Sol og sommerferie

For de fleste af os er årets sommerferie et velkomment åndehul. Det er årets længste ferie, hvor de lange lyse dage og nætter bruges til at lade familie- og samlivsbatterierne op.

Af Henriette Rosenthal Muld

Ferieplanlægning findes på mange niveauer. I nogle familier er sommerferien tegnet og tilrettelagt til mindste detalje, og har været det siden vinteren før. Andre synes, at ferietid netop er lig med improvisation og spontanitet – og så længe man kan drive resten af familien med i ferieplanlægningstempoet, hvad enten det er i slowmotion eller fast forward – er det ene ikke nødvendigvis bedre end det andet.

Ro og regelmæssighed eller…

I familien Skov Hansen er der delte meninger om, i hvor høj en grad ferien behøver at være planlagt på forhånd, for at blive en sikker succes. To voksne og en pige på ti år og en dreng på 6 år, skal have indfriet forventningerne til ferien, og disse forventninger stritter mildest talt i hver sin retning.

Bella på ti år elsker ferie til ”de varme lande” og kan bruge utallige timer på stranden, med at bade, sole og dase. Når aftenen falder på, er hun klar med sin lille taske over armen og alle lommepengene på spring i ”porte monnaien”. Det kunne jo være, at man var så heldig, at falde over et marked på strandpromenaden, hvor man kan købe ”krims krams” – så er lykken gjort. I hvert tilfælde for Bella.

sol og sommer luftmadrasLillebror Niclas hader nemlig sand på kroppen, af et helt og godt hjerte. Ham jamrer over, at det klør over det hele og er mildest talt en pestilens at have med på stranden. Han er til gengæld verdens gladeste dreng, hvis han får lov til at plaske rundt i en swimmingpool fra morgen til aften, kun afbrudt af en hurtig frokostpause – han vil nødigt spilde tiden med unødvendigt pjat, når poolen kalder smægtende på ham. Strandpromenadens kant er sjov at udøve balancekunst på, med alt det andet gøgl kan Niclas godt undvære.

– Det er lidt af et puslespil vi skal lægge, når Bo og jeg så småt indleder ferieforhandlingerne, gerne på min foranledning. Jeg har brug for at vide i god tid, hvad vi skal og hvornår, for rigtigt at kunne glæde mig til ferien. Det er blandt andet, fordi jeg så bedre kan forberede ungerne på hvad vi skal og at vi alle må indgå nogle kompromiser, så vi alle fire kan få indfriet nogle af vores feriedrømme. Ja, vi skal på stranden og ja, vi skal også have dage ved poolen. Bo skal også nok få mulighed for, at vi har dage, hvor alt ikke er planlagt på forhånd. Han elsker, når vi ”leger spontane eventyr” og kigger på spændende grotter, eller snupper en bådtur med tid til at snorkle i havets overflade.

Vi sparer sammen hele året til vores sommerferie, så jeg vil selvfølgelig også gerne have så meget som muligt ud af vores årlige ferierejse. Efter vi har fået børn, har vi foretrukket de lidt mere civiliserede feriesteder, hvor der er gode faciliteter, og hvor børnene kan slappe af og fylde, som børn nu en gang gør, fortæller Sanne.

 

Sommeroplevelser i løs vægt…

Det er langt fra alle, der har mulighed for at vælge en af de dyre forkromede sommerferieløsninger, men mindre kan heldigvis også sagtens gøre det.

Hvis solen skinner fra en skyfri himmel, så pak ungerne og en madpakke og tag en tur til stranden eller find et friluftsbad. Husk friske drikkevarer og tag dem med i en termotaske, så det er friskt og køligt hele dagen. Der findes glimrende termotasker til rimelige priser.sol og sommer cykel

Man kan også springe på cyklen og se nærmere på Danmark fra en cykelsaddel. Det behøver ikke at være de længste distancer, for så risikerer man at afskrække børnene. For at komme lidt videre omkring og opleve flere forskellige byer eller friluftsområder, kan man jo snyde lidt og starte cykelturen med en togrejse.

Hvis man ligefrem vælger at tage på en cykelferie, altså sådan i længere tid, er der fine muligheder for at booke plads til overnatning på et vandrehjem. Bed & Breakfast er en anden mulighed, hvor prisen også som regel er overkommelig. Sørg for at forventningsafstemme med hele familien, så ikke far fejlagtigt tror, at dagens distance er mellem 100-200 kilometer og lille Frederik på syv år er en tøsedreng, når han piver allerede efter 17 kilometer. Tegn ruten på et kort, så man hver dag kan se hvor langt man har nået, og hvad man kan glæde sig til at opleve dagen efter.

 

Børn og ferie…

Viggo på fire år:

Jeg har været på ferie mange gange i et fremmed land. De taler et andet sprog, jeg ikke forstår!

(Viggos mor har familie på Bornholm, som de ofte besøger, og ja sproget lyder ikke ligefrem københavnsk)

 

Lucas som er ti år synes, at en rigtig ferie begynder med en flyvetur:

Hvis vi skal Bornholm og Langeland i sommerferien, hvornår skal vi så på rigtig ferie?

(Så måtte mor lige holde et foredrag om, at ”rigtig ferie” altså også kan begynde med en køretur)

 

Bella på ti år:

Min lillebror ligner en rynket rosin og lugter mærkeligt når han har badet hele dagen…

(Bella deler ikke lillebrors begejstring for klorvand og swimmingpools, og nej, det er ikke skumbad han dufter af efter otte timer i klorvand)

 

Nicholas er 12 år og elsker is:

Det bedste ved sommerferie er, at mor aldrig siger nej, når jeg plager om is!

(Mor elsker nemlig også is)