i løbet af babys søvn. Læs mere her på deres hjemmeside: www.moonboon.dk