Sommer og sol…

Hvor var vi heldige med sommervejret i Danmark sidste år. Dag efter dag stod vi op til strålende sol, så lad os krydse fingre for, at heldet er med os igen i år. Lange dovne dage i haven, på legepladsen og på stranden. Det er da sommerliv.

Af Henriette Rosenthal Muld

Vi skal bare lige huske, at smøre os selv og børnene ind i solcreme, for solskoldet hud gør ondt, og kan i værste tilfælde fremme muligheden for at få hudkræft.

Børn i solen

Særligt børns sarte hud er i høj grad udsat i forhold til solens stråler, så her er solbeskyttelse særlig vigtig. Jo oftere man udsættes for UV-stråling og solskoldninger i barndommen, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden senere i livet.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler at man udover, at smøre barnet i rigeligt solcreme med en høj solfaktor, også bruger skygge, tøj og hat som solbeskyttelse til børn.

Derudover anbefales at børn – og voksne – undgår direkte sol mellem kl. 12 og kl. 15, når UV-index’et er 3 eller mere. Det betyder ikke, at man skal opholde sig inden døre – blot finde skyggen.

Husk solhatten til barnet!

Det er vigtigt at beskytte barnets hoved mod solens stærke stråler, og der findes mange søde og smarte solhatte. Husk at mange mindre børn enten sidder på hug eller på jorden med bøjet hoved når de leger, så nakken er et meget udsat sted for solskoldning. Vælg derfor en af de smarte solhatte med nakkebeskyttelse, også kaldet en legionærhat, også gerne med en skygge fortil til at skærme ansigt og øjne.

Middagslur i barnevognen

Når det er tid til en middagslur, skal man huske at, barnevognen meget nemt bliver ophedet af solen. Ved selv den mest simple tildækning af barnevognens åbning f.eks. med en stofble, kan temperaturen stige mange grader i en, i forvejen varm barnevogn. Barnet risikerer at dehydrere, hvilket kan føre til en livstruende situation. Vær også opmærksom på, at solen flytter sig på himlen. Selv om man mener, at have placeret barnevognen med rigelig luftcirkulation under et skyggende træ, kan solen efter kort tid have flyttet sig, så solen nu står direkte ned på barnevognen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan man som forældre, ved at følge et par enkle råd undgå, at ens børn bliver solskoldede og i det hele taget får for meget sol.

  • Lad ikke børn opholde sig ubeskyttede i solen
  • Helt små børn, som ikke kan gå eller kravle, bør aldrig opholde sig i direkte sol
  • Beskyttelse af børnene mod solen er særlig vigtig, når de er ude mellem kl. 12 og 15
  • Skygge er godt. Medbring den eventuelt selv, i form af en parasol
  • Let sommertøj og en lille hat er god beskyttelse for børn der leger i solen
  • Når helt små børn ikke opholder sig i solen, er solcreme sjældent nødvendigt. Hvis man vil sikre sig mod genskin fra for eksempel havet eller fra hvidt sand, kan man dog smøre solcreme på kinder, næse og håndrygge
  • Hvis der er behov for solcreme, skal man sørge for, at børnene er smurt godt ind, før de kommer ud i solen
  • Til lidt større børn anbefales solcreme med højt faktortal. Husk, at solcremen let mister sin virkning – for eksempel efter en tur i vandet
  • Børn under 12 år frarådes at bruge solcreme, der indeholder stoffet 4-methylbenzylidene camphor (4-MBC)