Vidste du det om astma og allergi?

Kontaktallergi

Mindst 10 % af den danske befolkning lider af kontaktallergi over for et eller flere kemiske stoffer.

Kontaktallergi forårsages af små kemiske stoffer, som trænger gennem huden og påvirker immunsystemet, så der opstår allergi.

Stofferne, der kan fremkalde allergi, kaldes også allergener.

Allergenerne kan være metaller, konserveringsmidler, parfumestoffer, farvestoffer og andre stoffer, som forekommer i forbrugerprodukter som kosmetik, smykker og rengøringsmidler, men allergien kan også fremkaldes af “naturlige” stoffer som f.eks. æteriske olier og planter.

 

Amning reducerer risikoen for astma og allergi

Selv om debatten om at amme i fuld offentlighed indimellem raser i nyheder og på de sociale medier, er der mange gode grunde til at amme alligevel.

Fuld amning i 4 måneder nedsætter risikoen for:

  • risikoen for udvikling af allergisk sygdom, især hos børn, der er arveligt disponeret for allergi.
  • udvikling af komælksallergi i ammeperioden
  • atopisk eksem (børneeksem) op til 3-års-alderen
  • udvikling af astma – især i de første leveår.

 

Naturlige parfumer

De mest allergifremkaldende duftstoffer er naturlige.

I en undersøgelse af naturkosmetik fra 1996 blev 22 naturparfumer kemisk analyseret, og man fandt at 82 pct. af parfumerne indeholdt kendte allergifremkaldende stoffer og visse i så store mængder, at det blev anset for risikabelt at anvende dem.

Set fra et allergiperspektiv er det således hverken sundere eller mindre risikofyldt at benytte naturlige ekstrakter/duftstoffer fremfor syntetisk fremstillede parfumer.

 

Mange lider af høfeber

Der er mange danskere, ca. en million, der er plaget af høfeber, som er en udbredt overfølsomhedssygdom. Symptomerne minder om en forkølelse med, røde irriterede øjne der klør, masser af nys og enten dryppende eller tilstoppet næse.

Ifølge Netdokter.dk opstår høfeber som regel i barndommen, og mange vokser fra det i 30-40 års alderen. Andre har ”glæde” af høfeber hele livet. Derfor kan det godt betale sig at besøge lægen og få udredt præcist hvad man er overfølsom overfor, så behandlingen kan blive så målrettet som muligt.

 

Astma er den hyppigste lungesygdom hos børn

I rigtig mange familier findes et eller flere børn med astma, for mellem 10 og 20 procent af alle danske børn har i dag astma eller astmalignende symptomer. Langt de fleste astmabørn er velbehandlede og lever et godt børneliv trods sygdommen.

Pibende, hvæsende vejrtrækning, nattehoste og åndenød. Det er nogle af de symptomer, som op mod hvert femte danske barn oplever på et tidspunkt i løbet af barndommen. Det er yderst ubehagelige symptomer, men de kan holdes i skak, hvis astmaen er velbehandlet.

 

Kan man dyrke sport hvis man lider af astma?

Ja, hvis ens astma er velbehandlet, kan man dyrke sport på linje med andre. Det er ikke farligt at løbet, når man har astma. Men det er en god idé at have sin medicin med, hvis man pludselig mærker, at man får mere end almindelig besværet vejrtrækning. Motion er vigtigt, da det styrker den måde, dit hjerte og dine lunger arbejder sammen på. Vores lunger er overdimensionerede, hvilket vil sige at de reelt kan ventilere mere ilt, end hjertet kan pumpe rundt. Når du dyrker motion, styrker du muskulaturen i hjertevæggene hvilket gør, at hjertet kan slå. Motion styrker også immunforsvaret, hvilket kan have den positive effekt, at motion på sigt kan formindske betændelsestilstanden i lungerne.

 

Ingen forklaring på hvorfor børn får astma

Hos småbørn udløses astma typisk af infektioner, ofte i forbindelse med vuggestuestart. Hos skolebørn derimod er allergi en af de almindeligste årsager til, at sygdommen bryder ud. Men lægerne kender ikke årsagen til, at så mange børn udvikler astma.

 

Har mit barn astma?

Her kan du se hvilke symptomer, du skal holde øje med, hvis du er i tvivl:

  • Langvarig og gentagende hoste i forbindelse med virusinfektioner, eller når de sover, griner, græder, leger, løber og lignende.
  • Vejrtrækningsbesvær og hvæsende eller pibende vejrtrækning, når vejret skifter, når det er i røgfyldte lokaler eller der bliver sprayet parfume eller i forbindelse med fysisk anstrengelse.
  • Barnet stopper op for at få luft, eller trækker sig ved fysisk aktivitet før de andre børn.
  • Hyppige luftvejsinfektioner som forkølelse, hoste og lungebetændelse.
  • Barnet bliver hurtigt træt og trives dårligt.

Hvis mindst to ud af de fem ovenstående symptomer passer, bør man søge læge med henblik på at få barnet undersøgt for børneastma.

 

Kilder: Sundhed.dk, Videncenter for Allergi, Astma-Allergi Danmark, Lunge.dk