Den rigtige tandbørste

Vi lærer alle helt fra små, at vi skal børste vores tænder. Processen er forskellig fra familie til familie, men vigtigheden i at have en sund mundhygiejne er ens for os alle.

Af Susanna Hochheim

“Annonce”

Processen i at lære at børste sine tænder fra barnsben kan blive noget mindre smertefuld, uden kast-op-lyde og piven over, at det ikke er sjovt, hvis man vælger den rigtige tandbørste. Det betyder rigtig meget, at tandbørsten ikke er for stor, og at børstehovedet er i den rigtige størrelse, så den kan komme rundt om alle tænder, uden at det gør ondt.

Danmarks eneste tandbørstefabrik, TANDEX, producerer tandbørster bl.a. ved brug af solenergi. De producerer gennem en proces, hvor intet er tilfældigt, og hvor alle detaljer, design og materialer til udarbejdelsen af din tandbørste er nøje udvalgt, for at leve op til den eneste funktion tandbørsten har, nemlig at holde vores mund ren.

Hos TANDEX har man aldersfordelt hvilke tandbørster, der hører til hvilken aldersgruppe, og de er delt op i følgende fire grupper: 0-3 år, 4-7 år, 8-12 år – og herefter skal man bruge en voksentandbørste.

Tandbørster til både børn og voksne

Tandbørsterne i CLASSIC serien er udviklet sådan, at hvert eneste børstehår er afrundet, hvilket gør børsten blid og skånsom mod tænder og tandkød. Den smalle hals på skaftet sørger for, at vi kan komme rigtigt ind i munden, og derved ikke kommer til at trykke for hårdt, for det skader tandkødet – eller trykke for lidt, så der ikke bliver gjort rigtigt rent inde i munden. Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at tandbørstehovederne er tilpasset alder og størrelse på vores mund, så det også er behageligt at børste sine tænder.

Baby Sikkerhedstandbørsten giver med sine runde former sikkerhed for, at baby ikke få børsten ned i halsen eller på anden måde kan komme til skade. De ekstra bløde børstehår er blide og skånsomme, samtidig med at de fjerne plak, så snart den første tand viser sig. Baby Sikkerhedstandbørsten er velegnet til børn mellem 0-3 år.

Vi har testet

Vi har fået tre familier til at prøve tandbørsterne, for at høre hvad de synes. Her er alle familierne enige om at, de både er nemmere, praktiske og at de kommer hele vejen rundt om tænderne. Læs med her.

Et godt greb – også til de små

Hjemme hos Liv Juul er de meget positive omkring deres test af tandbørster. Liv fortæller at de var superpositive over det lille og smalle
børstehoved, som gør det muligt at komme til alle tænderne i de små børnemunde.

– Vi er også positive over den nemme tandbørste til de helt små, som har et greb, der lader de små babyer være med under tandbørstningen og øve sig i, hvordan det er at få børstet tænder, fortæller Liv.

Fri for at skifte imellem flere tandbørster

Hjemme hos Sarah Lindbæk går de meget op i tandsundhed. De har prøvet de lækre tandbørster og tandtråden fra TANDEX.

– Vi er meget begejstrede. Marius har nemt ved selv at øve sig i at børste tænder med tandbørsten, han synes det er spændende, og så er det lidt nemmere for os at få lov at børste efter, når vi så leger tandlæger, der gennemgår de søde små mælketænder, siger Sarah.

– Milas skal have noget mere hjælp, og da tandbørsten har et smalt design går det faktisk noget nemmere med at børste hans tænder, da tandbørsten bedre kan komme til, når han prøver at bide sammen. Tandbørsterne til børnene er generelt dejligt bløde og i et fint neutralt look, med et tyndt hoved og som er nemt at holde ved.

– Som voksen har jeg ofte haft problemer med at nå helt ind til den inderste tand uden en single-knop-tandbørste. Det problem oplever jeg, at tandbørsten fra TANDEX løser, hvilket betyder at jeg ikke skal skifte mellem tandbørsterne. Min mand Henrik er også utroligt glad for tandbørstens smalle form, så alt i alt må vi sige, at vi er ret begejstrede for design, funktion og ikke mindst pæne sunde tænder, som TANDEX bidrager til.

Nemt at komme rundt i munden

Hjemme hos Monica Sommerlund har de også testet TANDEX. Familien består af mor, far og to piger på 4 og 7 år. Til daglig bruger de voksne i husstanden både el– tandbørste og almindelig tandbørste, mens børnene bruger almindelig tandbørste. De voksne var helt enige
om at de synes, at tandbørsterne har et godt smalt børstehoved, som gør det nemt at komme godt rundt på både forsiden og bagsiden af tænderne. Samtidig er det også muligt for dem at komme godt om bagved visdomstænderne, som normalt kan være ret drilske.

Monica fortæller, at deres piger også har været glade for tandbørsterne. De får begge børstet tænder af de voksne, så også her oplevede de, at de nemmere kunne komme rundt, til både de forreste og de bagerste tænder pga. det smalle børstehoved. Afslutningsvis fortæller Monica, at de sagtens kunne finde på at købe tandbørsterne selv, når det er tid til at skifte tandbørster igen.

Tandbørster børster ydersiden af tænderne, mens mellemrumsbørster er til at børste tandfladerne i mellemrummene. Særligt omkring 40-årsalderen skal der mere fokus på netop tandmellemrummene. Det anbefales, at man bruger tandtråd dagligt til de små mellemrum, hvor det kan være svært for tandbørsten at nå. Floss tandtråd er er nem at bruge, og det perfekte redskab til at rense små mellemrum mellem tænderne.

Du kan bestille din helt personlige tandbørste, med din helt egen tekst, og vælge mellem flere skrifttyper og trykfarver. Dog skal der bestilles min. tre stk. med samme tekst, og bestillingen skal ske på webshoppen www.tandex.dk