Bryd tabuet

Inkontinens er ikke noget, vi taler om – det er en tabuiseret lidelse. Mange føler, at det er frygteligt pinligt ikke at kunne styre sin vandladningstrang. Der er heldigvis gode chancer for at få afhjulpet problemet, og alligevel er mange kvinder længe om at komme afsted.

Af Susanna Hochheim

Jeg tisser i bukserne…

Den sætning er rigtig svær at sige højt. Men hvis du er én af dem, der kæmper med at holde tæt, så skal du vide, at du ikke er alene. Ifølge Inkontinensforeningen lider omkring 400.000 danskere af inkontinens. Det hæmmer hurtigt hverdagen og bevægelsesfriheden, når man som voksen er bange for at tisse i bukserne i fuld offentlighed.

Det kan være svært at ”få hul på bylden”, men man er nødt til at starte med at besøge sin læge – og bare rolig, her er det hverken pinligt, eller noget, lægen ikke har hørt om før. Hos lægen bliver man henvist til en gynækolog, som hjælper med at udrede hvilken form for inkontinens, der er tale om, for der findes to forskellige typer:

  • Stressinkontinens, som optræder når man hoster, hopper og nyser.
  • Urgeinkontinens, som betyder, at når jeg skal, så skal jeg.

TENA har produkter, der giver god beskyttelse ved små og store ufrivillige vandladninger.

Serien TENA Silhouette dækker alt inden for trusseindlæg, bind og elegante trusser. De flotte, og meget diskrete, inkontinenstrusser til kvinder findes i et lingerilook i helt sort, hvilket gør, at det ikke er så synligt, når de tages i brug. Alle produkterne har Triple Protection mod lugt og fugt for at sikre, at dryp og mindre tilfælde af ufrivillig vandladning indkapsles i bindet. Det er dermatologisk testet og parfumefri.
Vi har valgt at teste TENA Silhouette sammen med nogle skønne kvinder, og her kan du se, hvad de siger om produkterne.

Behagelige at have på

– Rigtig mange kvinder kender til det med at “dryppe” lidt. Specielt når vi hoster, nyser, griner eller når vi fx hopper i trampolin med vores børn. Jeg har testet disse to bind fra Tena Silhouette Noir, trusseindlæg og bind. Begge er bløde og behagelige at have på – og jeg følte mig tør. Jeg har det med at gå på toilettet, når det faktisk er ved at gå galt, så de har virket efter hensigten for mig. At farven på bindet er sort, så de ikke er synlige i de mørke trusser, er rigtig dejligt, synes jeg, slutter Christina Højsgaard

Tena til stressinkontinens er helt klart en redning for mig

– Jeg har i en del år, siden jeg fik børn, haft svært ved at holde på vandet. Det er ikke noget, man taler ret meget om, men for mig er det bare vigtigt at fortælle, at “du er ikke alene om det”. Trusseindlæggene, jeg testede, er gode og holder længe. Når jeg har haft dem på, har jeg ikke været bekymret for at de ikke kunne holde til host, nys, grin osv. Og så elsker jeg, at de er sorte, da stort set alle mine trusser er sorte, og de derfor ikke er så synlige, som hvis de var hvide. Virkelig en anbefaling værd.

Selve trusserne, som jeg synes ligner en stor ble, kræver tilvænning, tænker jeg. Jeg havde svært ved at have dem på, da det bare følelses “forkert “med en stor ble. Men igen – efter tilvænning – så er jeg sikker på, at de bliver enhver med stressinkontinens’ redning. Og igen – SÅ smart, at de er sorte og ikke hvide, slutter Trine Randers.

Noget vi ikke snakker nok om

– Efter to graviditeter og fødsler er min krop og blære ikke det samme som før. Jeg har fået chancen for at teste TENA Silhouette trusser med indlæg, og jeg elsker dem. Jeg føler ikke, jeg har voksenble på, men en pæn trusse med indlæg. Og vigtigst af alt, jeg føler mig sikker, når jeg hopper på trampolin og hopper med rundt til min datters gymnastiktimer, fortæller Dorthe Kjærsgaard.

De fineste trusser

– Jeg troede, der var noget galt med mig efter jeg havde fået børn. Men det viser sig, at der er mange flere, der går rundt med bind hver eneste dag, og ikke kun når de har det månedlige besøg at tante rød. Min mand mente, jeg havde modtaget bleer, da jeg havde modtaget en pakke fra Tena Silhouette med bind og trusser.

Jeg var lidt tilbageholdende med at prøve det af, da jeg synes det var meget grænseoverskridende at få “ble” på. Men det er det overhovedet ikke. Det er de fineste trusser med buet kant, og man føler sig stadig feminin og lækker, når man har dem på, fortæller Mia Olesen.

Vil du gerne vide mere om Tena´s produkter eller læse deres vejledning om inkontinens? Læs mere her på deres hjemmeside: www.tena.dk

Husk at knibe

Man har de samme bækkenbundsmuskler hele livet, så det er vigtigt at vedligeholde sin knibeevne ved at bruge sine bækkenbundsmuskler dagligt. Det vil sige, at man skal huske at knibe før og under hvert eneste host, nys og løft. Knibeøvelser kan betale sig hele livet, så det er aldrig for sent at gå i gang med at træne.

Kilde: Sundhed.dk