Vinterferie i solen eller på ski…

Vejrudsigten står på sne, minusgrader og en kold ferie. Det gør det ikke mindre fristende at rejse mod sydens sol og varme pools. Men for mange ski-entusiaster, er det den perfekte årstid til ferie.

Af Bonnie Jensen

Med børnene på ski

Der findes mange skisportssteder rundt omkring i Skandinavien og i Europa. Men som altid når man rejser ud med børn, er det vigtigt at sikre sig at destinationen er børnevenlig. De fleste steder i Norge og Sverige er oplagte steder at tage til, men der er også mange gode steder i Mellem -og Sydeuropa. Specielt i Østrig er der rigtig god familiestemning og ofte afterski-hygge med tyrolermusik. Hvis I planlægger en skiferie for hele familien, skal det være et familie- og børnevenligt sted med skiskole og mulighed for både inden og udendørs aktiviteter for børn. Om børnene kan klare de fysiske udfoldelser på en pist en hel dag, afhænger af temperament og alder. Som børnefamilie kan man jo booke et par ekstra dage, og dermed bruge færre timer på pisterne om dagen, så børnene ikke køres for hårdt.

 

vinterferie sommerSolferie

Ovenpå måneder med kulde, blæst og måske sne, trænger vi til lidt sol. Og i skolernes vinterferie er det oplagt at flyve mod de varmere himmelstrøg og nyde den skønne sol. Her er der mange steder at vælge imellem og mange måder at rejse på. Internettet bugner med forslag til den perfekte ferie. Nogle familier kan lide at komme på opdagelse og vælger selv at sammensætte deres ferie med mulighed for at bo flere forskellige steder, så de oplever mest muligt. Imens andre nyder godt af rejsebureauernes pakkerejser, hvor man bliver fragtet fra lufthavnen til hotellet, og hvor der altid er en guide til rådighed. Det føles mere trygt for nogle. Nogle kan godt lide at opleve nogle nye og spændende ting på rejsen, og her er det oplagt at booke et ophold med morgenmad inkluderet, så frokosten kan indtages på vej til en seværdighed, og middagen kan indtages på en af de lokale restauranter. Andre familier nyder at tage på ferie udelukkende for at bade og sole. Her er det oplagt at vælge et strandresort med alt inkluderet. Her behøver man ikke at forlade hotellet, men kan bade, sole og spise på hotellet. Sidstnævnte er nok mest oplagt for de familier med små børn, der ikke gider tage rundt i byen og se på butikker og seværdigheder, og hvor den mindste har brug for en rolig middagslur.

Husk beskyttelse

Når vores vinterblege børn skal i vandet, er det vigtigt at vælge de tidspunkter på dagen, hvor solens stråler skader mindst. Man bør undgå at tage småbørnene med på stranden imellem kl. 11.00 og kl. 15.00. I det tidsrum står solen nemlig højest på himlen, og dens skadelige stråler reflekteres i vandet og sandet og giver mulighed for solskoldninger. De små er i solen udsat for solstik og solskoldning. Så husk en hat og giv dem en let, hvid, langærmet skjorte eller T-shirt på til at dække skuldre, overkrop, arme og baller. Det er nemlig de mest udsatte steder for solskoldning. Husk også solbeskyttelse med høj faktor. Børn med meget lys og fregnet hud er de mest udsatte for solens skadelige stråler. De skal have ekstra beskyttelse mod solen, og husk, børn under seks måneder bør aldrig solbade.

Sol på skiferien 

Solen kan vi ikke få nok af om vinteren – tror vi. Men vintersolen skal man også tage sig i agt for. Nyfalden sne kaster 90 % af sollyset tilbage, mens gammel sne reflekterer 50%. Til sammenligning reflekterer vand kun 9 %. Når sollys reflekteres fra sne og vand, rammer strålerne dele af kroppen, der ellers aldrig udsættes for sollys. Man kan eksempelvis blive forbrændt bag ørerne eller under hagen.

I bjergene, hvor solen er langt stærkere end den danske sol, skal man passe ekstra meget på. For hver 1600 meter man kommer over havoverfladen, stiger den ultraviolette bestrålings styrke med 20 %. Derfor bør man anvende en solcreme med forholdsvis højt faktortal. Det er en god idé at medbringe cremen på løjpen, da ikke alle solcremer er vand- og svedfaste. På de mest udsatte steder, som læber, næse og ører, kan man bruge zinkpasta, der helt blokerer de ultraviolette stråler, eller en god læbepomade med solfaktor.