Pas på klimaet…

Vi lever i en tid, hvor klimaforandringer er en realitet, og hvor det er vigtigt at vi alle tager ansvar og gør en indsats i hverdagen for at beskytte vores planet.

Her er et par enkle og råd til hvordan vi i hverdagen kan være med til at reducere miljøpåvirkningen og være med til at passe på klimaet.

Klimaforandringer, global opvarmning bæredygtighed og grøn omstilling. Ja det er store emner og vi skal tage det alvorligt. Det er uundgåeligt at havene vil stige, og der forventes mere nedbør og flere storme. Jordens temperatur stiger hurtigere end tidligere end forventet. Vi påvirker blandt andet jordens temperatur ved at brænde fossile brændstoffer, fælde skove og avle husdyr. Dermed tilføjer vi store mængder drivhusgasser til dem, der findes naturligt i atmosfæren. Det øger drivhuseffekten og den globale opvarmning.

Både globalt, nationalt og lokalt arbejdes der på løsninger, som skal dæmme op mod skaderne som følge af klimaændringer. Og gennem de seneste mange år er mange private firmaer, organisationer og foreninger begyndt at lave initiativer, som rækker ud over regler og love, og det er da ganske godt nyt.

Hjemme i privaten kan vi også gøre en forskel, læs med her og bliv lidt klogere på hvordan...

Mindre kød på menuen

Kød er en større klimabelastning end frugt og grønt, og det er derfor gavnligt for klimaet at skære ned for kødet. Måske skulle I prøve at have en kød-fri dag om ugen? Skift kødet ud med grøntsager og husk at mange traditionelle kødretter sagtens kan laves med grøntsager i stedet for, eller som supplement til kødet.

Køb økologisk og lokalt

Vælg økologiske produkter, som ofte produceres med mindre skadelige pesticider og kunstgødning og køb lokale og sæsonbetonede råvarer for at reducere transportens CO2-aftryk.

Spis efter sæson

Frugt og grønt er de fødevarer, der belaster klimaet mindst. Vælg de grøntsager og frugt, som er i sæson. Prisen og smagen følges heldigvis ad, så ved at købe årstidens frugt og grønt kan man både spare penge og klimaet. Gulerødder, kartofler og brød udleder ca. 20 gange mindre CO2 end oksekød og syv gange mindre end svin og kylling. Så der er virkelig noget at spare i klimaregnskabet, ved at vælge flere grøntsager.

Bælgfrugter og nødder

Når du spiser plante-rigt og varieret, er bælgfrugter, nødder og frø gode kilder til protein og andre næringsstoffer og er en god erstatning for kød. Samtidig er bælgfrugter blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk.

Grøn omstilling

Grundlæggende handler den grønne omstilling om overgangen fra den nuværende “sorte” økonomi, der er baseret på fossil energi som kul, gas og olie til en ”grøn” økonomi, der i højere grad baserer sig på vedvarende energikilder som sol, vind og vand.

Spar på strømmen

Vores strømforbrug er højt, fordi vi har mange ting, der bruger strøm. Vær bevidst om, hvad du bruger, og sluk helt, når ikke du bruger dine apparater. Så reducerer du klimabelastningen, samtidig med at du sparer penge på elregningen.

Skru ned for vasketemperaturen

I meget tøj står der på vaskemærket, at det kan vaskes ved 40 grader. Hvis tøjet ikke er decideret snavset, og bare trænger til at blive frisket op, kan du enten hænge det til luftning udendørs, eller skrue ned for vasketemperaturen og vaske det ved 30 grader. Så skåner du både tøjet og miljøet.

Sortér dit affald så det kan genbruges

Glas og flasker, metal, pap og papir, plast, dåser, batterier og madrester. Der er rigtig meget affald, der kan bruges igen, hvis vi undlader at smide det hele i samme skraldespand. På den måde gør du noget godt for miljøet, hver gang du sorterer dit affald.

Kompostér affaldet og få ny fin jord til haven

Start en kompostbunke i haven eller brug en kompostbeholder til køkkenaffald. Dette reducerer affaldsmængden og giver næringsrig jord til haven.

Genbrug hvad du kan

Forurening og overforbrug belaster både natur, miljø og klima, og du kan gøre en stor forskel for miljø og klima – og samtidig spare mange penge – ved at købe nogle ting brugt. F.eks. møbler, tøj, cykler og bøger. Gå på jagt på det lokale loppemarked eller på en af de mange portaler, hvor man kan købe og sælge brugte ting. På samme måde kan de ting, dit barn er vokset fra, eller det sofabord, som der ikke er plads til i den nye bolig, glæde nogle andre, hvis du sælger det videre, forærer det til en ven eller den lokale genbrugsbutik.