Vi tester eventyrlige snacks til børn

Mellemmåltider der smager sjovt i munden, og giver energi til en god ”børnedag”.

Af Henriette Rosenthal

Børn har brug for masser af energi for at lære, lege og have et godt børneliv. Den energi kommer fra den mad og drikke, som de hælder indenbords i løbet af dagen. De fleste af hovedmåltiderne spiser vi samlet omkring spisebordet.

De snacks eller mellemmåltider som børnene spiser mellem hovedmåltiderne, kan desværre ofte være en lidt tvivlsom affære. For de snacks som vores børn gerne vil have, er ofte fyldt med sukker og kunstige tilsætningsstoffer, som ingen har spor gavn af.

Arla Explorers osteknas
Osteknas er et hit
Mmm, de smager godt, siger Sophia.
Storesøster er meget enig.
– Ja, Osteknas smager ligesom minipopcorn med ost i, svarer Silje.

Hos Arla har de valgt at gøre op med dette, og har spurgt sig selv, hvorfor kan vi ikke lave gode og nærende snacks, som samtidig er sjove og smagfulde. Allieret med en gruppe forældre og børn, har de har smagt, spurgt og svaret på ”en million” spørgsmål om smag, konsistens og farver, og ud ad det, er der nu kommet en helt ny serie af sundere og sjove mellemmåltider, Arla Explorers.
De er helt uden kunstige tilsætningsstoffer, lave på sukker og fulde af sjov. Børnene elsker især de tre nye snacks, fordi de alle har et lille, sjovt ”twist”, hvor de enten popper sjovt i munden, er knasende sprøde eller skifter farver når man rører i dem, men vigtigst så smager de godt.

To familier har smagt på sagerne, og her kan du læse børnenes anmeldelse af Arla Explorers.

Lena Lykke Hansen er mor til Sophia på seks og Silje på ni år.

Det første der falder i øjnene er, at emballagen ser spændende og indbydende ud. De har en god størrelse, som er perfekt til et mellemmåltid og til at have med på tur. Pigerne er særligt vilde med Arla Explorers Bubble yoghurt med de lækre fersken-bobler, som popper i munden, og de er også fjantede med, at Osteknas er så luftige og sprøde. De knaser dejligt. Swirl Yoghurt med frugtpuréer er sjove, fordi pigerne kan røre i dem, så der kommer mønster i overfladen.

Jeg synes, at de er smarte at have med i madpakken eller som mellemmåltid i fritiden, eller når vi er på tur. Vi har taget dem med på en tur til en nærliggende grusgrav, som vi besteg. Den er stejl, og man bruger ret meget energi på at komme hele vejen op. Så det var lækkert at have snacks med til børnene, så de kunne ”tankes op” med fornyet energi. Jeg ved godt at Arla Explorers er udviklet til at falde godt i børns smag, men jeg synes faktisk også, at de smager godt. Jeg er især vild med yoghurterne, og jeg kunne sagtens selv snuppe en af dem til mellemmåltid, fortæller Lena.

Et par glade drenge der har glædet sig

Arla Explorers test af osteknas
Knaser som chips
Storelømlen, Jonas, er mest fan af Osteknas, fordi de knaser lidt som chips.

Lotte Lux Larsen er mor til Andreas på seks og Jonas på otte år, og drengene glædede sig rigtig meget til at teste Arla Explorers.
– Andreas kom glad løbende ind efter skole med kassen i hænderne og var super begejstret. Emballagen er super. Den er fin at se på uden at være i for vilde, unaturlige farver, som i mit hoved ofte – helt irrationelt – associerer til E-numre. Og så er den børnevenlig i sit look, og produkterne er nemme at åbne.

Da Jonas så billeder af produkterne, sagde han “ej, jeg bliver helt sulten nu”, så emballagens udseende er godkendt herfra. Der endte, i ren begejstring, lidt yoghurt på bordet ved åbning af den første yoghurt, men de er heldigvis nemme at åbne, hvilket er et stort plus ellers vil drengene nemlig ikke have dem med i madpakken.

Nemt til madpakken

Drengene smagte på produkterne hjemme, men umiddelbart vil det for os være et godt supplement til madpakken eller til at tage med på udflugter. Måske ville det være smart, hvis yoghurterne havde indbygget en ske i emballagen, men på den anden side er det jo også fedt at man ønsker at reducere mængden af plastik, så jeg pakker gerne min egen ske med.

Arla Explorers bubble yoghurt
Energi til skoledagen
Drikkeyoghurterne er et kæmpe hit i madpakkerne for sådan to vilde skoledrenge, der har brug for masser
af energi gennem hele dagen.

Smagene er rigtig gode, og med to drenge er der selvfølgelig delte meninger om, hvilke der er bedst. Andreas er vild med smagen i yoghurterne og Jonas er vild med Osteknas, han er vild med, hvor meget det smager af ost, og selvfølgelig at de knaser som chips.
Vi har leget ”Gæt en smag”, og der blev gættet i øst og vest på de forskellige smage i yoghurterne, men drengene var enige om, at boblerne i Bubble yoghurten smagte som vingummier og lignede små baderinge, de skulle fange.
Som mor, sætter jeg meget stor pris på, at Arla Explorers er uden kunstige søde eller smagsstoffer, fortæller Lotte.

Vigtige mellemmåltider

Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn har et regelmæssigt måltidsmønster med tre hovedmåltider samt to til tre mellemmåltider fordelt over dagen.
Børn har ikke lige så stor kapacitet til at spise store portioner som voksne og dermed til at få nok energi. Det er derfor vigtigt, at børnene får mad regelmæssigt i løbet af dagen. Her spiller mellemmåltiderne en vigtig rolle.