Tips til storbyferien

En weekend. Længere behøver det ikke at tage, at lade batterierne op igen. En kæresteweekend i en spændende, anderledes storby. Nye indtryk og fælles oplevelser giver fornyet energi i parforholdet. Heldigvis ligger Danmark godt placeret i forhold til en række skønne storbyer. Nogle kan nås på overkommelig tid ved at springe på et tog. Andre er blot et kort flyvetur væk.

Af Henriette Rosenthal Muld

Hjerternes by, Paris

Paris opfattes af mange som den mest romantiske af alle storbyer. Der er da heller ikke, meget der slår at slentre en tur, hånd i hånd, langs Seinens bred.

Før turen går til Paris, lyder herfra en varm anbefaling: Se Woody Allens helt uovertrufne og meget charmerende film ”Midnight in Paris” fra 2011 med blandt andre Owen Wilson i en af hovedrollerne. Man kan ikke andet end at blive i godt humør og endnu mere forventningsfuld til mødet med denne fantastiske storby.

Selv om man besøger Paris med romantik for øje og med parforholdets trivsel i fokus, kan man jo godt kigge lidt på vinduer. I området Marais, som er et livligt kvarter fyldt med hippe barer, restauranter og fashionable gallerier, finder man også nogle skønne butikker fyldt med lækre vintagefund. Og skulle man være så heldig at løbe ind i en second hand Chanel eller Yves Saint Laurent taske, gør man jo næsten sin omverden en tjeneste ved at købe brugt ikke?

Snyd ikke jer selv for en romantisk middag i Eiffeltårnet og oplev Paris set fra oven. Restauranten 58 Tour Eiffel er beliggende i knap 100 meters højde i Eiffeltårnet, og det er en god idé at booke et bord hjemmefra, på http://www.restaurants-toureiffel.com, da pladserne er begrænsede.

Rom, en by der emmer af stemning og historie

Mesterværkerne i Rom står nærmest i kø og tre af dem: Peterskirken, Den Spanske Trappe og Trevifontænen, bør man ikke snyde sig selv for at se, når man besøger Rom med sin elskede.

Rom er en lille storby så at sige. Forstået sådan at hvis man anskaffer sig et kort, opdager man, at byen ikke er større end, det er muligt at komme hele Rom rundt til fods. Det er den allerbedste måde, at opleve den storslåede arkitektur og historiens vingesus.

Den italienske mad er et kapitel for sig. Ikke mange steder i verden kan man få så enkelt og velsmagende et måltid mad, af så få råvarer og i så god kvalitet som i Rom. Det italienske køkken tager udgangspunkt i årstidens råvarer af god kvalitet. Har man smagt de italienske solmodne tomater, simpel frisklavet pasta og lækre papirtynde pizzabunde med fyld, bliver man glad i maven ─ og så er den italienske vin heller ikke dårlig.

London, en turistmagnet med plads til alle

London er i sandhed en storby. Her bor ca. 7,5 millioner, og alligevel er her, rigeligt plads til alle os der elsker at besøge denne livlige storby. Her er masser af ”sights”, og en klar anbefaling er, at huske traveskoene. Selv om London Underground/Tube er nem at finde rundt med, foregår turene, som navnet antyder, under jordens overflade så man mister hurtigt fornemmelsen af afstand og skiftende miljøer.

Det store pariserhjul, London Eye, ligger ved Themsens sydlige bred i Jubilee Gardens. Hver især rummer pariserhjulets store gondoler ca. 25 personer, der på en 30 minutter lang tur får et fuldstændigt fantastisk overblik og udsyn over London og omegn.

En frisk guide på en tourbåd på Themsen beretter; at London Eye har overgået Eiffeltårnet i Paris over mest populære steder at fri til sin elskede. Frierierne foregår ofte, når gondolen rammer toppen af parisethjulet, og som guiden dernæst tørt konstaterede: man vil jo helst have et ja til frieriet. Særligt hvis man frier i London Eye, fordi man efterfølgende er spærret inde i en gondol i 15 minutter med ca. 23 fremmede personer inden turen er slut, og det er nok ikke det sjoveste, hvis man har fået et nej tak til ægteskab.

På trods af at London er en tætbefolket storby, findes alligevel flere skønne åndehuller i form af større og mindre parker, hvor man kan tage et hvil på en af bænkene eller på en af caféerne.

Malmø, storby eller ej?

Selv om overborgmester Frank Jensen gerne ser Malmø som en del af København, er der nu alligevel, en bro der skal passeres, og et syngende svensk sprog der vidner om, at vi ikke længere befinder os i Danmark, når vi lander i Malmø. Det er måske en overdrivelse, at kalde Malmø for en storby, men hvis man trænger til en smuttur ud ad de vanlige gemakker, findes der masser af hyggelig stemning, fine butikker og dejlige spisesteder. Mange af dem er beliggende, i de charmerende gågader, som der er flere af i denne dejlige by.

Parkernes By kalder man også Malmø og ikke uden grund. Der er flere grønne åndehuller i centrum. Største park ligger bag Universitetssygehuset, Pildammsparken, med dronning Silvias rosenhave. Et dejligt sted at gå hånd i hånd med sin elskede.

Barcelona, storby og strandliv

Barcelona, som er hovedstad i den spanske region Catalonien, ligger i det nordøstlige Spanien ud mod Middelhavet. Det gør Barcelona til en helt speciel storby at besøge. Her kan man nemlig svælge i spændende arkitektur, heriblandt Sagrada Familia eller “Den Ufuldendte Kirke” som den også kaldes, der som mange andre kendte bygninger i Barcelona er designet af arkitekten Antoni Gaudi, flere historiske bydele, ligesom der også er masser af muligheder for shopping. Og som om det ikke er nok, ligger der, lige ved foden af middelalderkvarteret i Barcelona, seks km. med palmeklædte strande, så afhængigt af årstid kan man snuppe en storbyferie med mulighed for en strandtur. Det bliver da ikke meget bedre end det.