Skilsmisse ferie

Gør sommerferien god for skilsmissebarnet

Skal skilsmissebarnet i sommerhus på vestkysten eller to uger sydpå med den anden forælder? Og hvem har førsteret til at vælge ferieuger? Planlægning af sommerferien kan være en vanskelig disciplin for forældre, der er gået fra hinanden.

Sommerferien er et særligt pusterum, som vi ser frem til og planlægger i god tid. I familier, hvor mor og far er gået fra hinanden, kan ferieplanlægningen dog være et puslespil, som sætter samarbejdet på prøve. Begge forældre vil typisk gerne holde mest muligt fri sammen med barnet, og det bliver let en udfordring at gøre alle familiemedlemmer glade.

Lukkedage og tvungen ferie

Det kan være svært at forene lukkedage i daginstitutioner og ferieuger på to forskellige arbejdspladser. I Statsforvaltningen i Syddanmark er det ofte en af de udfordringer, skilte forældre søger hjælp til. – Mange er tvunget til at holde fri i samme periode hen over sommeren, så vi anbefaler, at forældrene skiftes til at vælge først, når de hvert år skal fordele ferien med barnet. Det kan være en god ide at fastsætte en dato, hvor man senest skal sende ferieønsker til hinanden – og at skrive aftalen ned når den er på plads, så ingen glemmer, hvad man er blevet enige om, anbefaler børnesagkyndig Britta Kristensen. Når ferieplanen ligger klar, er det en god ide at fortælle barnet, hvordan sommerferien skal holdes. På den måde ved barnet, at forældre er enige, og hvad det kan begynde at glæde sig til, når ferie rykker nærmere.

Kampagnen Børn i Midten, har samlet 10 gode råd til ferieplanlægningen:

Generelle råd: • Tag højde for barnets alder, og hvor meget I plejer at være sammen med barnet, når I planlægger sommerferien. • Vær altid opmærksom på, om barnet er tryg ved at være på ferie med en forældre, som det måske ikke ser så tit. • Koordiner jeres ferier indbyrdes, så barnet får mulighed for at slappe af og fordøje indtryk. Det kan være anstrengende at tage fra den ene charterferie til den anden. • Søg hjælp, inden der opstår konflikter omkring ferien, som I har svært ved at løse.

Særligt for mindre børn: • For mindre børn bør samværet i ferien ikke være væsentligt længere, end barnet er vant til. Små børn har en primær tilknytningsperson, som det kan være svært for barnet at undvære i længere tid. • I stedet for at udvidet samværet kan I dele ferien med den forælder, barnet ikke ser så tit, op i to kortere perioder – feriedagene med barnet behøver ikke at ligge i sammenhæng. • Efterhånden som barnet bliver ældre, kan ferierne hos begge forældre blive længere og sammenhængende.

Særligt for større børn: • Større børn vil typisk gerne have længere perioder sammen med hver forælder, hvor der er mulighed for at rejse væk og få oplevelser sammen. • Hvis I rejser til et andet land, er det vigtigt, at barnet føler sig tryg og er vant til at være samme med sin mor eller far i længere tid. • Jo ældre barnet er, jo mere kan barnets synspunkter indgå i jeres ferieplanlægning – men det er vigtigt, at beslutninger og ansvar ikke lægges over på barnet.