Aftensmad med bedre samvittighed

At grisen vi spiser, har haft et godt liv, giver på mange måder en bedre smag i munden, og mere end hver tredje forbruger mener, at dyrevelfærdsmærker gør det nemmere at vælge varer med fokus på dyrevelfærd.

“Annonce”

Af Bonnie Jensen

Hos Friland Økologi er de vilde med dyrevelfærd og sætter det først. Her opfostres velfærdsgrise, der lever et frit liv på marken. De økologiske grise er sikret en god start på livet i det fri, idet søerne går i hytter på marken, hvor de føder. Smågrisene dier hos soen i mindst syv uger, hvilket er ca. dobbelt så længe som hos almindelige konventionelle smågrise.

Når grisene adskilles fra soen, flyttes de til en stald, hvor de har adgang til friland, og hvor de har mulighed for rulle sig rundt i støv og mudder. Vi har taget et nærmere kig på økologisk svinekød fra Friland Økologi, og det har vi haft en familie til at hjælpe os med. Læs her hvad de synes:

Vores børn elsker at være med i køkkenet

Mia Lindberg er mor til to små børn på 3 og 7 år, og vælger altid økologisk, når der indkøbes animalske produkter.

– Jeg elsker at have ungerne med i køkkenet, og de elsker at være med. De nyder at deltage i madlavningen, og vores store dreng synes, det var sjovt at vi skulle følge en opskrift, han kunne følge med i og læse op af – vi havde nemlig fået et par opskrifter med fra Frilands website som inspiration, fortæller hun.

– Vi kendte godt Friland Økologi i forvejen, det er faktisk vores foretrukne mærke, når der vælges kød til hverdagen, da det forhandles i mange af de gængse dagligvarebutikker. Den lette tilgængelighed er også afgørende i en travl hverdag som børnefamilie. Deres opskrifter har vi aldrig været inde og kigge på før, men det har vi da været siden, de var gode og lette at gå til, og det er jo altid rart med lidt ny inspiration.

Økologi er et naturligt valg

– At vælge økologi har altid været naturligt for mig, men særligt da ungerne kom til blev det vigtigt. Ikke kun for at passe på os selv, og undgå unødvendige tilsætningsstoffer og syntetiske pesticider, men særligt også fordi vi gerne vil passe på vores miljø og klima. Når det kommer til de animalske produkter, handler det økologiske valg også om dyrevelfærd. Vi mennesker trives med frisk luft og motion, så det ønsker jeg også dyrene omkring os har adgang til. I min opdragelse af mine børn lærer jeg børnene, at vi skal passe godt på dyrene. Det synes jeg også vi skal i landbruget. Derfor vælger vi økologi, fordi vi her ved, at dyrenes velfærd prioriteres, og de fx har adgang til udearealer i hele deres opvækst.

Herhjemme er økologi det primære valg, ikke kun når det kommer til kødet, men generelt hvor det er muligt at vælge økologisk, gør vi det. Allerhelst en kombination af lokale økologiske råvarer, fordi vi også gerne vil støtte det danske landbrug og værne om vores klima og miljø.

– Det har været sjovt at være med i denne test, og som altid har vi været begejstret over den kvalitet Friland Økologi leverer. At den gode kvalitet så tilmed kan vælges med god samvittighed, både over for os selv, dyrene og miljøet, er jo bare et stort plus. Og al den frihed kan altså smages. Når du vælger økologisk kød fra fritgående dyr, vælger du også kvalitet og møre udskæringer. Vi fortsætter som altid, og vælger også Friland økologi næste gang vi ude at handle.

Grisekød fra Friland Økologi får dyrevelfærdshjerter

De økologiske velfærdsgrise kommer udenfor – i modsætning til almindelige grise, der primært bliver opdrættet indendørs i stalde. Blandt andet derfor får frilandskød tre mørkegrønne hjerter, som er det højeste niveau i det statslige dyrevelfærdsmærke “Bedre dyrevelfærd’” Samtidig er halekupering ikke tilladt, så frilandsgrise har krølle på halen.