Vi tester – plastre der fremmer sårheling

Hvis man beskytter et sår med et traditionelt plaster, kan man sommetider opleve at såret, der til at begynde med var rent og fint pludselig bliver inficeret. Derfor kigger vi nærmere på en
type plaster, som holder såret rent og fri for bakterier, hvorved såret heler hurtigere.

Af Henriette Rosenthal

Den grønne side af plasteret er antibakteriel, og er den side, der binder bakterierne til plastret.

plastre der fremmer sårheling, dreng.

En rask dreng i fuld fart

Nanna Ankjærgaard-Andersen er mor Oskar på seks år. Også han slog hul på sit knæ, hvilket jo er et udsat sted, når man er en frisk fyr med fart på.

– Knæ er et lidt upraktisk sted at få sår på, fordi bukserne ”slider” på knæet, når man bevæger sig. Sorbact plastret var nemt at sætte henover såret, og det slutter helt tæt, også selv om han har været til håndbold og i bad med det på. Man kan se, at plastrets overflade suger det snask der opstår, når huden begynder at arbejde i helingsprocessen.
Det er godt at vide, at jeg forebygger, at der går infektion i såret, når jeg bruger Sorbact plastret, siger Nanna.

Plaster i stedet for sting

Chanett Vandris er mor til Dicte på 10 år, og en dag i december 2019 fik hun et af de opkald fra skolen, man helst vil undvære. Dicte var faldet i skolegården og havde slået sig ret voldsomt.

– Læreren havde forsøgt at kigge nærmere på det sårede knæ, men sårene var så fulde af sand, grus og småsten, at det var svært at komme til. Sårene var dybe, så vi tog til lægen for at få kigget på dem. Dicte var i panik, og selv om lægen anbefalede at sy såret sammen på grund af dybden, nægtede Dicte.

Vi indgik en aftale om, at hvis lægen fik lov til at løfte huden, og rense såret grundigt, ville vi ”nøjes” med at sætte Sorbact plaster på. Det fungerede rigtigt fint, og Dicte hjalp selv med at sætte plastret på. Det sluttede helt tæt, også når hun gik i bad. Man kan lade plastret sidde i dagevis, men jeg havde behov for at se til såret indimellem, så derfor skiftede vi det undervejs i helingen. Det var ret vildt, så hurtigt såret samlede sig i siderne udefra og ind.

Det tog kun 10-12 dage, så var det helet op, og i dag har hun kun et fint, fladt lyserødt ar, der kommer til at fortage sig med tiden. Jeg har spekuleret på, om arret i virkeligheden er pænere nu, end hvis hun havde fået det syet, fortæller Chanett.

Nanna Haagensen er mor til fire børn i alderen 5-16 år

plastre der fremmer sårheling

– Jeg har fire børn på 5, 8, 11 og 16 år og vi har alle prøvet plastrene fra Sorbact. Her er virkelig tale om plaster i god kvalitet. Plasteret sidder utrolig godt på huden på grund af klisteret hele vejen rundt.

Det er let at sætte på, og det går også rimelig let at fjerne det igen. Trods tendens til eksem har ingen af børnene reageret på plasteret, hvilket ellers sker indimellem.

Begge størrelser plaster har været i brug. Vi har testet på en skåret finger, et hul på knæet og på små sår på armen efter insulin indstik. Alle steder har plasteret fungeret, og at vi undgår bakterier og at sårene heler hurtigt, gør plasteret ekstra populært her i huset.

Jeg tænker at plasteret fremover får en plads i førstehjælpskassen. Særligt den kasse der følger børnene når de dyrker deres fælles sport, som er BMX. Her er der nemlig ofte brug for plaster og gerne de store stykker, siger Nanna.