Teenagere og Instagram…

Kære Annemette.

For et år siden fik min datter lov til at få sin egen Instagram konto. Hun er 15 år gammel og hun fik faktisk kun lov til at åbne kontoen fordi jeg i et år havde hørt på at alle hendes veninder i hendes klasse for længst havde fået lov til at få en Instagram.

I starten troede jeg ikke på hende og var inde og google mig frem til at man allerede kan åbne en konto når man er 13 hvilket jeg personligt synes er alt for tidligt.

I dette års tid synes jeg at jeg kan se en drastisk ændring på min datter. Hun sidder med hendes telefon hele tiden og jeg synes ikke hun deltager aktivt i vores familieliv. Ud over det er hun begyndt at være mere overfladisk, alt går op i tøj, hår og makeup og vi kan ikke engang spise aftensmad længere uden at alt skal opstilles ”pænt til Instagram”

Hvordan får jeg min datter til at lægge telefonen fra sig og indse at hun også har et liv udenfor hendes telefon?

Kærlig hilsen Gitte.


Kære Gitte

Du beskriver desværre et velkendt problem for mange teenageforældre: De sociale medier fylder mere og mere, især for unge, og mange forældre er bekymrede for de unges brug af dem.

Der sker et markant skift i de unges orientering, når de rammer puberteten og teenageårene. De begynder at spejle sig mere i jævnaldrende end familien, og deres sociale relationer uden for familien får meget større betydning. Derfor skyldes hendes manglende deltagelse i familielivet ikke nødvendigvis Instagram.

At tingene skal stilles op, så det ser godt ud på Instagram, har også en naturlig årsag.

For vi mennesker skaber vores identitet gennem den historie, vi forsøger at fortælle om os selv. Alle de billeder vi lægger op på Instagram er altså med til at skabe vores historie, vores identitet. Og netop identitet er et nøgleord, når man er 15 år. Hun undersøger, afprøver, inspireres, tilpasser, etc. Hun er begyndt at skabe sin identitet. Og som forældre kan det være meget interessant at følge med i den historie, de fortæller – den identitet de skaber på Instagram – og tale med dem om den. Som forældre har vi i dag en unik mulighed for at følge med i vores børn identitetsskabelse – det var sværere før de sociale medier, hvor det snarere foregik i kantinen på skolen eller til festerne i weekenden.

Jeg tror, at det er meget svært at få de unge til at lægge deres telefoner fra sig. For de får dækket et enormt behov igennem dem – et socialt behov, der er ekstra stort i deres alder. Som forældre skal vi vænne os til, at der både er en analog og en digital verden – og tale med vores børn om dem begge: ”Hvad har du oplevet i skolen i dag?” Og ”hvad har du oplevet på Instagram i dag?”. Vi kan nok ikke afskære dem fra den digitale verden, men vi kan engagere os i den og opdrage vores børn til at agere i den.

Vi forældre har en svær opgave i at stille de rigtige rammer for brugen af sociale medier. Man kan med fordel have telefonfri zoner eller tidspunkter. Det kunne være aftensmåltidet (derved behøver maden ikke stilles pænt op, og I får kvalitetstid sammen), det kunne være under lektietid om eftermiddagen, etc. Derudover kan mange unge bruge meget tid på sociale medier, inden de skal sove om aftenen. Her kan I med fordel give hende et vækkeur, så mobilen kan ligge i stuen om natten. Rammerne er op til jer.

God fornøjelse.

Kærligst, Annemette

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments