Viden om kalorier

Viden om kalorier

Reklamer, ugebladsartikler, tv-indslag og andre har travlt med at fortælle om kalorier. Men hvad er kalorier egentlig? Vi giver dig her et hurtigt overblik over kalorier.

Hvad er kalorier?

Kilo-kalorier (oftest kaldet kalorier i ernæringssammenhænge) er en måleenhed for den mængde energi, der bliver frigivet i kroppen, når vores krop fordøjer og nedbryder de energigivende stoffer i maden. Kilo-kalorier (kcal) og kalorier (cal) bliver ofte brugt synonymt, men er dog ikke det samme. 1 kcal svarer til 1000 cal.

Kulhydrater, fedt, protein og alkohol tilfører alle kroppen en forskellig mængde energi (kcal). 1 gram kulhydrat eller 1 gram protein tilfører kroppen ca. 4 kalorier, mens 1 gram fedt og 1 gram alkohol tilfører kroppen henholdsvis ca. 9 kalorier og ca. 7 kalorier. En anden måleenhed for næringsstoffernes energi er kilo-joule (kJ). 1 kcal svarer til 4.2 kJ. Man anvender således kilo- kalorier (kcal) eller kilo-joule (kJ) til at beregne, hvor meget energi der er i en fødevare, og dermed hvor “dyr” den er i kalorieregnskabet (energiregnskabet).

Tomme kalorier

Du har sikkert ofte hørt udtrykket “tomme kalorier”. Det bruges ofte i forbindelse med fødevarer der opfattes som usunde. Rent teknisk dækker udtrykket over fødevarer med mange kalorier – men uden synderlige vitaminer eller næringsstoffer. Slik indeholder f.eks. mange kalorier, men giver dig ikke noget andet end energi -alle andre sunde stoffer er ofte fraværende. For sunde kostvaner bør du gå udenom tomme kalorier. Kilde. www.viivaa.dk