Prævention

Prævention

Antallet af unge kvinder under 20 år, der får udført en provokeret abort falder, mens det samlede årlige antal af aborter er konstant.

Af: Dea Larsen

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at hvor aldersgruppen under 20 år i 2008 havde 17,7 aborter pr 1000 kvinder, var det tilsvarende tal i 2010 faldet til 15 aborter pr 1000 kvinder. Blandt de 20-24 årlige, der har den højeste abortkvotient af alle aldersgrupper, har der være tale om en svagt stigende abortkvotient. Årsagerne til at kvinderne blev uønsket gravide er for halvdelens vedkommende var, at de ikke havde brugt prævention. De hyppigste begrundelser for ikke at anvende prævention var, at kvinden ikke mente hun kunne blive gravid, at de glemte det, ikke tænkte over det, eller at de tog chancen. Kun hver tiende af de unge mener, at tilgængeligheden af prævention er et problem.

Hmmm det kan få de fleste af os voksne til at undres… Kan det være fordi det er pinligt for de unge at tale om dette emne? Eller er vi forældre for dårlige til at informere vores børn? Med fare for at få stryg, strejfer tanken mig om dette problem kan skyldes at vi ikke er gode nok til at informere vores unge piger, eller at vi er ved at vise et billede af at det ikke betyder så meget hvis man bliver uønskede gravide, for hvis det går galt findes der en fortrydelsespille eller i sidste ende muligheden for at få en abort. Måske er det en god ide, at vi sætter os lidt bedre ind i de forskellige præventionsprodukter der er på markedet?

Vi har forskellige behov

Vi er alle forskellige og har forskellige behov for prævention alt efter, hvilket stadie af livet vi befinder os på. Behovene ændrer sig jo gennem hele livet. Den helt unge kvinde har to krav til præventionen; den skal sikre hende imod uønsket graviditet og beskytte hende imod kønssygdomme. En anden gruppe er kvinder, der lever i et fast parforhold, men endnu ikke har fået børn. Et tredje eksempel er kvinder, der lige har født, og som ammer. Det er en gammel skrøne, at amning beskytter mod graviditet, og derfor er der al mulig grund til, at kvinden finder ud af, hvilken præventionsform der passer til hende. Find ud af hvilken præventionsform der passer bedst til din store datter og selvfølgelig dig selv, så alle undgår den grimme oplevelse på hospitalet.. Nuvel, vi kender alle til kondomer og p-piller. Men et kondom kan sprænge og en p-pille kan glemmes. Der er faktisk andre produkter på markedet. Der findes p-plaster, pessar, spiral og afholdenhed…

Her en kort oversigt over nogle af de mest brugte præventionsformer:

Kondom: Forhindrer sædcellerne i at nå ind i livmoderen og befrugte ægget. Beskytter derudover mod kønssygdomme.

Minipiller Indholdet af hormon i minipillerne er lavere end i almindelige p-piller. Tilmed indeholder den slet ikke østrogen. Den er lidt mindre sikker end de almindelige p-piller, selv når den tages efter retningslinjerne.

P-piller/p-ring/p-plaster P-piller indeholder hormoner, som hæmmer ægløsningen, og derved hindrer graviditeten i at opstå, idet der ikke sker nogen befrugtning af kvindens ægcelle med mandens sædcelle. Husk dog at p-piller skal tages hver dag og p-ringen skal opsættes med 3 ugers mellemrum hvis de skal yde den rette beskyttelse.

Spiral Spiralen er en lille plasticstav, der er omviklet med en kobbertråd og har form som et syvtal, et T eller en hestesko. Med en spiral er du beskyttet med op til 98 %, og du kan have den siddende i ca. 5 år før den skal skiftes

Hormonspiral En hormonspiral er stort set det samme som en almindelig kobberspiral, dog er der tilsat hormon som i p-piller. Hormonspiraler kan med fordel anvendes til kvinder der er meget generet af kraftige menstruationer, da blødningen oftest bliver betydeligt mindre og hos nogle fuldstændigt udebliver.

Du kan hente flere informationer omkring prævention og p-ringen på  www.beskyt-dig.dk  www.sundhedsguiden.dk www.sundhedsstyrelsen.dk