Allergi eller høfeber?

Hvad er forskellen, hvordan viser det sig og hvad kan vi gøre ved det?

Gennem det sidste år har vi lært, at vi ikke må holde os for munden med hånden, når det kilder i næsen og et nys eller host baner sig vej. Nu bøjer man helt reflektorisk armen og nyser i ærmet. Nogle gange går nys arm i arm med løbende næse og rindende øjne og det er ikke altid en almindelig forkølelse, der fremkalder symptomerne men derimod en allergisk reaktion på noget, som kroppen reagerer fejlagtigt på.

Af Henriette Rosenthal

Hvad er allergi?

Allergi er en arvelig betinget sygdom, som ofte knytter sig til astma, høfeber og børneeksem. Derfor har et barn langt større risiko for at udvikle allergi, hvis forældre eller søskende har eller har haft allergi, eller allergiske sygdomme. Nogle mennesker udvikler allergi, selvom ingen andre i familien har det.

“Lige for tiden bruger mange af os meget tid indenfor for at mindske Smittespredningen af corona-virus. Det kan være, at du ønsker at benytte tiden til at få forårsrengjort og skabt et sundt indeklima i dit hjem”.

Når man udvikler allergi, sker der en overreaktion i kroppens immunsystem over for ellers normalt uskadelige stoffer. Allergisymptomer kan vise sig som høfeber, astma, eksem, nældefeber. Ved fødevareallergi får man kløe i mund og svælg og mavegener. Når man har allergi, er det vigtigt at undgå at blive udsat for de ting, man ikke kan tåle.

Allergivaccination

Allergivaccination kaldes også hyposensibilisering eller allergen immunterapi. Det er en allergibehandling, som behandler årsagen til din allergi, og det sker ved at ændre dit immunsystems reaktion på det stof (allergen), du er allergisk over for. Behandlingen kan give dig en længevarende lindring af dine allergisymptomer og reducere dit behov for symptomtomatisk medicin. Den kan også forebygge, at du får astmasymptomer. Se meget mere på pollentjek.dk

Varm alle rum op til minimum 20 grader

Hold temperaturen på omkring 20 grader i alle rum (bortset fra ved udluftning). På den måde undgår man, at bløde møbler og senge bliver fugtige og klamme og inviterer husstøvmider og skimmelsvampe til fest. Hvis du gerne vil sove i et køligt soveværelse, kan du varme soveværelset op om dagen og lufte ud og skrue ned for varmen, før du går i seng.

Forebyggelse og behandling

Det er muligt, i samarbejde med din læge, at forebygge de værste reaktioner på høfeber, enten i form af piller eller indsprøjtninger. Står symptomerne allerede i fuldt flor findes der i håndkøb både tabletter, næstespray og øjendråber til at lindre.

Luft ud i 5-10 minutter med gennemtræk 3 gange dagligt

Hyppig udluftning er vigtigt for et sundt indeklima. Luft også ud efter fugtgivende aktiviteter som for eksempel madlavning, bad eller gulvvask. Har I været kreative med lim og maling? Eller har I haft travlt med bagning af boller og kager? Så husk også udluftningen. Tjek at udluftningskanaler er rene og velfungerende. Har du pollenallergi, bør du i pollensæsonen undgå at lufte ud midt på dagen, hvor der oftest er flest pollen i luften.

Høfeber

Det anslås at cirka en million danskere lider, eller har lidt, af høfeber, som er en allergisk reaktion på pollen i luften. I foråret er pollen fra elm og birk de store syndere, om sommeren er det ofte græs og bynke. Pollen er de små partikler fra træer og planter, der som små fnug blæser i vinden. Mængden varierer fra år til år og dag til dag. Vejret spiller en afgørende rolle, for der er forskel på mængden af pollen i luften afhængigt af, om det er en tør solskinsdag eller om regnen siler ned.

“Det anslås at cirka en million danskere lider, eller har lidt, af høfeber”

Kontaktallergi

Mindst 10 % af den danske befolkning lider af kontaktallergi over for et eller flere kemiske stoffer. Kontaktallergi forårsages af små kemiske stoffer, som trænger gennem huden og påvirker immunsystemet, så der opstår allergi. Allergenerne kan være metaller, konserveringsmidler, parfumestoffer, farvestoffer og andre stoffer, som forekommer i forbrugerprodukter som kosmetik, smykker og rengøringsmidler, men allergien kan også fremkaldes af “naturlige” stoffer som for eksempel æteriske olier og planter.

Grønt er godt

Planter (især med mange blade) renser luften, tilfører den ilt og optager allergifremkaldende stoffer som fx formaldehyd. Og så er de pæne at se på. Vælg fx en flamingoblomst, fingerfilodendron eller efeu, der både er gode som ”luftrensere” og er allergivenlige.

Værst i madrasserne

De fleste med allergi over for husstøvmider har symptomer hele året. Nogle har især symptomer i sengen om natten eller om morgenen. Langt størstedelen af de husstøvmider, vi har derhjemme, findes i og omkring sengen og på gulvet i soveværelset. Det er fordi, at i soveværelset er luftfugtigheden som regel høj, og sådan har husstøvmiderne det godt.

Nogle vokser sig fra allergien

Ifølge Netdokter.dk opstår høfeber som regel i barndommen, og mange vokser fra det i 30-40 årsalderen. Andre har ”glæde” af høfeber hele livet. Derfor kan det godt betale sig at besøge lægen og få udredt præcist hvad man er overfølsom overfor, så behandlingen kan blive så målrettet som muligt.

Dagens Pollental

Med app´en Dagens Pollental til smartphone er du altid opdateret med det seneste pollental. Dagens pollental udgives normalt mellem kl. 14-16 i sæsonen. Du kan derfor bruge pollenvarslingen i app’en til at forberede dig på den kommende dag. Dagens Pollental findes både i gratis version til din telefon, og en proversion som har flere features.

Kilde: Astma-Allergi Danmark, Netdoktor, Pollentjek.dk, Videncenter for Allergi