Undgå tør hud i vinterkulden

Regnfulde dage, koldere luft og måske frysegrader er hård kost for huden i ansigtet. Derfor har vi spurgt kosmetolog Line Friis, indehaver af klinik Dare to Care, om hun vil afsløre sine bedste råd til, hvordan vi passer på vores ”vinterhud”.

Af Henriette Rosenthal

Vi spurgte Line om, hvordan huden påvirkes af årstidsskiftet til vinter, og hvad vi kan gøre for at beskytte den bedst muligt.

– Om vinteren udtørres vores hud primært på grund af kulden, men påvirkningen af varme radiatorer, som giver et mere tørt indeklima, udtørrer også huden. Huden producerer mindre talg, også kaldet hudfedt, om vinteren og kombinationen af alt dette bevirker, at huden kan blive knastør, og at den derfor også bliver mere sart og sensitiv. Kombinationen af kulde og tør varm luft kan også give en kløende hud, som decideret skaller.

Koldere, mørkere og kortere dage påvirker huden, så den ser trist og energiforladt ud. Oveni dette går vores “melanocytter”, som er de
hudceller, der producerer farvestof, også nærmest i dvale på grund af manglende sol, så derfor er vinteren en tid hvor huden er bleg og mangler glød.

Uanset hvilken hudtype du har, er det sjældent de samme produkter, der giver dig den optimale beskyttelse om vinteren, som du bruger om sommeren. Det er derfor vigtigt at gå sine produkter igennem og mærke efter for at være sikker på om for eksempel ens renseprodukter er tilstrækkeligt milde og fugtgivende. Er huden stram efter afrensning, kan det ikke gå hurtigt nok med at få serum på. For så er dine produkter alt for heftig for din hud. Det bedste du kan gøre, er selv at mærke efter, fortæller Line.

Kost påvirker også huden

Hudpleje handler også om kost og vand, som spiller en enorm rolle for hvordan din hud ser ud og hvor hurtigt du ældes. Får du for lidt vand, kan din hud blive tør og grålig at se på. Derfor er det vigtigt, at du dagligt indtager mellem halvanden og to liter væske – her tæller kaffe og cola ikke, kun vand og urtete. I forhold til kosten er de sunde umættede fedtsyrer som for eksempel omega-3 fedtsyrer gavnlige for huden. De hjælper næringsstofferne med at passere ind i cellerne. Omega-3 fedtsyrer findes i fødevarer som laks, valnødder, tofu, hørfrøolie, malet hørfrø, raps- og olivenolie. Din hud vil takke dig for alle de gode, fede olier, vitaminer og antioxidanter du kan tilføje
til din kost.

Vidste du at:

 • Huden er med et overfladeareal på ca. 1,5 m2 et af vores største organer.
 • Huden udgør ca. 15 % af legemsvægten.
 • Huden skaffer os information om omgivelserne gennem små nerveender, som registrerer berøring, tryk, varme, kulde og smerte.

Lines bedste tips til at undgå tør hud om vinteren:

 1. Kom en ”beskyttelse” på huden for at beskytte den. En ”beskyttelse” er en olie, balm eller fed ansigtscreme som ligger ovenpå
  din dagcreme.
 2. Sov med olie om natten for at forhindre fugttab.
 3. Brug fugtmasker ugentligt. Fugtmasker er en fantastisk vej til at give din hud fugten, som den mangler.
 4. Masser dit ansigt dagligt for at skabe blodgennemstrømning og få på den måde mere glød. Du kan massere med dine hænder
  eller eventuelt med en Gua Sha sten, Glow Rollers eller cupping.
 5. Brug en god selvbruner og miks den eventuelt med din dagcreme for at bevare gløden.
 6. Dyrk vinterbadning for at stimulere huden.
 7. Få en god ansigtsbehandling, som er målrettet til at tilgodese vinterens påvirkning på din hud.
 8. Brug generelt federe cremer om vinteren. Federe cremer indeholder mere olie end fugtcremer som er baseret på vand. Olie er klart bedst om vinteren.
 9. Brug solcreme året rundt. Bare fordi sommeren er forbi, betyder det ikke at huden ikke har brug for solcreme. En sund hud har brug for beskyttelse året rundt, især i forhold til din huds aldring.
 10. Ligesom ansigtet kræver læberne også ekstra beskyttelse mod kulden. Vælg gerne en læbepomade med et højt fedtindhold.

Du kan læse meget mere om hudpleje og produkter på vores side: Hudpleje og solbeskyttelse