Børns leg og fantasi

Leg er en alvorlig sag og er ikke bare den rene leg. For det er gennem leg, at børn i alle aldre udvikler sig, både motorisk og socialt.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

For børn kommer legen som en naturlig del af deres liv og ændrer sig, i takt med barnets alder. Det er når børn leger sammen, de opdager værdien af at indgå i fællesskaber, og at blive rummelige i forhold til hinanden.

Børn og byggeklodser

barn leger med byggeklodser

Der er basis for mange timers sjov og kreativ leg, når barnet stabler, bygger og skaber nye former og figurer, men også den vigtige motoriske træning og stimulering af af fantasi og kreativitet følger med, når barnet leger og bygger. Byggeklodser er verdens mest enkle type legetøj, og de findes da med garanti også i fleste børneværelser. De mindste børn bygger med de største klodser og i takt med at barnet vokser, og evnerne udvikles, skrumper størrelsen på de blokke som er sjovest og mest udfordrende for barnet at lege med.

Kayoni er en helt ny type byggeblokke, der findes i mange fine og klare farver og er produceret i EVA-skum. Der gør det nemt for børn at håndtere og nemt for de voksne at rengøre, da de kan vaskes i maskinen. Kayoni er prisbelønnet dansk design og dansk udviklet legetøj, med fokus på leg og læring.

Byggeblokkene findes i tre størrelser, der er tilpasset barnets alders- og udviklingstrin, så der er noget for alle aldersgrupper. Kayoni er dansk, CE-mærket, PVC-frit, latex-frit og er uden ftalater og skadelig kemi, og så har byggeblokkene vundet en række anerkendende priser igennem de seneste par år.

Vi har bedt et par familier, lade deres børn udfolde deres kreativitet med Kayoni. Læs her hvad de synes om de sjove byggeklodser.

Sjovt for både børn og voksne

sjov og leg med byggeklodser

– Loke på 3 år er meget kreativ. Han elsker at tegne og sætte forskellige ting sammen. Så snart han så klodserne fra Kayoni, begyndte han straks at bygge forskellige ting. Det blev til en zoo indhegning, hammer, hat, pistol og meget mere. Vi byggede også tårne, som lillebror Nohr var vild med at vælte. Han var nok den lidt mere destruktive af de to, måske også pga. hans alder, da han kun er 9 måneder gammel. Men man kan se glæden i hans øjne, når vi bygger et tårn og han så får lov at vælte det.

Kayoni har godt nok et stort udvalg af byggeklodser, i forskellige former, farver og størrelser. Så stort set alle aldre kan følge med, og det koncept er jeg helt vild med. Vi kendte ikke byggeklodserne i forvejen, så vi var meget spændte på at få lov til at prøve dem. Vi kan rigtig godt lide at klodserne er lavet af „hårdt skum“, og så er de fremstillet af miljøvenlige materialer og fri for giftige stoffer. Det er rart, især når helt små børn godt kan lide at bide i ting, så er det rart at vide at mit barn ikke tygger i noget farligt.

– Udover det, kan man tydeligt se på klodserne, at der er brugt tid på designet. Jeg vidste ikke at man kan vaske klodserne i vaskemaskinen. Jeg havde nok ikke turde gøre det, hvis det ikke stod i vejledningen. Men det synes jeg er skønt, for med små børn kan der hurtigt komme savl, snot og meget andet på.

Styrker barnets motorik

bondegård og mange timers leg

– Vi fik tilsendt forskellige byggeklodser. Dem på 5 mm, som er til børn over 3 år, hyggede Loke sig med at bygge med, når lillebror sov. Dem på 25mm er en meget større udgave, og de er rigtig sjove at sammensætte og bygge figurer af. Så fik vi også tilsendt 50mm, som er lavet til at de helt små, kan være med til at bygge tårne. Drengene var meget fascinerede af at lege med klodserne sammen, så det blev en blanding, af både 25mm og 50mm blokke de legede mest med.

Vores yndlingsstørrelse må helt klart være dem på 25mm, da det er dem som begge vores børn kan lege mest med sammen, og bygge sjove ting med, lige nu med den alder de har. Hvorimod 5mm er for småt til at lillebror kan være med, og 50mm kan de mest bygge tårne med. Jeg synes de er virkelig spændende, og har så meget at byde på, i forhold til at styrke barnets motorik, og samtidig er de virkeligt sjovt at lege med. Selv os som forældre, synes at det var sjovt at være med. Vi er så glade for at vi måtte være med at teste klodserne og vil helt klart anbefale dem. Det har bestemt også været en god oplevelse at have noget, som hele
familien kan have det sjovt med. Hvor ingen er for lille eller for stor til at være med, slutter mor Nanna Sloth Bente-Hafnov.

Det er skønt at se Harald sidde og fordybe sig

byggeklodser

– Vi kendte ikke Kayonis produkter, før vi fik lov at prøve dem nu. Jeg er vild med de forskellige kombinationer og udvalget, da de både egner sig til de helt små og de lidt større børn også. Så rammer de en bred målgruppe, og der er til mange timers leg, hvor kun fantasien sætter grænser, for hvad der kan bygges. Jeg elsker det bløde skummateriale de er lavet af, og de stærke farver, og børnene er også vilde med dem. Det er virkelig smart, at de kan vaskes i vaskemaskinen, hvis de bliver nussede at se på.

Harald på 3 år, elsker at være kreativ og er virkelig god til at fordybe sig i lang tid ad gangen. De helt små Kayoni klodser fra 5 mm serien, er virkelig et hit, og han kan både bygge biler og skydere. Han lever sig meget ind i tingene, og det er skønt at se ham sidde og fordybe sig. Alva er kun 15 måneder, så hun øver sig stadig i at stable klodserne ovenpå hinanden, og her hitter BRICK-sættet mest indtil nu, fortæller mor Amanda Olsen.

Læs mere om de sjove byggeblokke fra kayoni her: www.kayoni.com