Bæredygtigt valg af bleer

I gennemsnit bruger et barn fem bleer om dagen – lidt flere for de mindste og lidt færre for de ældre – og det bliver til en del brugte bleer i skraldespanden. Vidste du, at der nu er kommet en ny ble på markedet med en genanvendelig vaskbar yderdel, der genererer 22 % mindre affald? Det er da klimavenligt. Vi har testet de nye, smarte todelte bleer, læs med her.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Bleer til baby er en reel videnskab, og der forskes på livet løs i denne uundværlige geniale ble. Sidste skud på stammen er de nye todelte bleer med en genanvendelig yderdel i tekstil, der kan vaskes.

I vores miljøbevidste tidsalder sætter vi stadig større krav til vores bleer. De skal være bløde, holde numsen tør, og sidst men ikke mindst må de ikke indeholde skadelige stoffer, da de små børns hud er ekstra sart og kræver en nænsom behandling. Men nu kan vi altså både beskytte babys sarte hud og samtidigt være miljøvenlige med den nye og klimavenlige ble Libero Touch Hybrid, som er udviklet i to dele.

Bleer med 35 % mindre klimapåvirkning

Bleen er lavet med en genanvendelig ydre del i tekstil og et absorberende indlæg, der omgiver din baby med superbløde, åndbare materialer. Den er udviklet i hurtigttørrende materialer, der kan vaskes på 60 grader med et skånsomt vaskeprogram. Den kan hænges op til tørring, eller kan tørres i tumbler ved lav temperatur. Det absorberende indlæg rulles sammen efter brug og bortskaffes i skraldespanden. Ved brug af denne hybridble udleder vi 22 % mindre affald og mindsker klimapåvirkningen med 35 %.

Hybridbleen tilpasser sig blødt efter hver lille bevægelse, og er behagelig for baby at have på imellem de buttede lårbasser. De bløde, lotionfrie og dermatologisk testede materialer anbefales af Asthma Allergy Nordic. De er Svanemærkede og FSC-certificerede, så vi er garanteret, at bleerne ikke indeholder parfume, farvestoffer eller formaldehyd. Så nu kan vi trygt skifte ble på vores små engle i god overbevisning, og med ren samvittighed.

Vi har bedt to familier prøve den nye hybridble med deres børn. Her kan du læse, hvad de synes om den:

Nem og ligetil at bruge

– Når jeg vælger bleer, er det først og fremmest vigtigt, at den har en god pasform og sugeevne. Det er også vigtigt, at bleen er svanemærket og Astma Allergi mærket, så jeg er sikker på, at jeg ikke udsætter mit barn for unødig kemi. Udover det, er det vigtigt, at bleen sidder godt og alt holdes inde i bleen, fortæller Liv Juul.

– Vi blev virkeligt positivt overraskede over, hvor nemt og ligetil det er at bruge de nye bleer. Man folder yderdelen ud, strækker indlægget ud, og fastgør velcrolukningen på indersiden af omslaget på den inderste del.

– Vi er meget positive over, at Libero tænker på klimaet, idet at hybridbleerne belaster samfundet 35 % mindre end normale engangsbleer. Det er supersmart, at man kun smider indlægget ud. Og bleerne holder mindst lige så tæt, som andre bleer – faktisk synes jeg, at de holder bedre, da stoffet holder indlægget ekstra godt på plads.

– En god ting ved bleen er, at fordi den er i to dele, behøver barnet ikke at have underbukser udover, fordi yderdelen holder bleen fast. Det er da smart, og helt perfekt til de varme sommerdage.

– Vi tænker generelt på at købe klimavenlige produkter, både for at passe på miljøet, men mest at alt for ikke at udsætte vores børn for ekstra tilsætningsstoffer, så de her nye bleer er vi blevet glade for.

Vild med at yderdelen kan genbruges

– Jeg er vild med, at tekstildelen kan vaskes og genbruges, og at man derfor ikke skal smide hele bleen ud hver gang, men kun den del, som rent faktisk er snavset, fortæller Stine Gry Christensen.

– Det er vigtigt for mig, ikke at belaste vores klima mere end højst nødvendigt. Derfor foretrækker jeg også at købe ting, som helt eller delvist kan genbruges. Jeg har alt for længe haft dårlig samvittighed, hver gang jeg har smidt en ble ud, da jeg synes, at der er utrolig meget spild, eftersom det jo kun er en del af bleen, som er snavset. Med 5-6 bleskift om dagen bliver det altså til rigtig meget affald på sigt.

Derfor synes jeg, at det er fuldstændig fantastisk, at Libero har lavet denne ble, som giver mindre affald, og også belaster miljøet mindre, fordi man kun smider den snavsede del ud. Jeg har faktisk tidligere ledt efter bleer, som helt eller delvist kunne genbruges, men jeg fandt aldrig en løsning, som jeg var helt tilfreds med. Den løsning har jeg fundet nu, og den vil jeg helt sikkert fortsætte med at bruge.

Jeg tænker en del over økologi og bæredygtighed, når jeg handler ind. Jeg prioriterer at købe Svanemærkede og Astma Allergi mærkede produkter – særligt til min søn, der køber jeg ikke andet, da han lider af børneeksem og derfor er meget sensitiv.

– Jeg kan virkelig godt lide den nye hybridble. Bleen føles tyndere, og personligt synes jeg, at den er meget nemmere at få til at sidde behageligt og tæt omkring numsen og lårene end en almindelig ble. Den har en rigtig god pasform, og er den mindre end en almindelig ble. Selvom den er mindre, har den stadig en rigtig god sugeevne, den er nem at skifte, og som bonus fylder den også mindre i pusletasken.

Hybrid ble med absorberende indlæg

Libero Touch Hybrid bleen har 35 % lavere klimapåvirkning end en engangsble fra Libero, da den bl.a. generer 22 % mindre affald. Emballagen til det absorberende indlæg er lavet af 60 % genbrugsfibre og er både Svanemærket og FCS-certificeret. Den vaskbare
ydre del er lavet af genanvendt polyester og er certificeret med OEKO-TEX®. Hybridbleen fås i str. small, medium og large til babyer, der vejer 3-18 kg.

Du kan læse mere her om Libero´s bleer på deres hjemmeside: www.libero.dk/