Tips til skiferien

60

For mange er skiferien årets højdepunkt. Skiferie er da også en aktiv ferie og en fantastisk mulighed for leg og udfordring for hele familien, hvilket giver anledning til mange timers ”god pral” i tiden efter.

Af Henriette Rosenthal Muld

Tag forskud på løjerne

Hvis man har lyst til at forsøge sig udi i skiferiens glæder og udfordringer, men er i tvivl om børnene er klar til det ─ om alder og motoriske evner slår til ─ ligger der indenfor overskuelig afstand, i hvert tilfælde for sjællandske og fynske børnefamilier, de svenske skiområder Vallåsen og Isaberg som er perfekte til at afprøve konceptet; skiferie. Begge destinationer er meget børnevenlige og prisen på liftkort er lavere end på større skisportssteder. Her er det muligt at tage på en heldagsudflugt og smage på skieventyret, før man beslutter sig for en længerevarende skiferie.

Pas på hovedet

For nogle år siden var skihjelme forbeholdt de vilde og seje skiløbere, der udfordrede sig selv maksimalt på løjperne. Sådan er det heldigvis ikke mere. Flere og flere har fået øjnene op for, at det er en god idé at købe eller leje en skihjelm. Udover at skihjelmen varmer godt om hovedet, når termometeret viser langt under frysepunktet, så gør den en markant forskel, hvis uheldet er ude. En undersøgelse fra Norge viser, at skihjelmen reducerer antallet af hovedskader med 60 %. Så på med hjelmen, når skiene spændes på.

Det er sjovt at stå på ski ─ særligt hvis man kan det

Hvis du vil give dine børn en god start på livet som skiløber, så overvej at sende dem i skiskole. Børn, der går i skiskole, lærer hurtigere den rigtige teknik og får dermed mere ud af skiferien. Betragt udgiften som en investering i sjovere skiferier fremover. Det er nemlig sjovest at stå på ski, når man føler sig tryg, og ved at man kan styre skiene og kan stoppe igen når man vil.

Der findes skiskoler på stort set alle destinationer, men særligt i forhold til børn, kan det være en stor fordel med en skilærer, der taler dansk. I Norge og Sverige er sproget sjældent en barriere, men vælger du at starte karrieren i Alperne, så husk at overveje/undersøge om der er danske skilærere.

Har du tegnet den rigtige rejseforsikring?

Har du og din familie tegnet en rejseforsikring, der dækker jeres behov for hjælp, hvis uheldet er ude. Vær opmærksom på at når I tager på skiferie, kan det være nødvendigt at tegne en tillægsforsikring, fordi nogle forsikringsselskaber betragter det som en ekstremsport.

Nogle tror fejlagtigt, at det er rigeligt at medbringe det blå EU-sygesikringskort på rejsen i Europa. Det er under alle omstændigheder en god idé, men da der er ret store begrænsninger på dækningen, er det sjældent tilstrækkeligt til, at man kan rejse med fuldstændigt ro i maven. På www.borger.dk kan du læse om det blå EU-sygesikringskort, og hvordan det dækker.

Børneulykkesfondens fem tips til en sikker skiferie:

•Giv dit barn en skihjelm på.

•Vælg sikkerhedsudstyr i korrekt størrelse, og sørg for at bindinger på skiene er indstillet korrekt, og at støvlerne er korrekt fastspændt på ben og fødder.

•Invester i en skiskole til dit barn, da en skiskole forbedrer dit barns teknik og hjælper til at gøre dit barn mere sikker på ski.

•Snak med dit barn om at man på pisten skal vise hensyn og være opmærksom på andre, der kommer kørende.

•Glem ikke at du som forælder er den bedste rollemodel! Husk derfor også din egen sikkerhed og udstyr.

 

En undersøgelse af Epinion for Børneulykkesfonden blandt forældre til børn under 16 år viser, at:

•16 % af børnene under 16 år står på ski eller snowboard

•90 % af børnene under 16 år bruger hjelm

•61 % af forældrene har snakket med deres børn flere gange om god opførsel på pisten

•11 % af forældrene har aldrig snakket med deres børn om god opførsel på pisten

Kilde: Børneulykkesfonden