Hvis man er et barn, der er startet i skole, er det en hyggelig begivenhed, når vennerne eller SFO´en inviteret til pyjamasparty og med tilhørende overnatning. Hvis man altså ikke er et af de børn, der tisser i sengen, og som synes, at det er lidt pinligt, hvis vennerne opdager det. Heldigvis findes der en løsning på det og den kigger to familier nærmere på her.
Af Henriette Rosenthal
Bløde, absorberende natunderbukser i et sejt design, som barnet selv kan tage på ligesom sine helt almindelige underbukser, når det er sengetid. Det er DryNites og de fylder ingenting og er lige til at pakke i tasken sammen med nattøj og tandbørste. Natunderbukserne er lavet af et materiale, der ikke ”larmer”, når barnet bevæger sig.
Anbefaling til veninden

Nanna er mor til Johanne på syv år, som synes, at hendes nye natunderbukser er vildt seje.
– Johanne sover rigtig godt om natten og vågner desværre ikke, når hun skal tisse. Johanne blev hurtigt renlig om dagen og i starten troede vi bare, at hun skulle lære det om natten også. Johanne er efterhånden så stor, at hun ikke længere passer de almindelige bleer og derfor ville vi gerne prøve bleerne fra DryNites. De gør en kæmpe forskel. Bare det, at de har et kulørt tryk, men også at de henvender sig til større børn gør, at Johanne synes, at de er vildt fede. Hun har sågar fortalt sin veninde, som også bruger natble, at hun skal købe disse her, fordi de er vildt flotte.
DryNites sidder supergodt på Johanne. Hun siger selv, at hun godt kan lide den lidt brede elastik, som holder dem oppe. Den er ikke for stram, men føles behagelig. Johanne tager selv natunderbukserne på hver aften og af igen om morgenen. Det er vigtigt for os, at de er lette at bruge, så hun føler sig selvstændig. Den skal lige foldes ud inden brug, men det klarer hun let ved at ryste den en gang. Pakken har en god størrelse og kan fint ligge i undertøjsskuffen. DryNites ligner mere underbukser end en almindelig ble.
Det er ikke et tabu
Vi har fra start gjort det helt normalt at sove med ble, selvom man er startet i skole. Johanne har derfor altid været meget åben omkring det og fortæller gerne vennerne om hendes problem. Hun ved godt, at det ikke er noget, som hun selv styrer.
For Johanne er det vigtigt, at det ikke ligner en ble. At det er noget hun kan tage på under nattøjet uden, at andre kan se det f.eks. når hun sover med veninderne, eller når vi er på camping og hun skal gå op til toilettet om morgenen.
– Jeg synes, at det er dejligt, at DryNites har en pris, hvor vi alle kan være med. Det er også rigtigt rart, at natunderbukserne ikke er et specialprodukt, men noget der kan købes supermarkederne lige som så mange andre dagligvarer, siger Nanna.
En bedre nattesøvn

Christian er 10 år gammel og glad for at han ikke behøver at vågne i en våd seng. Hans mor, Mimi, er glad for, at sønnen får en bedre og dybere søvn, når DryNites holder ham tør om natten.
– Christians tarm kan udvide sig og indeholde ekstra meget afføring. Når dette sker, presses der yderligere på blæren, og så kan han ikke holde sig. Om natten kan han slet ikke hverken mærke eller nå på toilettet og derfor er natunderbukser nødvendige for ham. Han vil gerne have dem på, så han ikke vågner op i sit eget tis. DryNites gør at Christian kan føle sig mere afslappet i forhold til søvn, at han hviler mere og får mere af den gode, dybe søvn.
– Vi diskuterer lidt om det hedder natunderbukser eller natble, for som sønnike siger: „undebukser er dem, som jeg har på om dagen“. Når det så er sagt, så er DryNites supernemme for ham at tage på, det er hurtigt at se forskel på forside og bagside. Efter endt brug er de lige så nemme at tage af. Stemningen vedrørende nattetisseri er blevet meget mere afslappet og Christian føler sig mere tryg. Han synes, at det er dejligt, at hans seng og bamser ikke er våde, når han vågner.
– Jeg synes, at DryNites gør det de skal rigtigt godt og er også glad for, at prisen er til at betale, fortæller Mimi.
Hvorfor tisser mit barn i sengen?
Sengevædning er som hovedregel fysiologisk betinget og kan skyldes manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen, eller at barnet har en for lille eller for utrænet blære i forhold til sin alder. Så vil barnet have brug for at tømme blæren op til flere gange om natten, men det forudsætter, at det vågner af de signaler, blæren sender. Nogle børn sover for tungt til at blive vækket af signalerne og vågner op med koldt, gennemvædet nat- og sengetøj.
Du kan læse mere om drynights her på deres hjemmeside: www.drynites.dk