Undgå vinterens infektioner

Det er ikke sjovt, når hele familien afløser hinanden på skift med vintersnue, som ofte kommer i følgeskab af rød dryppende næse. Influenza som desværre også er en tilbagevendende trussel om vinteren, er heller ikke et rart bekendtskab. Der findes nogle simple forholdsregler, og følger vi dem, kan vi minimere faren for smitte.

Af Henriette Rosenthal Muld

Dyrk motion…

Det er når vores immunforsvar er svækket, vi er mest modtagelige for smitte, andre gange når immunforsvaret er i top, preller dårligdommene af på os.

Når vi motionerer regelmæssigt, styrer vi immunforsvaret. Der er ikke tale om at løbe et maraton eller svømme 10 kilometer i havvand, men simpelthen moderat motion der passer til vores alder og fysiske form. En rigtig god tillægsgevinst er, at motion også virker direkte afstressende, hvilket også styrker immunforsvaret. Altså to fluer med et smæk.

Husk vitaminerne…

Styrk hele kroppen ved at spise varieret vitaminrig kost og suppler eventuelt med en vitaminpille i vinterhalvåret. Vi skal særligt være opmærksomme på om vi får D-vitamin nok. Danske forskere har nemlig opdaget at, at vores immunforsvar er helt afhængigt af D-vitamin for at virke.

Vask hænder!

Hav en god håndhygiejne. Vask hænder ofte i influenzasæsonen og hav eventuelt en lille flaske hånddesinficerende sprit i håndtasken.

Måske synes du, at du vasker hænder masser af gange om dagen, men husk at det ikke er nok at stikke poterne et par sekunder ind under en lunken vandstråle.

Sådan vasker du hænder:

  • Hænder og håndled fugtes inden sæben kommes på
  • Sæben fordeles grundigt
  • Vask grundigt i minimum 15 sekunder. Husk fingerspidser, tommelfingre, mellemrum mellem fingrene samt håndrygge, håndflader og håndled
  • Skyl sæben af og dup hænderne helt tørre

Influenzavaccine?

Der findes en vaccine, som kan gives til personer, der er særligt udsatte for at modvirke at denne gruppe rammes af influenza. Det er især personer over 65 år, gravide, og de der i forvejen er svækket og har et nedsat immunforsvar, der bør få vaccinationen. Spørg din læge til råds, om du er en af dem, der med fordel bør sige ja tak til en vaccine.