Vinterferie

Vinterferie

Den er lang, vinteren i Danmark! Kold og regnfuld er også et par ord der falder naturligt, når talen falder på vinter. Derfor er vinterferie en kærkommen mulighed for enten, at dyrke vinteren til fulde og søge mod koldere egne, eller også søge stik modsat og rejse til de varme lande.

Af Henriette Rosenthal Muld

I Danmark kender vi vinterferien, som en ugelang ferie, der som regel finder sted i uge syv eller otte. I hvert tilfælde for alle de familier, der enten har skolebørn, eller de familier hvor mor eller far er ansat i det danske skolevæsen. Så er der alle småbørnsfamilierne, som har børn der passes i dagpleje, vuggestue eller børnehave. Der er frit valg på alle hylder, når vinterferien skal plottes ind i kalenderen. De gør klogt i at navigere uden om de to førnævnte uger, hvor efterspørgslen på ferieaktiviteter ofte afspejles i forhøjede priser, og myldretid så det er svært at komme til.

Skiferie med børnene

I Sverige kalder man vinterferien for “sportslov” altså sportsferie, og afhængigt af hvor man bor i landet, afholdes ferien i forskellige uger fra uge syv til uge tolv. Så er det på med skiene og af sted op og ned ad bakker og fjelde. Alternativt afholdes indendørs sportsaktiviteter i de egne af landet, som ikke har skifaciliteter.

Mange danskere har fundet vej til de svenske og norske fjelde. Skiferie er nemlig sjov ferie. Børn i alle aldre kan være med. De mindste må muligvis nøjes med sjove ture på kælkebakken, men selv ret små børn kan få spændt et par ski på fødderne, og give den gas på børnebakken i selskab med søde skiskoleinstruktører. Efter få års skiferie, får mor og far baghjul på løjperne af junior, som frygtløst farer forbi med et “sidste mand i dalen er en gammel ost”. Tag den mor og far! Det er sjovt, selv at stå på ski, men der sker altså et eller andet, et blødt sted i hjertet, når man betragter ungerne på ski. Efter en dag på ski er det indbegrebet af familiehygge, at samle hele familien i skihytten i skiundertøj og tykke sokker. Det er nok det med skiundertøjet, der er det mest befriende ferieminde for mange travle børnemødre, for skiferie behøver ikke at være et udstyrsstykke der vælter tøjbudgettet hvert år. Ungerne står fint i flyverdragten, som de alligevel skal have fornyet hvert år, fordi de vokset med lynets hast. Set fra et voksent synspunkt, er det nærmest bare sjovt, at de allerdygtigste på pisterne optræder i pastelfarvede heldragter fra de tidlige 80´ere, så skidt med at skitøjet ikke opdateres hvert år. Synes man at vinteren er for kold i de nordlige egne, er der også mange fantastiske skidestinationer i det sydligere Europa. Sne, ski og sol er en fantastisk cocktail, som man nemt bliver helt afhængig af.

Solferie i den mørke årstid

Nogle er til skiferie andre er knapt så begejstrede for tanken om kulde, og er udelukkende til solferie også i vinterferien. Det er faktisk også ualmindeligt sødmefyldt, at springe på en flyver med familien, på en kold og grå vinterdag og efter en flyvetid på måske fem timer, blive mødt af milde vinde og solstrejf når man står af igen. En uge i sydens eller østens sol, beriget med en god swimmingpool eller strand, kan få resten af vinteren til at forekomme mere spiselig – også selv om vinteren trækker ud og stjæler sig tid helt ind i april som egentligt officielt er en forårsmåned. Både humør- og d-vitaminkontoen har godt af en optankning sol og varme. Med lidt held får man også navigeret ungerne uden om de værste vintersnuer, med tilhørende 11taller under næsen og rindende øjne.

Hold ferie hjemme

I en travl hverdag hvor mange eftermiddage går med at bringe, hente, bringe og hente børnene igen til og fra de utallige fritidsaktiviteter, som mange danske børn dyrker, kan vinterferien være et tiltrængt pusterum fra hverdagen, også selv om hverdagen er en god en af slagsen. Ferie behøver ikke at være lig med, at vi styrter af sted ud i verden. Bliv hjemme og mærk roen sænke sig, når vækkeuret ikke tyranniserer fra morgenstunden, og alle får lov til at vågne i eget tempo. Forsøg at lade humør og fælles ønsker bestemme hvad dagen skal bringe. Det kan være en virkelig feriedræber, at mor i sin iver, har fået planlagt hele ferieugen, ud fra et godt hjerte og ønske om at få så meget ud af ferien som muligt. Nogle gange er det en befrielse og slippe tøjlerne og flyde med strømmen, og det kan faktisk være den største udfordring, når man er vant til at løbe med hundrede kilometer i timen til hverdag.

Weekendferie

Når familien er tilgodeset med ferie i den mere eller mindre officielle vinterferieuge, er det altså i orden, at mor og far snupper en “weekendferie”, hvor ungerne enten råhygger hos venner, eller bliver råforkælet hos bedsteforældrene. Det er en udbredt misforståelse, at det først er når man er slidt helt ned til sokkeholderne, man fortjener lidt voksentid sammen med sin elskede. Nogle forældre føler, at det er at svigte ungerne at stikke af på weekend med tilhørende “voksenforkælelse”, og kommer derfor ikke af sted. Smid skyldfølelsen overbord, og gør forsøget. Måske er det lige det vitaminboost for forholdet til hinanden, der får hverdagene til at glide lidt lettere i den mørke vintertid.