Tvillinger

0
75

Tvillinger – dobbelt lykke

Nogle gravide håber på tvillinger, imens de fleste får et chok når de finder ud af, at de venter to babyer. Man vænner sig dog som regel hurtigt til tanken, og glæder sig til dem begge. Der opstår dog hurtigt en masse spørgsmål om økonomi, arbejde, fødsel, amning, søvn, forholdet til større søskende og meget andet, som er anderledes, når der er to.

Af Bonnie Jensen

Det tager mere tid at have to børn end et. Ikke kun fordi der er to, der skal have mad, skiftes, nusses og pusles, men også fordi det tager ekstra tid at lære to børn at kende. Tvillinger er jo i grunden bare to børn, som tilfældigvis har fødselsdag samme dag. De kan være enæggede eller tveæggede og ligne hinanden mere eller mindre, men de har fra fødslen hver deres personlighed, som er forskellig fra alle andre. Den skal man støtte og udvikle, så alle træk kommer frem, ikke hverken hæmme eller fremme noget for at få dem til at ligne eller adskille sig fra hinanden. De skal hverken presses til at ligne hinanden som to dråber vand, eller til at være helt forskellige. De skal behandles som de personer, de er. Man skal styrke deres forskelligheder med respekt for samhørigheden, for tvillinger har som regel et fællesskab, som andre søskende ikke har. De følger hinanden gennem livets faser og har fælles oplevelser på en måde, som andre ikke kan have. Mange voksne tvillinger siger, at de har en fornemmelse af aldrig at være alene. Hvis de ellers har haft det godt med hinanden, forstår de hinanden uden at behøve at sige ret meget.

Det usynlige bånd.

 Det “usynlige bånd”, der kan være mellem tvillinger, skabes gennem tvillingers fælles livsbetingelser. De har været foster sammen, de er blevet født “sammen”, de ser ofte ens ud, har gennemgået de forskellige udviklingstrin samtidig, er vokset op i den samme familie og har den samme historie. Ens medtvilling er den mest konstante person i ens liv, og tvillingernes liv er kædet sammen på den tættest mulige måde. De forstår hinanden i stort set alle sammenhænge. Det tager mere tid at have to børn end et. Ikke kun fordi der er to, der skal have mad, skiftes, nusses og pusles, men også fordi det tager ekstra tid at lære to børn at kende. Tvillinger er jo i grunden bare to børn, som tilfældigvis har fødselsdag samme dag. De kan være enæggede eller tveæggede og ligne hinanden mere eller mindre, men de har fra fødslen hver deres personlighed, som er forskellig fra alle andre. Den skal man støtte og udvikle, så alle træk kommer frem, ikke hverken hæmme eller fremme noget for at få dem til at ligne eller adskille sig fra hinanden. De skal hverken presses til at ligne hinanden som to dråber vand, eller til at være helt forskellige. De skal behandles som de personer, de er. Man skal styrke deres forskelligheder med respekt for samhørigheden, for tvillinger har som regel et fællesskab, som andre søskende ikke har. De følger hinanden gennem livets faser og har fælles oplevelser på en måde, som andre ikke kan have. Mange voksne tvillinger siger, at de har en fornemmelse af aldrig at være alene. Hvis de ellers har haft det godt med hinanden, forstår de hinanden uden at behøve at sige ret meget.

Hvem får tvillinger?

1 ud af 83 kvinder får tvillinger. Hvis du selv er tveægget tvilling eller der i øvrigt er tveæggede tvillinger i din familie, er sandsynligheden for at få tvillinger 5 %, uanset om det er på din mors eller fars side af familien. Har du allerede født tveæggede tvillinger er der 10 % sandsynlighed for, at din næste graviditet også bliver med tvillinger. Hvorvidt der er enæggede tvillinger i din familie eller ej har ingen betydning, da det kun er tveæggethed, der er arveligt. To tredjedele af tvillingegraviditeterne er tveæggede tvillinger, dvs. der har været frigivet to æg ved kvindens ægløsning, og de er begge blevet befrugtet med hver deres sædcelle. De to fostre er ikke mere ens end søskende, der er født på forskellige tidspunkter.