Ser dit barn godt nok?

Har du et barn der klager over hovedpine, som ofte gnider sig i sine trætte øjne, har svært ved at sidde stille og koncentrere sig, eller holder ting tæt på øjnene når der skal læses? Dette kan være tegn på synsproblemer. Læs med her.

Af Bonnie Jensen

Hos 2 ud af 3 børn i alderen 5-7 år bliver synsproblemer ikke opdaget i tide. Det har en faggruppe sat sig for at gøre noget ved. De har derfor samlet 9 tegn på mulige synsproblemer, som vi forældre kan gennemgå med vores børn, så vi får et fingerpej om, at det er tid til at bestille tid hos en egen læge, sundhedsplejerske eller hos en optiker.

bog der hjælper med at opdage synsproblemer

9 tegn på at dit barn kan have synsproblemer:

  • Klager over hovedpine
  • Er generet af for meget lys
  • Er træt i øjnene og gnider øjne
  • Har svært ved at sidde stille og koncentrere sig
  • Dækker for eller lukker det ene øje, når der skal fokuseres
  • holder ting meget tæt på øjnene, når det læser eller leger
  • Virker klodset eller har problemer med finmotorikken
  • Skeler på det ene, eller begge øjne
  • Misser med eller kniber øjnene sammen

Hos en af landets største optikerkæder, har de sammen med en række eksperter sat sig for, at hjælpe os forældre med at kigge nærmere på
vores børns syn. De har lavet bogen, Da fantasien forsvandt, som hjælper os med at vurdere vores børns syn, imens vi læser historien om Albert og Alva sammen med vores børn. Undervejs i historien er der øvelser som barnet skal deltage i, og via tredimensionelle briller, og en ”tryllestav” hvor barnets finmotorik tjekkes, er det muligt at opdage om det er en god idé at bestille tid til en synstest til barnet.

Bogen fås gratis i Synoptiks butikker landet over, og vi har bedt et par familier læse bogen med deres børn. Læs med her og hør hvad de synes.

Opdagede problem med samsyn

bog fra synoptik
Den er et godt redskab til at teste børns øjne med – på en sjov måde.

– Til Astrids 4 års undersøgelse, gik hendes synstest ikke igennem, som den skulle, så vi tog til en øjenlæge, men der var intet i vejen. Da vi nu har læst bogen sammen, og da Astrid skulle lave samsynsopgaverne, oplevede vi faktisk at der var synsproblemer, fortæller mor Maria Høyer.

– Jeg gennemgik det med hende to gange, for at være sikker på, at der var et problem og det var der desværre, så nu skal vi have fat i øjenlægen igen, måske hendes syn er blevet dårligt i mellemtiden.

Vi synes, at det har været sjovt at være med til at teste bogen, da det er vigtigt at få tjekket, om der er noget galt. Den er et godt redskab til at at teste børns øjne med – på en sjov måde.

Astrid syntes, at det var en sjov bog, da der var forskellige redskaber, og hun skulle være en aktiv del af fortællingen. Og hun opdagede slet ikke, at vi skulle se om der var noget galt med hendes øjne. Bogen var sjov, legende, inspirerende, og gav os en lærende oplevelse. F.eks. var det ret sjovt, at vi skulle finde på en trylleremse, slutter Maria Høyer.

En god historie i bogen

dreng tager synstest og tester for synsproblemer
Den er et godt redskab til at teste børns øjne med – på en sjov måde.

– Vores søn Liam sidder ofte med sin iPad helt oppe i hovedet. Det kan være svært at vide, om det er pga. dårligt syn eller fordi han bare synes det er sjovt. Vi har egentligt ikke været så bekymrede, så vi har ikke været i dialog med fagfolk. Men vi ved dog fra Liams fysioterapeut i børnehaven, at han bliver påvirket af bestemte lysindfald, især skarp sol, fortæller Liams mor, Maria Krogh.

– Vi ville gerne være med til at teste bogen, da man som forældre godt kan blive i tvivl om, hvorvidt ens børn har synsproblemer. Til 4 og 5 års undersøgelserne ved lægen bliver der lavet en lille synstest, men hvis man som os har et barn, hvor ordforrådet er lidt bagud, og som er i en selvstændighedsfase, hvor man kun gør, hvad man vil – når man vil – kan sådan en test være svær at gennemføre.

Sjove opgaver

Liam syntes, at historien var god, men mest af alt var han meget opsat på opgaverne i bogen. De var langt bedre end selve historien for ham. Så han ventede spændt på de næste opgaver. Lillesøster Malia på 3,5 år syntes, at historien var god, og snakkede efterfølgende videre om den og fandt på mere. Hun var også ret stolt over, at hendes navn blev nævnt i bogen, og hun følte virkeligt at hun hjalp Albert og Alva.

pige tester for synsproblemer
Bogen er sammen med brillerne og “tryllestaven” gratis, og kan hentes i alle
Synoptiks butikker landet over.

Historien i bogen kan læses flere gange sammen med børnene, uden at blive kedelig, og Liam bemærkede slet ikke at jeg “testede” hans syn for synsproblemer. Undervejs i historien er der forskellige opgaver man kan lave sammen, og her får man en idé om, hvorvidt der er noget, de er usikre på forhold til synet. Han syntes især, at brillerne var virkelig seje – så seje, at han næsten ikke kunne få dem af igen. Han kunne nemt holde koncentrationen, da der sker så meget i bogen.

Brillerne var en anelse for store, og faldt nemt af. Men det var stadig dem, børnene syntes var sjovest. De skulle efterfølgende prøve på andre genstande, for at se om man kunne se noget. “Tryllestaven” var virkelig fin, og blev også brugt ved de andre opgaver, og var med til at give dem en følelse af at være med i bogen. Alle forældre burde have sådan en bog. Det er da megasmart, at den kan give et lille indblik i
barnets syn og evt. synsproblemer.

Praktisk og sjov

Nogle gange kan det være svært at vide, hvornår synet er anderledes. I bogen er beskrevet tegn, som kan være gavnlige, og bogen indeholder opgaver på de fleste sider og gør derfor børnene til en aktiv medspiller i bogen, i stedet for ren højtlæsning. Bogen er fyldt med flotte tegninger og farver, som fanger børnene.

Vi snakkede også videre om f.eks. ordet fantasi, som bogen omhandler. Derudover er der også mange andre gode samtaleemner, f.eks. voksenkedelig, ædelsten og grotten. Bogen har en passende længde, og der står ikke for meget på siderne. Virkelig dejligt, når man har en dreng med krudt bagi, som kan have svært ved at sidde stille, slutter Marie Krogh.

Du kan læse mere om Synoptik og deres bog her på deres hjemmeside: www.synoptik.dk