Sommerliv i det fri…

Jeg vil ud – ud under åben himmel. En frase i en sang, som vi skrålede med på i 80´erne, og det er lige netop hvad vi vil – ud og nyde sommeren.

Af Henriette Rosenthal Muld

Bål i haven

Kender du reglerne for båltænding? Dem finder du her:

Når du tænder et almindelig lille bål – også i bålfad – skal det være i god afstand til bygninger. Som hovedregel gælder:

• En afstand på 10 m fra bygninger med hårdt tag (gælder dog ikke hvis bålet er mindre end 80 cm i diameter).

• En afstand på 15 m fra bygninger med letantændeligt tag, f.eks. stråtag, og steder hvor der oplagres brandfarlige eller letantændelige stoffer.

• Tænder du bål i naturen skal der også være 15 meter til nåletræsbevoksninger, lyngklædte arealer og andet letantændelig vegetation og markafgrøder.

• I skov bør du kun tænde bål på indrettede bålpladser.

Kilde: Friluftsrådet

urtehaveBarnets egen urtehave

En urtehave kræver ikke meget plads, og der er ikke ret meget der slår smagen af friske grøntsager fra egen høst. Det er hyggeligt, at hjælpes ad med at så og man får en fin mulighed for at vise barnet, at det kræver lidt tålmodighed at gro sine egne grøntsager, men at resultatet er værd at vente på.  

 

Hjemmelavet hyldeblomstsaft

I juni er det tid til hjemmelavet hyldeblomstsaft. Her får du Dansukkers bud på den velsmagende læskedrik. Der bliver ca. 2 ½ liter.

Ingredienser:

40 blomsterklaser

3 citroner

2 l kogende vand

1 ½ kg Dansukker Sukker

50 g citronsyre

Kom blomsterklaserne i en spand eller stor skål. Skyl citronerne grundigt, og skær dem i tynde skiver. Læg citronskiverne på blomsterne. Bring vandet i kog, og hæld det over blomster og citroner. Tilsæt sukker, og rør, indtil det er blevet opløst. Rør citronsyren i. Dæk skålen til, og stil den koldt i 3 døgn. Hæld saften op i et saftklæde, og lad saften løbe af i 30 minutter. Hæld saften på rengjorte flasker. Opbevares i køleskab. Saften kan også fryses.

Du kan også tilsætte en kanelstang eller 1 spsk. frisk revet ingefær for at få en anden smagsnuance.

Hyldeblomsterne kan erstattes af 2 liter syrenblomster eller bladene fra en solbærbusk.

Hvorfor klør myggestik?

Sommeraftener udendørs er skønne, men når mørket falder på, begynder myggene at sværme om ørene på os.

Nogle bliver ”ædt op” af myg, andre interesserer åbenbart ikke de små blodsugende væsner. Men vidste du, at det er spyttet som myggen sprøjter ind på det sted, hvor de har stukket hul, der giver kløe. Spyttet indeholder enzymer, som forhindrer blodet i at størkne, så myggene kan suge løs. 

Grill på stranden og skoldhedt sand

Efter en dejlig sommerdag på stranden er det hyggeligt, at slutte af med at tænde grillen og smide et par bøffer på. Husk at være opmærksom på, at sandet bliver flere hundrede grader varmt, hvis man stiller grillen direkte i sandet. Og sandet bliver ved med at være skoldhedt længe efter, man har fjernet grillen. Nedkøl sandet med vand, for at undgå skoldningsulykker hvis en forbipasserende træder der, hvor grillen har stået.

Frys selv is

Hvis det er svært, at få børnene til at drikke nok i sommervarmen, plejer det at hjælpe, hvis væsken kommer i form af en is. Køb nogle fine ”frys selv is” forme, og fyld dem med læskedrik.

Vand er godt…

Husk at drikke mindst 1,5 liter om dagen og gerne mere på de rigtigt varme sommerdage. Gerne dejligt koldt vand. Hav altid en kande vand i køleskabet, både fordi det smager godt, og fordi det er lettere at vurdere hvor meget, du egentlig har fået drukket i løbet af dage.

Vandmelon skåret i mundrette stykker være et supplement til dagens væskeindtag.