Tid til at planlægge sommerferie

Det er tid til at kalde til familieråd. Sommerferien skal planlægges allerede nu, hvis vi skal være sikre på, at få vores ønsker for dette ”årets åndehul” opfyldt.

Af Henriette Rosenthal Muld

Hvad skal vi i sommerferien? Et spørgsmål som mange går og tumler med i disse dage. I nogle tilfælde er det faktisk lige sent nok, at disse overvejelser melder sig på banen. I hvert tilfælde hvis man godt kan lide frit valg på alle ”feriehylder”.

Først er der selvfølgelig feriebudgettet, som hurtigt giver et praj i retning af, hvorvidt det er en telttur i Danmark eller en rejse til fremmede himmelstrøg, der er en mulighed. Det gode er, at den ene ferie ikke nødvendigvis er bedre for familiens sammenhold og glæde over at være sammen, end den anden.

 

Ferie, pige på cykelFrisk luft og øm bagdel

Hvis budgettet peger i retning af cykelferie, er der fine muligheder for at booke plads til overnatninger på vandrehjem. Her er ofte andre børnefamilier indlogeret, og prisen er til at komme i nærheden af for de fleste. En anden mulighed for overnatning til en fornuftig pris er, at finde et af de mindre Bed & Breakfast. Her er det ofte et værtspar der tager imod, som kan give tips til oplevelser i området, og atmosfæren er som regel varm og hjemlig.

Husk at børn ikke nødvendigvis kan klare, at cykle så lange strækninger som voksne. For at det skal være en fornøjelse, er det altså en god idé, at forventningsafstemme med hele familien. Skab overblik, også for familiens yngste, ved at tegne ruten på et kort. Så kan man, hver dag, se hvor langt man har nået, og hvad man kan glæde sig til at opleve dagen efter. Og så er der jo ingen der siger, at man ikke kan tage toget, lidt af vejen, hvis man gerne vil lidt længere omkring.

 

Ferie, de varme landeFjerne lande

Charterferie er en dejlig nem løsning, hvis feriebudgettet tillader sådan en. Ofte har rejsebureauerne fine tilbud på rejser til familieegnede destinationer med gode familierabatter. Hvis man har brug for, at vide hvad ferien samlet set kommer til at koste, er All Inklusive et oplagt valg. Her betaler man for både rejse og fuld forplejning hjemmefra, og kan på den måde forhindre feriebudgettet i at løbe løbsk.

Et land som Thailand, mener mange udelukkende, er en vinterdestination. Intet kunne være mere forkert. Nuvel, hvis man helt vil undgå regntiden er der et gran af sandhed i påstanden, men hvis man ikke lader sig skræmme af en byge eller to, kan man sagtens vælge at lade turen gå til Thailand. Måske er der endda noget særligt eksotisk i, at tage en svømmetur i det krystalklare havvand, mens det drypper fra himlen, for luften bliver ikke kold. Selv en børnefamilie med ”charterrejsebudget” kan ofte skrue lidt på knapperne og finde særligt gode sommerpriser til disse lidt fjernere destinationer, og altså opleve en helt anden del af verden. Med sine floder, templer og venlig befolkning er Thailand virkelig et besøg værd – for ikke at nævne det thailandske køkken og de friske annanas og andet frugt – som bliver skåret i stykker og sat på pinde – og som koster næsten ingenting.

 

Ferie, rundetårnFerie i hjemlige omgivelser

Der er masser af familier, som af den ene eller anden årsag, vælger at holde ferie hjemme i Danmark. De heldige har måske mulighed for at låne et sommerhus. De kreative bytter bolig med en anden familie, og kan på den måde, få set andre egne. Og så er der dem der holder ”hjemmeferie”. Bare det at have fri sammen er vidunderligt, men kan også være lidt af en udfordring, hvis man ikke skal nå at bruge lige så mange penge, som hvis man havde valgt en dyr rejse.

Det handler ofte om at planlægge. Hvis ikke feriedagene skal smuldre og forsvinde i hverdagsaktiviteter. Nu vil nogle tænke; jamen ferie handler jo om at slappe af sammen, og det er sandt, men det er bare stadig vigtigt, at få puttet nogle dejlige oplevelser i familiens fælles ferierygsæk. Hvis budgettet er begrænset, gælder det om at være kreativ og finde de gratis fornøjelser.

Hvis man bor i nærheden af København er det oplagt, at snuppe ”storbyferiedag” i København med børnene. Der er masser af gratis seværdigheder, så det behøver ikke at koste alverden. Hver dag klokken tolv, er der vagtskifte på slotspladsen ved Amalienborg, og det er et imponerende syn, som alle børn vil elske. Gå en tur ned ad Strøget, for her er ofte både gadegøgl og musikanter. Må turen det koste lidt, så er en tur i Rundetårn hvor udsigten over Københavns tage, giver kriller i maven, også altid et hit.

Hvis solen skinner fra en skyfri himmel, så er en tur til strand eller friluftsbad, en oplagt mulighed. Pak en madpakke og friske drikkevarer og tag dem med i en termotaske, så det er friskt og køligt hele dagen. Der findes glimrende termotasker til rimelige priser, og som fint kan rumme forplejning til en dag på stranden.