Av, mit knæ

Sol, sommer og shorts er dejligt, og de fleste børn nyder at lege udendørs. Men udelivet giver også hudafskrabninger på børnenes bare knæ og albuer, når de vælter med cyklen eller falder på legepladsen. Det er de færreste, der vil have mor eller far til at rense såret, men det kan sagtens gøres skånsomt.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Man kan godt skylle et sår med rent vand fra hanen, men det svier og gør ondt – og såret skal helst skylles straks for at undgå infektion. En
meget bedre metode er at skylle såret med rent saltvand. Det er helt smertefrit og en praktisk løsning, når man står med et barn, som har slået sig og er ked af det i forvejen.

Apotekets Sårskyl er en steril saltvandsopløsning til skylning og rensning af sår, skrammer, hudafskrabninger samt huller i ørerne og andre piercinger. Den fås i en praktisk sprayflaske på apoteket, og har samme saltkoncentration (0,9%) som f.eks. tårer. Den svier derfor ikke, når den sprayes på huden, selv når det sker direkte på såret. Den har vi fået et par familier til at prøve sammen med deres børn, og her kan du læse, hvad de synes.

Drengene vil selv nu

– Vi er en familie med to aktive drenge på 8 og 9 år, der næsten dagligt kommer hjem med nye sår og ridser, fra fodbold, fra at klatre i træer eller efter en surf-tur på Vesterhavet. Så vi greb chancen for at prøve noget nyt at rense med, som en god mulighed for at finde en ny løsning i “operation rens sår”, fortæller mor Sine Østergaard.

– Vi plejer at rense i den rensevæske, der er i Falck-kassen, og det er desværre ikke altid en dans på roser. Det svier, og kan kræve lang tids forsøg på at overtale drengene til at få lov at rense deres sår. Vi har brugt Apotekets sårskyl tre gange dagligt på sår, og allerede efter anden gang har drengene selv gjort det. Den svier ikke, og er nem for alle at anvende. Børnene har besluttet, at den skal være fast inventar, og mor er enig. Den er let at anvende, renser såret, svier ikke og så hjælper det på helingen. Bedst af alt er, at det nu ikke længere er en kamp at få renset deres sår, når de slår sig.

God til skrammer efter styrt på BMX-banen

– Jeg har to børn, der kører på BMX på bane, og de er vant til at få skrammer pga. deres sport. Men de hader at få skrammerne renset, siger mor Nanna Schack Haagesen.

– Vi plejer at bruge renseservietter, vand og sæbe, og ofte er det også nødvendigt at fjerne sand og små sten, når de er styrtet på banen. Så jeg glædede mig til at prøve den nye saltvandsspray, fordi jeg synes det er svært at rense med f.eks. servietter – det er jo meget nemmere med en spray.

– Apotekets Sårskyl er utrolig let at bruge, og så er det en stor fordel, at man slipper for at gnide i såret, som man jo gør med en renseserviet. Og så svier det ikke. Både børnene og jeg synes klart, at det er et stort plus, at de selv kan bruge den, og på den måde selv kan styre, hvor de skyller og renser. Den har allerede fået en plads i vores førstehjælpskasse i bilen.

Nem at have med på ferie

– Når Mille indimellem kommer til skade og får skrabet sig eller der går hul, plejer vi at rense med saltvand. Men vi har indtil nu ikke fundet noget, der fungerer ordentligt for os, fortæller mor Trine Randers.

– Mille plejer ikke at gide at få renset sine sår, da hun synes, det svier. Apotekets sårskyl er rigtig god. Den er bl.a. god, fordi børnene kan bruge den selv. Den kan vendes på flere måder, og kan stadig sprøjte saltvandet ud og rense. Mille siger, at hun ikke synes, det svier, og nu er det blevet meget nemmere at få lov at rense hendes sår.

Jeg synes hurtigt, at jeg kunne se en forskel – den renser helt klart. Vi har netop været på ferie, hvor vi havde den med, og jeg vil klart anbefale den til andre. Den er nem at have med, og så er den nem at bruge for børnene selv, og den virker. Det er da helt genialt.

Derfor er det vigtigt at rense sår

Når man renser sår og skrammer, forebygger man, at der går betændelse i såret, da det er nemt for bakterier at trænge ind i åbne sår.

Sådan gør du:

  • Rens såret grundigt med rigeligt vand, gerne en steril saltvandsopløsning, f.eks. Apotekets Sårskyl.
  • Kig efter om der er grus, småsten, asfaltpartikler eller andre urenheder i såret, og fjern dem forsigtigt med en ren (afsprittet) pincet.
  • Dæk gerne såret med et plaster eller en bandage efterfølgende.