Skolestart efter corona

Hej Annemette.

Nu skal du høre… Min datter er startede i skole igen her efter Corona og efter hun er startet i skole igen, så er jeg begyndt at lægge mærke til at hendes adfærd har ændret sig. Hun virker nervøs inden hun skal afsted om morgenen men når jeg spørger indtil det så fortæller hun mig at hun føler sig tryg ved hendes klassekammerater.

Jeg er selv i tvivl om hun selv ved hvorfor hun er utryg.

Og når hun kommer hjem fra aftaler om eftermiddagen med hendes veninder så er hun så træt at jeg næsten lige så godt kan proppe hende i seng. Hun bliver helt overvældet efter at have været sammen med bare et par stykker.

Men hvad foregår der med mit barn? Er det normalt adfærd?


Kære urolige forælder

Du er desværre langt fra den eneste, der har oplevet et skift i dit barns adfærd efter genåbningen. Det er godt, at du er opmærksom.

Adfærd er en foranderlig størrelse. Der kan være perioder, spring og skift i vores børns adfærd, som kan virke voldsomme, men som er helt naturlige. Du skriver ikke, hvor gammel din datter er, men jeg spekulerer på, om hun er præteenager og dermed er ved at have en alder, hvor den adfærd, du beskriver, var kommet alligevel – corona eller ej?

Mange unge piger får en øget selvbevidsthed og deraf flere tanker, ligesom de begynder at spejle sig mere i vennerne og vende sig ’ud imod verden’ fremfor mod familien, som mindre børn i højere grad gør. Den transformation kræver enorme mængder af mental energi, og det kan måske forklare, hvorfor hun bliver så træt af at være sammen med vennerne.

Det er godt, at du taler med hende. Bliv ved med det. Som mennesker skal vi lære at sætte ord på vores indre liv, og du vil gøre hende en stor tjeneste i at fremhjælpe det gennem dedikerede snakke. Hvis det er svært for hende at sætte ord på følelser, kan du bruge et psykologtrick, hvor DU fortæller hende, hvordan du oplever morgenerne og eftermiddagene, og hvilke følelser det bringer op hos dig.

Bed hende forholde sig til dem: ”Har du det også sådan? Eller hvad føler du?”. På den måde kan både du og din datter blive klogere på, hvad der foregår, og hvordan hun egentlig har det.

Jeg håber, det kan hjælpe dig lidt på vej.

Kærligst, Annemette

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments