Årstid for mellemørebetændelse

I Danmark får omkring 30.000 personer hvert år opereret et dræn ind i ørene. De fleste er børn i alderen 0-5 år. Men der findes faktisk en metode, der kan afhjælpe undertryk og væske i øret, og den har vi kigget nærmere på.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Når børn bliver forkølede, hæver slimhinderne i næse og næsesvælg. Øretrompeten (det eustakiske rør) sørger normalt for at udligne undertrykket i mellemøret, men ved forkølelse snævres øretrompeten til og fungerer ikke efter hensigten. Herved udvikles der væske i mellemøret, som kan udvikle sig til nedsat hørelse og akut og kronisk mellemørebetændelse. Enhver, der har prøvet det, ved hvor smertefuldt mellemørebetændelse er, og det påvirker både det stakkels barn, der har store smerter, og resten af familien der ikke får lukket et øje i de sene nattetimer.

Væske i mellemøret

Hvis der er væske i mellemøret i mere end tre måneder, er der stor risiko for, at den ikke forsvinder af sig selv indenfor overskuelig fremtid, og derfor vælger mange læger at lægge dræn i øret på barnet. Dvs. at de skærer et lille hul i trommehinden og sætter et lille plasticdræn i. Men sådan en operation er hård for både barnet og forældrene, og ingen forældre ønsker, at deres børn skal lægges i fuld narkose og opereres, med mindre alle andre muligheder for hjælp er afprøvet. En operation er aldrig uden risici, og derfor er det da værd at forsøge sig med alternativer, når ens lille barn har smerter.

Medicinsk ballon mod væske og undertryk

Væske i mellemøret kan godt aftage af sig selv, og derfor anbefaler mange læger, at man venter i mindst tre måneder, inden man lægger dræn i øret på barnet. I denne ventetid kan man med fordel lade barnet forsøge sig frem med Otoventmetoden og håbe på, at en operation bliver unødvendig. Otovent er en MDR-certificeret medicinsk bevist specialballon, der har dokumenteret effekt, og som er sikker at bruge.

Den kommer med et næsestykke med rundt hoved og hul igennem, som ballonen sættes ned over. Ved at holde næsestykket tæt mod det ene næsebor og lukke med en finger for det andet, blæses ballonen op til appelsinstørrelse, så der skabes et terapeutisk tryk. Her er altså tale om en enkel, risikofri og børnevenlig metode mod væske og undertryk i mellemøret.

Denne smarte ballon har vi sendt hjem til et par familier, der har børn som døjer med tryk i ørerne. Læs her om deres oplevelser.

Nem at bruge

– Begge vores drenge er ørebørn, og den ældste på snart 7 år, har fået lagt dræn flere gange – første gang, da han var kun 1 år, fortæller mor Marlene Fisker.

– Det har påvirket os som familie, da han har døjet med ondt i ørerne og mellemørebetændelse, og har derfor sovet rigtig dårligt. Det har været svært at se sit barn være i smerter på grund af trykket i ørerne.

– De gange, han har fået lagt dræn, har det helt bestemt hjulpet til, at væsken kunne løbe ud i stedet for at ophobe sig, men selv med dræn, døjer han stadig med tryk i ørerne – bl.a. når han er til svømning. Derfor har vi været glade for at bruge Otovent-ballonen til at trykudligne, så det bliver rart i ørerne igen, og så han ikke er så påvirket på sin hørelse.

– Det har ikke altid været nemt at “prøve ting af” på ham, men da han så Otovent-ballonen, og så mig puste den op først, så var han klar med det samme til at prøve den. Den er supernem at bruge, og han forstod konceptet i første forsøg. Det var nemt visuelt med billedet at se, hvad man skulle, og så var det sjovt at se, at den kunne pustes op ved hjælp af sit næsebor.

– Jeg personligt er blevet overrasket over, at jeg selv går rundt med et tryk på mit ene øre. Det opdagede jeg, da jeg selv skulle prøve Otovent-ballonen. Pludseligt kunne jeg mærke, at der blev trykudlignet i mit øre, slutter hun.

Hvad er symptomerne på væske i mellemøret?

Ofte udviser barnet få, eller diskrete, symptomer på væske i mellemøret. Hos børn er det almindeligt, at sygdommen bliver opdaget ved, at forældrene mærker, at barnets hørelse er nedsat. Det kan også vise sig ved, at barnets sprogudvikling går i stå.

Små børn får symptomer som:

  • urolig og afbrudt søvn
  • irritabel og urolig adfærd

Større børn og voksne får symptomer som:

  • propfornemmelse
  • nedsat hørelse
  • gentagne, korte episoder med let ørepine eller prikken i øret.

Oliver trykudlignede selv og hørelsen blev bedre

– Vi har fire drenge herhjemme, hvoraf de to af dem har fået lagt dræn i ørerne flere gange, og de har begge to store problemer med at trykudligne, fortæller far Morten Quist Guldborg.

– Faktisk har Oliver på 10 år fået lagt dræn i ørerne hele 14 gange, og i dagligdagen er det mest ham, der er påvirket, da han efter de mange gange med dræn, har fået nedsat hørelse, og har store problemer med at trykudligne. Vi var derfor meget spændte på, om Otovent-ballonen kunne hjælpe drengene. Vi har desværre ikke nået at prøve den med Lucas, da han har været syg med skoldkopper her i testperioden. Men jeg er sikker på, at han får lige så meget glæde af den som Oliver.

– De første par gange, skal man (barnet) lige finde ud af, hvordan den virker. Specielt Oliver, der lige skulle vænne sig til den. Han var nervøs for, om det ville gøre ondt, når den så fik udlignet trykket. Men da han fandt ud af, at den hjalp, og at han pludselig kunne høre lidt bedre – ja, så var han mere klar. Han har ikke lykkedes med at få trykudlignet helt før, lige meget hvordan han forsøgte. Han har både prøvet at trykudligne, mens han drak vand, holdt sig for næsen, vippede hovedet, gabte, og endda flere af tingene samtidigt – intet har hjulpet ham før nu med ballonmetoden.

– Drengenes mor har også altid haft problemer med trykudligne, og hun er også blevet glad for ballonen. Så jeg kan nemt forestille mig, at det er en, som også vil komme med på ferier, da den ville kunne være fantastisk i flyet. Også når drengene svømmer rundt i vandet – de elsker nemlig at dykke – men det har givet ballade med deres ører, da de ikke kunnet lære at trykudligne selv. Derfor håber vi nu, at de fremover bedre kan mærke, om de får trykudlignet rigtigt.

– Så kort fortalt – den kræver noget tilvænning, men den virker. Og når man først har lært at puste rigtigt i ballonen, er det simpelt at trykudligne. Så det er en, vi vil få meget glæde af fremover, slutter han.

Download Otovent appen i App Store eller i Google play og følg din eller dit barns behandling. I spillet i appen kan børnene hjælpe Otomanerne med at bygge deres by Otopia færdig, og blive belønnet med bygninger, hver gang de blæser i en ballon.