To-do i haven i marts og april

I takt med at graderne lige så stille begynder at stige, er det tydeligt at se i havecentrene rundt omkring i landet, at lysten til at komme ud i haven og få jord under neglene også stiger. Dog er der lige her i det spæde forår, masser af „de kedelige‟ opgaver der skal klares, før vi kan læne os tilbage og nyde solen og vores skønne haver.

Her får du en mini “to – do liste” over de vigtigste ting til dig der gerne vil have nogle fine farver i bedene eller i krukkerne henover sommeren…

Væk med ukrudtet

Vi er mange haveejere der synes, at ukrudt mellem fliserne får haven til at se rodet og uordentlig ud, men der er også en anden god grund til at fjerne ukrudt mellem fliser og i belægninger. Ukrudt med kraftige rødder, kan nemlig med tiden få fliserne til at ligge skævt. Hvis man tager en runde i haven med jævne mellemrum, og luger ukrudtet i takt med at det myldrer frem, er der en chance for at vinde kampen over det. Fjern blandt andet mælkebøtterne, og hold skvalderkålen i skak.

Gennemgang af overvintrede krukker

Find dine tilplantede krukker frem fra gemmerne i udhus og drivhus. Fjern gamle, visne blade og ukrudt. Klip dem lidt tilbage, så de ser pæne ud, og rens dem for rådne og visne blade. Alle forårets krukker med planter fra sidste år skal eftergødes. Du kan også vælge at potte krukkerne om. Vælg en lidt større krukke og skrab størstedelen af den gamle jord af planten. Plant i ny pottemuld og tilsæt gødning. Husk at vande godt, så rødderne får god kontakt med den nye jord.

Dahliaknolde

Kom i gang med dine Dahliaknolde, enten dem du har gemt væk henover vinteren eller de helt nye du netop har fået anskaffet dig. Dahlia knoldene lægges til forspiring i vindueskarmen i potter, med lidt jord henover. Husk jorden kun skal ligge i et tyndt lag over planten. Dahliaknolde tåler ikke frost, så det er vigtigt at de står et varmt og tørt sted og hygger sig inden de skal ud i krukker eller i blomsterbedet.

Staudebedet

Det er nu de visne stauder i havens bede skal klippes ned, så de igen kan vokse sig fine og flotte. Staudebedet for mange mennesker er lidt besværlige at passe. Det behøver ikke at være svært, når bare der er planter nok i bedet. De skal plantes, så de gror ind i hinanden og dækker den bare jord. Når de hvert forår klippes tilbage og derefter får et lille drys gødning, er det begrænset, hvor meget tid man behøver at bruge på staudebedet. Plant stauder, der skiftes til at blomstre, så oplever du hele tiden forandringer, og der er ikke perioder, hvor det er grimt fordi nogle af planterne er afblomstrede.

De fine roser

I april kan du sagtens starte med at give dine roser lidt god gødning, så de har noget næring at vokse på i de kommende måneder. Husk dog, at beskæring af roser først skal ske når der er sikkerhed for at nattefrosten er ovre. Beskæringen hjælper rosen til at få nye og kraftigere skud, der således er med til at styrke og udvikle planten.

Rhododendron

Rhododendron er en af de smukkeste og samtidigt nemmeste haveplanter. Det er ikke kun i blomstringstiden at den viser sig fra sin bedste side, selv når den er afblomstret er den fin med de stedsegrønne blade. Mange sorter har deres store blomstringsperiode i maj måned, men der findes sorter som allerede blomstrer i februar-marts måned samt nogle i juni måned.

Smid nogle frø

Der er intet så skønt som at smide fine frø (både blomsterfrø og dem der skal blive til lækre grøntsager igennem sommeren) i jord og følge med i udviklingen. Det er nu de skal i vindueskarmen og nyde godt af varmen fra solstrålerne.

Hjemmedyrkede krydderurter

Der er ingen god grund til ikke at så forskellige krydderurter i potter og krukker i vindueskarmen, på terrassen, altanen eller i haven. Det er vaskeægte hverdags-luksus, at være selvforsynende og kunne hente friske krydderurter fra krukkerne sommeren igennem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *