Tag børnene med ud i vintervejret

Når der ligger nyfalden sne på jorden, jubler de fleste børn, og vil hellere end gerne med ud og lege. Men vinteren byder også på mørke dage med regn og kulde, hvordan får vi ungerne ud i den friske luft på de dage?

Af Dea Larsen

Sne lokker til at komme udendørs, og det kan ikke gå hurtigt nok. Man behøver ikke sige det mere end én gang, når tilbuddet er kælketure, sneboldkampe eller at bygge en snemand. – Barnet skal nok komme ud. Men vintermånederne byder også på de grå og mørke dage med sjap, fugt og kulde. I sådan nogle omgivelser vil barnet ofte reagere med ordene: »Jeg fryser, jeg keder mig, jeg vil ind«. Noget man vel egentlig godt kan forstå, når man ser, hvor gode børn er til at hygge sig indendørs, alene, eller sammen med gode venner.

Det er lunt og godt at sidde ved spillemaskinen, ved tv´et, ved bordet med papir og farveblyanter eller med yndlingslegetøjet. Alt imens det regner og rusker udenfor. Der er dog grænser for hyggen og glæden ved at opholde sig indendørs. Går der ret meget mere end én dag, hvor barnet ikke kommer udenfor en dør, bliver det træt i hovedet, og kroppen fyldes med indestængt energi. Det bevirker, at indendørshyggen afløses af konflikter og pirrelighed. Så er det tid at komme udenfor og »blive luftet«. Også selv om vejret er gråt og trist, og også selv om barnet ikke umiddelbart har lyst til at komme ud. Det vil dog i dette tilfælde ikke være rimeligt bare at give sit barn vintertøjet på og sende det ud ad døren. Der vil ikke gå mange minutter, før barnet, med god grund, »fryser, keder sig og vil ind«. Man må selv trække i vintertøjet og gå ud på opdagelse sammen med sit barn.

Saml tørre blade sammen der kan bruges til at sætte på snor, eller kig på alle farvenuancerne på buske, hække og træer og snak om dem. Løb om kap på fortovet, tag et løbehjul eller en bold med på turen. Brug fantasien, så er det næsten aldrig kedeligt og koldt.

Et lille tip med stor betydning.

– Vintermånedernes korte dage betyder, at de fleste mindre børn befinder sig i en daginstitution i alle døgnets lyse timer. Er det tilfældet med dit barn, så sørg for, at dit barn altid har varmt og vandtæt tøj med, så det har mulighed for at komme udenfor i vintervejret. Det er nemlig ikke rart at skulle være tvunget til at opholde sig indendørs, fordi man ikke har vintertøjet med. Mens ens bedste venner er ude at boltre sig på legepladsen.