Brunkagehuse – En hyggelig tradition

Der er intet der er så hyggeligt, som at samles i køkkenet og bage og pynte et brunkagehus. Det kan både spises med det samme, eller det kan få lov at stå og pynte fint hele julemåneden. Vi har fået lov at kigge med hos to familier, der sammen med deres børn har bagt fine brunkagehuse med Santa Marias helt nye brunkage krydderiblanding.

“Annonce”

Camilla Marion Mortensen har bagt med sine to ældste børn

– Det er ofte mig der bager og børnene elsker at pynte og dekorere, det er noget vi elsker at hygge med allesammen. Til jul bliver der hvert år bagt brunkager og vaniljekranse som fast tradition. Derudover bliver der ofte lavet honningkage hjerter hvor for-dejen bliver lavet her slut oktober, så står den rigtig og udvikler smag. Mormor bager altid æbleskiver, og det er hun allerbedst til..

– Af Santa Maria fik vi tilsendt deres nye brunkage krydderiblanding, og da begge børn ønskede at kreere et brunkagehus, lavede vi en dobbelt portion. Vi har før prøvet at lave et brunkagehus, men det var ærlig talt sådan et der skulle samles og var bagt i forvejen, og det er der slet heller ikke noget galt med jo, så går det mest ud på at pynte og det synes børnene jo er vældig sjovt.

Men at bage det selv, er nu også noget særligt, og duften der spreder sig i hele huset er jo helt fantastisk, den får man altså ikke med et færdigproduceret kagehus. Vi synes alle, at brunkageblandingen var god, den gjorde det virkelig nemt at bage, da man jo normalt skal bruge ret mange krydderier til brunkager. Her var blandingen klar, lige til at hælde i og så var dejen hurtigt færdig. Smagen var udmærket og en fin løsning hvis man skal gøre det lidt nemt for sig selv at bage den slags kager, fortæller mor Camilla.

det færdige brunkagehus

Natalie Canfarotta har bagt med sin søn

– Min søn og jeg elsker at være sammen i det søde køkken. Og så elsker vi jul. Hvert år til jul har vi lavet brunkagehuse, der står og pynter hele december måned, det er sådan en hyggelig tradition, vi har sammen. Min søn er fem år og er virkelig dygtig i et køkken. Vi bager flere gange om måneden hjemme hos os.

– Vi har masser af julebagetraditioner herhjemme. Vi bager altid pebernødder og div. småkager og dekorerer dem med glasur og masser af krymmel. Nogle af småkagerne får drillenissen og julemanden, og resten bliver delt med familien og naboerne. Jeg synes at brunkage krydderiblandingen fra Santa Maria var nem at bruge, og min søn syntes det bedste var at skulle skære huset ud og at få lov til at udstikke resten af dejen til små figurer. Pyntedelen var også sjov, for så kunne han få lov til at smage på glasuren og al krymlet. Jeg har “desværre” lært ham at man skal smage på det man laver, og det husker han mig altid på, slutter mor Natalie.

Tip:
Nogle dekorerer husets sider og tag før det samles, i så fald skal dekorationen være helt tør, før du samler huset.

Opskrift på brunkagehus:

Det skal du bruge:

  • 100 g smør
  • ½ dl sirup
  • 1 1/3 d sukker
  • 1 pose Santa Maria
  • brunkage krydderiblanding
  • 1 æg
  • ½ tsk natron
  • 4 dl hvedemel

Sådan gør du:

Smelt smør og sukker og tilsæt sirup og brunkage krydderi og kog det op. Lad det derefter køle af og tilsæt så æg og rør sammen. Bland natron med melet og tilsæt derefter melblandingen i den smeltede masse og ælt til dejen er glat og smidig. Lad dejen hvile i køleskabet natten over. Del dejen i mindre dele og arbejd med den, så den bliver smidig. Rul dejen ud til cirka 3 mm og form delene til dit hus (du kan med fordel klippe skabeloner ud og skære dejen efter dem). Bag delene ved 175 grader i cirka 15 minutter og lad det køle af og nu begynder det sjove samle -og pyntearbejde.

Sådan samler du Brunkagehuset:

Du kan lime huset sammen med smeltet sukker du laver til karamel, men pas på, det bliver meget varmt og må ikke ramme de små fingre. Fordelen ved karamellen er, at man ikke kan se samlingerne, og det holder bedre. Det skal tørre mindst en time, før du kan dekorere videre på det.