Vinterens infektioner

Vinterens infektioner

Vi vil allerhelst undgå, at rende ind i en kedelig omgang vintersnue med tilhørende rød næse, men kan være lettere sagt end gjort. Der findes nu alligevel nogle simple forholdsregler, og følger vi dem, kan vi minimere faren for smitte.

Af Henriette Rosenthal Muld

Når vinteren sænker sit mørke over os, rykker vi tættere sammen i vores hyggelige varme hjem. Det giver glimrende betingelser for virus, der står på spring til at spredes, når mange er samlet på lidt plads. Et rigtigt godt kraftigt og veludlevet atjuuu kan med lidt god vilje, sprede den virus som afstedkommer nyset, til alle i nærheden. Det er når vores immunforsvar er svækket, vi er mest modtagelige for smitte, andre gange n år immunforsvaret er i top, preller dårligdommene af på os. Hvad er virus og hvad er bakterier? Virus er bittesmå mikroorganismer, som er nødt til at invadere en værtscelle, for ellers kan den ikke lave flere viruspartikler. Vores slimhinder er særligt udsatte for virusangreb, fordi de ikke er dækket af beskyttende hud. Det vil sige at slimhinderne i vores luftveje og tarmkanaler er ret sårbare i forhold til virus.

Bakterier er encellede organismer, som kan formere sig selvstændigt ved deling. Bakterier findes overalt også i vores krop. De fleste er ganske harmløse. Deriblandt dem vi har i vores tarmsystem, nemlig mælkesyrebakterier, som har betydning for fordøjelsen i vores tarme. Virus og bakterier spredes på stort set samme måde. Er man forkølet spreder man smitten både ved at nyse og hoste, men også ved at hilse med den hånd, der et øjeblik før var holdt op foran munden ved føromtalte host og nys.

Gode råd – Sådan kan du undgå smitte

Ja, du kan jo selvfølgelig mure dig inde hele vinteren, og på den måde undgå kontakt med smittekilder. Det bliver nu nok lidt for trist i længden. Ellers prøv at følge nedenstående råd:

Hav en god håndhygiejne. Vask hænder ofte i influenzasæsonen og hav eventuelt en lille flaske hånddesinficerende sprit i håndtasken

Forsøg at navigere uden om den værste myldretrafik og trængsel, hvis du skal med bus eller tog

Hold hænderne fra gelændere på trapper. Ikke alle vasker hænder efter toiletbesøg eller når de har haft hånden op foran munden ved et nys.

En elevator er et lille aflukket rum, hvor det også er nemt at stå tæt på eventuelle smittekilder, så snup trappen i stedet for

Sørg for at motionere regelmæssigt, og husk at få din nattesøvn. Det styrker immunforsvaret, som hjælper kroppen til at modstå smitte

Styrk hele kroppen ved at spise varieret vitaminrig kost og suppler eventuelt med en vitaminpille i vinterhalvåret