Det er altid hyggeligt at gå en tur i naturen, men særligt efter en skovtur, er det vigtigt at kigge efter om vi har fået uønskede gæster med hjem i form af skovflåter.
Faktisk er det ikke kun efter en skovtur vi skal være opmærksomme. Flåter kan nemlig opfanges både i eller uden for byer, i parker og haver, lige så vel som i parker, skove eller på enge. Vores kæledyr kan også komme hjem med flåter siddende i pelsen, der kan falde ud af pelsen og lægge sig steder, hvor vi eller vores børn efterfølgende sætter os og ”samler” flåten op.

Hvis flåten er bærer af det virus, som giver TBE, hjælper det ikke noget at fjerne den, hvis den allerede har bidt sig fast, hvorfor det er så vigtigt at kigge efter flåter på både vores børn og os selv…
Kig godt efter
Når I skal på tur i tæt bevoksede områder med højt græs eller lignende, er et godt råd at tage lyst tøj med lange ærmer og lange bukser på der er puttet ned i strømperne. Flåterne ses nemmere på det lyse tøj og kan derfor nemt børstes af. Har flåten alligevel fundet vej til din hud, går der heldigvis ofte et stykke tid, før flåten finder et sted at suge blod, og derfor er det altid en rigtigt god idé at kigge sig selv og børnene grundigt efter, og få fjernet flåten hvis der sidder en og leder efter et sted at suge sig fast. Den kan nemlig være smittebærer af infektionssygdomme, der via flåtens spyt kan overføres til både dyr og mennesker.
Flåter kan bedst lide områder med tynd hud, f.eks. bag ørerne, i hovedbunden, i albuerne, bag knæene, i lysken og i armhulerne.
Har flåten fået suget sig fast, vil den ofte ikke genere eller gøre ondt, så det kan være svært at opdage den, hvis man ikke helt tilfældigt får øje på den. Den vil typisk vandre til et varmt, fugtigt og mørkt sted på din krop (skridtet eller armhulerne), men den kan slå sig ned alle vegne. Her vil den sidde med hovedet nede i huden, og herfra suger den, så dens store bagkrop fyldes med blod.
Hvordan ser flåter ud?
Flåter er små dyr med otte ben, som er i familie med edderkopperne. De kan være svære at se, da de mindste kun er omkring 0,5 mm. Voksne flåter er dog ofte større, og de vokser til størrelsen på en kaffebønne, når de har suget blod.
Sådan fjerner du en skovflåt
Når man skal fjerne en skovflåt, er det vigtigt, at man ikke klemmer på flåtens krop, så risikerer man nemlig, at den tømmer sin mave, og det er herigennem man kan blive inficeret. På apoteket kan man købe en speciel flåt-tang, der anbefales som den sikreste metode til at fjerne flåten. Man kan også bruge neglene, eller en smal pincet og tage fat om skovflåten så langt nede om hovedet som muligt, og trække langsomt opad, indtil den slipper. Husk at det er vigtigt at du ikke rykker vildt i den. Hvis der bliver en smule af flåten siddende i huden, gør det ikke noget. Det vil blive afstødt i løbet af få dage.
Borrelia og TBE-virus
Du har sikkert hørt om Borrelia, også kaldet Lymes sygdom, der i værste fald kan give hjernebetændelse og lammelser. Heldigvis vil risikoen være minimal, hvis man fjerner skovflåten inden for 24 timer.
Men flåter kan også smitte med TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, hvor nogle mennesker bliver så hårdt ramt, at sygdommen efterlader varige mén. TBE-virus overføres i løbet af få minutter, og er en infektion der forårsages af en virus fra familien af flavivirus. Man kan godt være smittet med TBE-infektion uden at få symptomer, og derfor opdages alle infektioner ikke. De tilfælde der diagnosticeres, er blandt personer der har symptomer på sygdom i hjernen. Der er heldigvis indtil nu kun fundet flåter med TBE-virus i Danmark ganske få steder, men hvis man planlægger en tur til et risiko-område, kan det være en god idé at tale med sin læge om at få en vaccine der beskytter og forebygger.

Flåter er mest aktive, når temperaturen er over 5°C – typisk er det i Danmark fra marts til oktober.
Du kan finde kort over TBE risiko-områder på www.flåtbid.dk
Ved du hvordan du ser forskel på flåter og tæger? Hvis ikke, så læs mere her: Kender du forskel på tæger og flåter
Kilder: Statens Serum Institut, Flåtbid.dk og Netdoktor