Duften af at være hjemme

Nogle tror fejlagtigt at et hjem der er rent, også skal dufte rent – altså af rengøringsmidler. Men hvorfor ikke skrue ned for de skrappe kemikalier og passe bedre på os selv og vores miljø?

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Vi kan godt blive enige om, at det giver en rar fornemmelse at komme hjem og så dufter der rart. Men rart er jo ikke ensbetydende med duften af rengøringsmidler. Rart er hjemligt. Allright, hvis der er blevet lidt for støvet, og der trænger til at blive luftet ud, kan det godt få en helt særlig – og uønsket – duft, men lige så snart vinduerne har stået lidt på klem, føles det straks helt hjemligt igen.

Rengøringsmidler med nøje udvalgte ingredienser

rengøringsmidler - klar opvaskemiddel

Det er nødvendigt at gøre rent jævnligt, bl.a. for at forsøge at undgå at vi smitter hinanden med virus vi slæber med hjem udefra, og vi skal sørge for at der er et godt indeklima i vores hjem, og derfor skal vi selvfølgeligt også bruge rengøringsmidler. Men rengøringsmidler bør bruges med omhu for både os selv, vores børn og for vores miljø. En rigtig god idé er fx at bruge rengøringsmidler uden parfume eller med nøje udvalgte ingredienser. Den hjemlige duft skal nok forblive lige så rar som den plejer.

Vi har sammen med et par familier kigget nærmere på vaske og rengøringsserien Klar, som er en serie der opfylder Svanemærkets skrappe krav for godkendelse og som er velduftende og effektive produkter, der er produceret uden unødvendig kemi. Skaberne af Klar har en mission om at være et bæredygtigt brand, og derfor er alle deres flasker lavet af 100% genanvendt plastik. Lågene arbejder de stadig på at få produceret i genanvendeligt plast og produkterne er produceret med vedvarende energi fra vind-, vand- og solenergi.

Udvalgte produkter i serien testes af frivillige personer med sensitiv hud på indersiden af overarmen. Derefter foretager en dermatolog og allergispecialist en vurdering af, om der er opstået en form for reaktion på huden – og dette gøres flere gange over længere tid. De er stolte af deres samarbejde med Svanemærket og deres produkter er veganske.

Godkendt af familier

rengøringsmidler vaskemiddel

Serien Klar, er komplet til vask- og rengøring i hjemmet, og her finder du et godt udvalg af vaskemiddel til vores sarte tekstiler som uld og silke, hverdags-vaskemiddel med en behagelig duft af stikkelsbær og anemoner, og en tredje der er helt uden parfume. I serien fås også en håndsæbe med en mild duft af stikkelsbær og grøn te, opvaskemiddel, parfume-fri opvasketabletter og en skøn køkkenspray der er effektiv mod snavs og fedt.

Der findes en parfume-fri glas- og spejlspray der skummer ved brug, hvilket betyder at du undgår at rengøringsmidlet spredes i luften, og at du ikke indånder det. Sidst men ikke mindst er der en skånsom WC-rens, badeværelsesspray og en skøn universalrengøring, der efterlader en dejlig duft af kløver. Alt dette har vi sendt afsted til to familier, læs her hvad de synes.

Et lækkert bekendtskab

klar produktserie til rengøring

– Det er ikke sådan at jeg hopper op og ned af glæde, ved tanken om at skulle i gang med rengøringen eller tøjvasken. Men til gengæld, så elsker jeg når det er gjort, og kan nyde synet (og duften) af et lækkert rent hjem. Vi har nogle faste inddelinger af hvem der gør hvad. Som regel er det mig, som står for vasketøjet, min mand som ordner badeværelser og toiletter og støvsugningen klarer jeg, hvorefter min mand vasker gulvet. Ungerne er ikke rigtig så hjælpsomme, som oftest bliver det kun til, at de hjælper med at dække bord og tømme opvaskemaskine. Den lille vil gerne hjælpe med at vaske tøj, så han fylder nogle gange vaskemaskinen.

– Vi kendte ikke Klar produkterne i forvejen. Men det er da et super lækkert bekendtskab, med mange lækre produkter at vælge i mellem, og helt klart en masse af dem som vil ende i vores husholdning fast. Hvis der er nogle jeg specielt skal fremhæve, så må det være tøjvask – stikkelsbær og anemone, den er jeg vild med. Jeg kan godt lide at vores tøj bliver vasket med en duft, og denne har simpelthen den mest behagelige duft. Og så er der deres håndsæbe, som har en virkelig behagelig følelse på huden og en beroligende duft. Effektiviteten er forskellig fra produkt til produkt, nogle virker som andre mærker (såsom glas rens), men der er det vigtigt at tænke over, at det er et produkt som er miljøvenligt og derfor mere attraktivt.

klar produktserie til vask

En klar fordel at de er svanemærkede

– Mine børn er meget forskellige, min ældste datter er altid sød til at hjælpe med rengøring, også af sig selv, så hun får et fast beløb for det. De små er det mere blandet med om de gider at hjælpe, men når de gør, får de lidt lommepenge for det. Det kan godt være hyggeligt at gøre rent, men det er nok mest en sur pligt herhjemme. Primært fordi det kan være svært at finde tiden i den travle hverdag.

– Jeg har set KLAR serien før, men har indtil nu ikke fået prøvet nogle af produkterne. Jeg synes der er et fint udvalg, og det er fint, at man kan få flere af produkterne både med og uden parfume. Jeg synes der er gode dufte imellem, og de produkter jeg har prøvet, virker også fint, de fjerner skidt, kalk osv., midlerne spredes ikke så meget når man sprayer – heller ikke selvom man gør det på ok afstand. Jeg synes opvasketabletterne vasker pænt rent, og nu fik jeg set at de andre jeg bruger, ikke er svanemærket, så det synes jeg er en klar fordel at disse er. Tøjvask og håndsæben med parfume var et hit for pigerne. De synes, at det er lidt kedeligt jeg altid køber parfume-fri. Min mellemste datter Malua på 12 år sagde da vi vaskede tøj: det dufter virkelig godt, fortæller mor Helle.

Svanemærket kræver test, som viser at rengøringsmidlet gør effektivt rent. Klar har bestået testene, og dermed dokumenteret, at det er et effektivt rengøringsmiddel. Læs mere om de effektive rengøringsmidler fra Klar, her på deres hjemmeside: www.klardag.dk