Babys udvikling i det første år

Fra man står med sin nyfødte baby, der kan ”ingenting” foruden at spise, græde og sove, til den lille tumler rundt som etårig, går tiden så stærkt, at det undertiden kan være svært at følge med.

Af Henriette Rosenthal Muld

Hvis man så oven i købet er førstegangsfødende, er der også udvikling og forandringer i sigte for forældrene. Rollerne, i forhold til hinanden, forskubber sig og man er ikke selv, sammen med sin partner, hele verdens omdrejningspunkt. Den lille nyankommne er familiens naturlige centrum, og man forsøger, at finde rytmen i en ny hverdag, hvor den lille udvikler sig fra at være fuldstændig hjælpeløs, til at være en lille selvstændig sag på egne ben og med egne meninger.

Forældrerollen, som for nogle føles fuldstændig naturlig fra første sekund, kan for andre medføre en følelse af usikkerhed som ofte handler om: hvad er det nu, den lille skal kunne hvornår?

Børn udvikler sig forskelligt

Når vi mødes i mødregruppen eller med veninderne, der måske selv lige er blevet mødre, kommer vi nemt til at sammenligne vores børn. Hvorfor kan mit barn ikke holde hovedet selv ligesom venindens baby, og synger jeg virkeligt ringe, når den lille vender hovedet bort, når jeg synger ”klappe, klappe kage”, eller er det bare et tegn på, at den lille er træt af nye indtryk?

Vi vil alle vores lille ny det bedste, så lad ikke usikkerheden komme på tværs. Her beskrives ”i overskrifter”, hvordan babyen udvikler sig i sine første leveår:

Når babyen er omkring seks uger, er det muligt at skabe opmærksomhed og etablere blik/kontakt, så den lille følger dig med øjnene. Det er også her, man kan få de første bevidste smil, der som regel smelter hjerterne, fuldstændigt, på dem, som er de heldige vindere af smilet – det er næsten ligeså godt som at vinde i lotteriet. Det er også i denne tid, den lille opdager, at stemmen kan bruges til andet end at græde, og ”pludrelydene” tager til. Nu begynder den lille baby også at kunne holde sit hoved lige, når den ligger på maven og kan også dreje det, fra side til side, når barnet ligger på ryggen?

Når babyen er tre måneder, øges opmærksomheden, og den lille begynder at vende blikket og hovedet efter lyd. Man kan fastholde øjenkontakten, smilene bliver flere og nu vil barnet gøre mere aktiv brug af lyde og sin ”pludren”. Nu kan man også få fin respons på kontakt, og ofte vil babyen reagere “med hele kroppen”. Det er også nu babyen kan hvile på albuer og underarme, samt holde hovedet i midtstilling, løftet til 90°.

I seksmåneders alderen øges interessen for omgivelserne på større afstand. Barnet følger 180° med blikket og er interesseret i, hvad der bevæger sig i omgivelserne. Barnet pludrer aktivt, og lytter til sin egen stemme. Evnen til at koordinere bliver bedre og nu griber, slipper og leger den lille med begge hænder, og bytter legetøjet fra hånd til hånd, ligesom han/hun også strækker sig efter legetøjet.

Det er også nu barnet forsøger selv at flytte sig og hæve sig op fra underlaget, når det ligger på maven og ryggen – og hvis man tror, at man kan lægge babyen på et tæppe på gulvet og vende ryggen til et øjeblik, bliver man overrasket over, at den lille faktisk kan rulle og ”mave” sig ret langt omkring i rummet. Nu er barnet også så bevidst, at det rækker hænderne ud for at blive taget op.

Når barnet er omkring otte måneder, er det bevidst om hyggelige lege som: vinke, ”klappe kage” og “borte tit tit”. Nu kan barnet også skelne tydeligere mellem fremmede og kendte.

Omkring etårsalderen begynder de sociale lege, hvor barnet tager imod og giver fra sig, og gerne leder interesseret efter legetøj som gemmes. Barnet kan nu sætte sig op og sidder i god stabil balance, kravler på hænder og knæ, for derefter at rejse sig med støtte og gå frit. Nu vil barnet også reagere på sit navn, imiterer talelyd og sige mor/far helt specifikt, hvilket plejer at resultere i stor jubel og en del kærlige drillerier, afhængigt af om det var mor eller far, som var det første den lille sagde.

 

  • Børn vokser og ændrer sig utrolig meget de første år af deres liv
  • Man kan ikke forvente, at børn udvikler sig helt på samme måde, og man kan ikke sammenligne sit barn med andre børn eller søskende
  • Milepælene i barnets første år veksler mellem, at barnet står stille i udviklingen, eller at barnet pludselig kan mange ting på en gang, og det sker oveni hinanden
  • Hvis du er i tvivl om dit barns udvikling, kontakt din sundhedsplejerske eller din læge

 

Kilde: Sundhed.dk