Tillykke med fødselsdagen…

Det er svært at falde i søvn aftenen før fødselsdagen, når forventningens glæde bobler i maven. Især når man er barn. De fleste kan nok huske fornemmelsen af, at vågne op på fødselsdagsmorgenen og høre lyden af hviskende stemmer og puslen i køkkenet. De uskrevne spilleregler er: først rævesøvn, dernæst stor overraskelse over morgenfødselsdagssang, og så er det gavetid.

Af Henriette Rosenthal Muld

Der er mange ønsker og forventninger. Den længe ventede dag som kun indfinder sig én gang om året, skal helst være både sjov og dejlig for fødselsdagsbarnet. Det ligger i traditionerne.

Vi er også selv flinke til at dyrke det frø, som vi sår, når vi serverer den obligatoriske lagkage til barnets etårs fødselsdag. Ivrigt filmer vi, når den lille klasker begge hænder ned i kagen og bagefter op i håret.

I gamle dage…

Eller rettere; da mormor var barn. Ilse Holm er 66 år gammel, og da snakken falder på børnefødselsdage står erindringerne i kø.

– Da jeg var barn, var børnefødselsdagen, ligesom i dag, et af årets helt store højdepunkter, men også ret enkel.

Jeg er opvokset i Hundested, en mindre by på Sjælland, hvor jeg boede sammen med min bror, søster og begge mine forældre. Vi havde hverken mere eller mindre end de fleste andre familier i byen.

Da jeg startede i skolen, begyndte jeg at holde børnefødselsdag, og i de mindre klasser fik jeg lov til at invitere udvalgte veninder. Senere ændrede det sig til at alle pigerne i klassen fik en invitation. Jeg husker ikke om der var en særlig årsag til ændringen, men det var jo egentligt også det mest sociale at invitere alle.

Det var stort, at gå hjem fra skole i samlet flok med sine gæster, og jeg følte mig meget heldig og betydningsfuld.

Jeg er forårsbarn, så efter vi havde fået boller og lagkage legede vi. Vi legede ” bro bro brille”, hoppede i sjippetorv og legede ”hvem peger flaskehalsen på”. Efter et par timer blev mine gæster afhentet, oftest af deres mor.

Det var egentligt et meget enkelt koncept, og alle min veninder holdt børnefødselsdag, over stort set samme skabelon. Der var ikke så stor konkurrence om at holde en ”spektakulær fødselsdag”, som jeg har indtryk af, at der findes i dag. Dengang var det stort, at få lov til at dele et bolche ud i en af timerne i løbet af skoledagen. Jeg husker hvor fantastisk det var, da jeg efter nogle år ”avancerede” til at dele flødeboller ud i stedet for et bolche. I dag smiler jeg ved tanken, men det betød faktisk meget for mig den gang.

Mine egne børn som i dag er voksne, har jeg holdt et utal af børnefødselsdage for. Jeg har både en søn og to døtre, og deres fødselsdagsfester har lignet mine egne en del, blot med et lidt udvidet traktement i form af pølsehorn og frugt, fortæller Ilse.

I dag er det kun fantasien, der sætter grænsen for hvilken børnefødselsdag vi skal holde for junior næste gang årsdagen oprinder. Der findes firmaer der har specialiseret sig konceptet børnefødselsdag, ligesom også flere familierestauranter er kommet på banen med tilbud om, at lægge lokaler og personale til afholdelse af en festlig børnefødselsdag.

Du må ikke komme med til min fødselsdag!

En god gammelkendt trussel, som mange børnehavebørn slynger om sig med, når vennerne sætter sig grundigt på tværs, eller bare ikke gider lege den leg, som lige nu er favoritten.

Men hvem skal egentlig inviteres med til fødselsdagen? Det kan godt virke lidt overvældene, når en hel ”stue” fra børnehaven skal inviteres hjem til fødselsdagstraktement, eller alle syvogtyve klassekammerater både piger og drenge. Holdningerne er mange og meget forskellige. Nogle forældre foretrækker, at man inviterer alle eller ingen, andre synes at det er ok at vælge ud, når invitationerne skal skrives. For at foregribe ulykkelige børn, der føler sig holdt udenfor, er det en god idé at forældregruppen, aftaler indbyrdes hvordan og hvor mange der skal inviteres til børnefødselsdagene. Når forventningerne er afstemt, kan forældregruppen fortælle børnene hvad man har aftalt, så alle er med på hvordan man afholder fremtidige børnefødselsdage så ingen føler sig udenfor. Det kan ligeledes anbefales, at man aftaler en fælles ”beløbsgrænse” for gaverne, som børnene giver hinanden. Hvis alle synes om idéen, kan man også putte pengene i en fælles kasse, og købe en eller to lidt større gaver til fødselsdagsbarnet.

Hvor mange år er du?

Spørg et barn under syv år: hvor mange år er du? Svaret kommer ofte ikke bare i år, men kvarte, halve og ikke mindst trekvarte. Når man ikke er ældre, er det vigtigt at være fem trekvart og ikke bare fem år. Basta! Når fødselsdagen så nærmer sig med hastige skridt og er indenfor rækkevidde, overgår man så til begrebet ”næsten”: jeg er næsten seks år! Jo, det er marginaler der tæller. Det fortæller lidt om hvor meget begrebet alder og år betyder for børn, og ikke mindst hvor stor begivenhed en fødselsdag er for barnet.

Lidt historie

I fødselsdagens første år var det ikke som i dag. Der var ikke gaver over det hele, og der var ikke lagkager med lys i.

Det startede med, at man i Tyskland begyndte at fejre geburtstag. Den danske kongefamilie tog traditionen til sig og bragte den med hjem til Danmark.

Man har fejret fødselsdage i kongefamilien siden 1600-tallet. Traditionen bredte sig også til adelen, der ligeledes havde gode forbindelser til Tyskland. I starten var det ikke en begivenhed, der blev fejret hos resten af befolkningen.

I begyndelsen af 1800-tallet breder traditionen sig dog til borgerskabet, hvor fødselsdagene blev en anledning til at familien kunne samles.

Lagkagen med lysene kom først til omkring 1900-tallet, og den tradition stammer oprindeligt fra USA.

I Familiejournalen, der startede i 1877, har man set nogle billeder, der indeholder lagkager med lys i, og de tegninger stammer fra USA. Lyset var et udbredt symbol på liv, og derfor skulle man normalt passe på, at de ikke gik ud, for det kunne varsle død og ulykke, men hvis man derimod selv pustede dem ud, så måtte man ønske